Stedentrip naar Genua en de leukste tips

Genua is een heerlijke stad met een prachtige historische binnenstad, het Centro Storico, met veel bezienswaardigheden. In één dag kun je de stad toch goed leren kennen. Genua is geen vlakke stad ondanks dat het aan zee ligt. Dit zorgt op sommige plekken voor schitterende uitzichten over de oude stad, de haven en de zee.

Genua heeft een prachtige oude haven en vele fraaie Pallazi uit de zeventiende eeuw. Er is een middeleeuws centrum met smalle straatjes en kleine winkels waar je uren door heen kunt dolen. Er zijn leuke winkeltjes en er is een prachtige lange kustlijn. Voormalige kleine vissersdorpjes als Boccadasse en Nervi liggen op een steenworp afstand. Een stedentrip naar Genua is zeker de moeite waard.

Boccodasse

Bezienswaardigheden en de leukste tips van Genua.

Genua is de grootste havenstad van Italië. Deze stad ligt aan de mooiste kust van Europa ligt. De Ligurische kust een heerlijke kust om op vakantie te zijn. Het Centro Storico in Genua heeft vele bezienswaardigheden, de stad heeft zoveel te bieden. En toch is Genua nog niet zo toeristisch als de vele omliggende badplaatsen.

Dwaal door de Caruggi

Wandel door deze smalle straatjes en donkere steegjes en leer te voet het echte Genua kennen. In deze wijk vind je veel klassieke winkeltjes de botteghe storiche. Bezoek deze winkeltjes die vaak al generaties lang gerund worden door een familie. Bezoek bijvoorbeeld het oude chocolade winkeltje van Romeo Viganotti. Genua probeert op deze manier haar historie te houden en deze te laten zien aan de toeristen. Je kunt ook een rondleiding krijgen langs de oude winkeltjes kijk hiervoor op visitgenova.it/en/store

De oude haven van Genua, Porto Antico.

Genua is een oude havenstad, de grootse in Italië. Vanuit de haven vertrekken er veerboten naar Sicilië en Corsica. Maar ook veerboten naar Portofino en de Cinque Terre. In Porto Antico heb je een prachtig uitzicht op de pier. Er zijn vele restaurantjes, cafés, historische schepen en je hebt een prachtig uitzicht op de oude stad.

Vanuit de oude haven vertrek ook de boot om dolfijnen en walvissen te spotten. Dit is een dag vullende activiteit maar erg leuk zowel met als zonder kinderen.

Dolfijnen kijken

Het Aquarium van Genua.

Dit Aquarium is de grootste van Europa. Het is opgebouwd uit 70 watertanks die huisvesting biedt aan 15000 dieren. Het aquarium geeft veel informatie over dieren maar daarnaast ook over behoud en bescherming van het milieu. Het reusachtige aquarium biedt zelfs onderdak aan dolfijnen. Het Aquarium is één van de meest bezochte toeristische attracties van Genua. Hierdoor kan het vooral in augustus erg druk zijn.

Bezoek het piratenschip “Neptune”

Een leuke attractie voor kinderen is het piratenschip “Neptune“. Het zeilschip is speciaal ontworpen voor de film “Pirates” van Roman Polanski, uit 1986. Het vertegenwoordigt een Spaans oorlogsschip uit de periode van 1680-1710. Het enorme schip heeft drie dekken, is 63 meter lang en 16 meter breed. Het schip is zeewaardig en heeft 70 kanonnen.


Bezoek de begraafplaats van Staglieno, tijdens je stedentrip

Hoewel het bezoeken van een begraafplaats waarschijnlijk niet het eerste is dat je bedenkt om te doen tijdens je vakantie, is deze begraafplaats zeker een aanrader. Dit bijzondere kerkhof in noord-Italië Genua heeft dankzij de prachtige graven en beelden wel iets weg van een openluchtmuseum. 

Het wordt gezien als één van de mooiste van Europa, een echt openluchtmuseum. Het heeft een Pantheon (Cappella dei Suffragi) waar bekende Genuese inwoners worden herinnerd. Het ontwerp van de tuinen is gebaseerd op de romantische stijl uit de 19de eeuw en het heeft honderden monumenten, beelden en sculpturen uit de 19de en 20ste eeuw. Als je het leuk vindt kun je er ook een rondleiding krijgen.

begraafplaats Genua

Ga met een kabeltreintje de heuvels in

Deze bijzondere stad is tegen heuvels opgebouwd. Bezoek de buitenwijken op de heuvels. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de haven. Je kunt met de bus op de meeste plekken in de heuvels boven de stad komen maar veel leuker is een ritje met de kabeltrein (Funicolare).

Je kaartje of dagkaart voor de bus kunt je ook gebruiken voor deze kabeltreintjes. In het centrum van Genua vind je twee kabeltreintjes vlakbij Via Garibaldi. Er is op de Piazza Portello een kabeltreintje naar Sant’Anna. Iets verder weg ligt het station aan de Largo Della Zecca. Met dit kabeltreintje kun je naar de wijken Zucca en Righi op de heuvel. Deze laatste twee zijn ook zeker een bezoekje waard.

Een bezoekje aan de Via Garibaldi

De Via Garibaldi is de belangrijkste straat die je niet mag overslaan. In deze bijzondere straat staat de beroemde Palazzi Rolli. Dit is dé trots van Genua.

Hier vind je ook het Toeristisch Informatiepunt, handig voor informatie, een gratis plattegrond etc. De straat is zo’n 250 meter lang en staat bekend om de vele 16de-eeuwse paleizen. De meest vermogende families van de Republiek van Genua hebben hier gebouwd. De drie belangrijkste families waren, Rosso, Bianco en Tursi. Deze drie Palazzi kun je bezoeken op één ticket. Het prachtige gebouwen en je vindt er prachtige schilderijen en andere kunst. Twee keer per jaar heb je de “Rolli Days”. Een soort Open Monumentendagen en dan kun je veel Rolli-paleizen bezoeken (ook die normaal gesloten zijn) met rondleidingen en activiteiten. Meestal is dit in mei en september.

De Palazzi van Via Garibaldi.

Naast het middeleeuwse centrum is er ook een deel van de binnenstad dat tussen de 16de en 17de eeuw is gebouwd. Hier vindt u de beroemde 16de-eeuwse stadspaleizen aan de Via Garibaldi. Samen met de omliggende straten Via Balbi en Via Cairoli staat Via Garibaldi op de werelderfgoedlijst.

Via Balbi is overigens gemakkelijk te vinden. Als u het station P. Prinzipe uitloopt loopt u zo de Via Babi in richting Via Cairoli en Via Garibaldi.

Winkelen tijdens je stedentrip in Genua

Genua is een van de meest populaire winkelsteden van Ligurië. De meeste winkels liggen in de ‘Oude Stad.’ Kleding- en schoenenwinkels vind je vooral in de Via XX Settembre. Deze straat is de belangrijkste shop straat in Genua. Hier vind je alle grote warenhuizen en de designerwinkels. Goedkopere kleding is te koop op de Via San Luca. In de Via Soziglia zitten de winkels met regionale specialiteiten zoals luxe bonbons, jams, huisgemaakte pesto’s. Hier vind je ook sieraden van zilver en goud. Bij Piazza de Ferrari vindt je ook het luxueuze winkelcentrum Galleria Mazzini en de dure winkelstraat Via Roma.

Via het plein Piazza de Ferrari kunt je naar de kleine winkels en restaurants aan de Via Lorenzo in het Middeleeuwse centrum lopen. De winkelstraat Via Lorenzo en de straatjes in het middeleeuwse centrum zijn voetgangerszone. In de smalle zijstraten tussen Via Lorenzo en Via Garibaldi zijn veel leuke kleine winkels en kleine boetiekjes.

Je verblijf tijdens je stedentrip naar Genua

Je kunt natuurlijk midden in de stad verblijven. In de binnenstad zijn tal van leuke hotelletjes te vinden. Wanneer je echter van wat meer rust houdt kun je ook buiten Genua verblijven en de stad vanuit dat plekje bezoeken.

Wil je het liefst kamperen tijdens je stedentrip naar Genua dan kan dat bij camping RioRequesa. Hier kun je terecht met je eigen tent maar heb je geen eigen tent. Heb je zelf geen tent, geen probleem er ook tenthuisje te huur. De tenthuisjes worden verhuurt incl handdoeken en beddengoed en beschikken over eigen sanitair.

Vanuit Agriturismo OlivArancio ben je zo in Genua. Dit kan met de auto maar reis je graag met de trein dan vertrekt en regelmatig vanuit Chiavari een trein richting Genua. Naast het station van Chiavari kun je de auto parkeren.