Aan de Ligurische kust

Prachtige kusten en stranden in Ligurië

Camoglie noord Italië

Aan de Ligurische kust liggen verschillende mooie plaatsen zoals deze:

Cinque Terre

Vanaf Chiavari is het makkelijk om naar de Cinque Terre te gaan. Deze 5 schilderachtige dorpen lijken tegen de bergen te zijn geplakt. U kunt ze bezoeken via wandelpaden of met de boot over zee. De dorpen zijn ook met elkaar verbonden door een comfortabele trein verbinding. U kunt ook de trein met de boot en een stuk wandelen met elkaar afwisselen.

DeCinque Terre zijn met de auto vrijwel onbereikbaar. Ze worden onderling met elkaar verbonden door een spoorlijntje en door een van de mooiste wandelpaden van Europa. Wandelend langs deze route zijn er continue mooie uitzichten over zee en over de heuvels. Door muurtjes begrensde olijf- en citroenboomgaarden wisselen af met de kleine wijngaarden van de beroemde lokale witte wijn.

De Cinque Terre is uitgeroepen tot nationaal park en geniet inmiddels internationale bekendheid. Hierdoor is het in de dorpen gedurende het hele jaar vrij druk.

Sestri Levante

Deze plaats ligt aan de Golf van Tigullio op de plaats waar het riviertje de Gromolo in zee uitstroomt. Een deel van Sestri Levante ligt op het schiereiland Isola dat tot de 11e eeuw een eiland was. Hierdoor zijn twee baaien ontstaan, de Baia delle Favole (baai van de fabels) en Baia del Silenzio (baai van de stilte). Baia del Silenzio behoort tot 1 van de mooiste baaien in Ligurie. Jaarlijks weten vele toeristen Sestri Levante te vinden vanwege de schitterende ligging en de mooie zandstranden.

Camogli

Dit schilderachtige havenstadje aan de Ligurische kust heeft ongeveer 6200 inwoners. Het haventje waaraan karakteristieke gekleurde huizen staan.  Eeuwenlang was Camogli helemaal op de zeevaart georiënteerd. In het dorp vindt u dan ook nog Castel Dragone waarin je het Aquario Tirrenico vindt. Hierin zie je een groot aantal vissoorten en andere zeedieren die in de Tyrheense Zee voorkomen. De boulevard is het levendige middelpunt van het dorp. Alles draait hier om kleur: geel, rood, oker van de huizen, pastelkleuren van de kerk. De diepgroene kleur van de vegetatie en het blauw van het water.
Vanaf Camogli kun je met de boot naar de abdij van San Fruttuoso.

Portofino

Portofino wortd door sommigen bestempeld als het Saint-Tropez van de Italiaanse Riviera. Het dorpje werd gesticht in de 10de eeuw. Het kleine haventje werd vooral gebruikt als vissershaven. In de 19de eeuw werd het een toevluchtsoord voor rijke aristocraten uit heel Europa. Portofino heeft zo`n 400 inwoners.

Parco Regionale di Portofino is bezaaid met verschillende wandelwegen op en rond de Monte di Portofino (hoogte 612 meter).

Rapallo

Rapallo was tot de 2e wereldoorlog de belangrijkste badplaats van de Riviera. Het stadje is leuk om s`ochtends of s`middags te gaan winkelen. In Rapallo kun je goed parkeren om van daar uit de boot te nemen naar Portofino en/of San Fruttuoso. Donderdagochtend is er in Rapallo een vrij grote markt. Dit is niet een handige ochtend om de auto te willen parkeren en de boot te nemen naar nabij gelegen dorpjes. Rapallo heeft ook nog een oude stadskern. Dit oude stadsgedeelte ligt achter de boulevard, de lungo mare Vittorio Veneto.

Montemarcello

Vanuit Lerici leidt een mooie landschappelijke weg door beschermd natuurgebied naar Montemarcello. Dit kleine plaatsje op 260 meter hoogte is 1 van de rustigste stadjes aan de Ligurische kust, zelfs in de drukke zomermaanden. Het uitzicht vanuit dit dorp is fantastisch.

Ten westen van Montemarcello, tussen Tellaro en de landtong Punto Bianca, strekt zicht een kustgebied uit met steile kalkrotsen. Hier vind je nog afgelegen strandjes zoals spiaggia Punto Corco.

Er zijn natuurlijk veel meer leuke plekjes aan de ligurische kust. De 9 mooiste stranden kun je hier bekijken.

Extra

San Frutuoso

San Fruttuoso

San Fruttuoso kan alleen te voet en met een veerboot vanuit de dorpen Portofino en Camogli bereikt worden. Oorspronkelijk werd San Fruttuoso vooral bewoond door monniken die hier in afzondering leefden. Later werd San Fruttuoso bewoont door vissers en soms gebruikt als piratennest. Het klooster is tegenwoordig een museum.In juli en augustus vinden er in het klooster regelmatig concerten plaats.

De Doria Toren van San Fruttuoso

Als je in het vissersdorpje van San Fruttuoso via de trappen een steile helling oploopt komt je bij een toren uit de vijftiende eeuw. Deze toren bij de ingang van de baai is gebruikt voor de verdediging van San Fruttuoso tegen piraten.

San Frutuoso