De kust van Ligurië

De kust van Ligurië

Camoglie noord Italië

Aan de kust in Ligurië liggen verschillende mooie plaatsen zoals deze:

Cinque Terre

Vanaf Chiavari rijd je binnen een uurtje naar de kust van de Cinque Terre. Deze vijf schilderachtige dorpen lijken tegen de bergen te zijn geplakt. Plaatsjes zijn met de auto vrijwel onbereikbaar, dus we raden je aan verderop te parkeren. Je kunt alle dorpjes bezoeken via wandelpaden of de boot nemen. Er loop echter ook een spoorlijn. Wandelend langs deze route geniet je van uitzichten over kust en de heuvels van Ligurië. Door muurtjes omheinde olijf- en citroenboomgaarden wisselen elkaar af met de kleine wijngaarden.

De Cinque Terre is uitgeroepen tot nationaal park. De plek is wereldwijd bekend. Hierdoor zijn de dorpen gedurende het hele jaar vrij druk. Wil je wel de sfeer proeven, maar de drukte ontwijken? In ons gratis e-book geven we tips over rustigere plekken die minstens even mooi zijn.

Sestri Levante

Deze plaats ligt aan de Golf van Tigullio op de plaats waar het riviertje de Gromolo in zee stroomt. Een deel van Sestri Levante ligt op het schiereiland Isola, dat tot de 11e eeuw een eiland was. Hierdoor zijn twee schitterende baaien ontstaan, de Baia delle Favole (baai van de fabels) en Baia del Silenzio (baai van de stilte). Sestri Levante trekt veel toeristen vanwege de schitterende ligging en de mooie zandstranden.

Camogli

Dit schilderachtige stadje aan de Ligurische kust wordt gesierd door een fraai haventje waaraan karakteristieke gekleurde huizen staan. Eeuwenlang was Camogli helemaal op de zeevaart georiënteerd. In het dorp staat het Castel Dragone met daarin het Aquario Tirrenico vindt. Hierin zie je een groot aantal vissoorten en andere zeedieren uit de Tyrreense Zee. De boulevard is het levendige middelpunt van het dorp. De gele en rode huizen en de pastelkleurige kerk steken schitterend af tegen de groene natuur en azuurblauwe zee. Vanaf Camogli kun je met de boot naar de abdij van San Fruttuoso.

Portofino

Het luxe Portofino is de meest mondaine stad van de Italiaanse Riviera. Het kleine haventje werd vooral gebruikt door vissers. In de 19de eeuw werd het een toevluchtsoord voor rijke en beroemde mensen van over de hele wereld. Hoewel het er in de zomer druk kan zijn, heeft het stadje maar 400 inwoners. Verderop in het binnenland ligt Parco Regionale di Portofino. Hier zijn wandelwegen op en rond de Monte di Portofino (hoogte 612 meter).

Rapallo

Rapallo was tot de Tweede Wereldoorlog de belangrijkste badplaats van de kust van Ligurië. In het kleine centrum kun je winkelen en wat eten. Je kunt er goed parkeren om vanuit daar de boot te nemen naar Portofino en/of San Fruttuoso. Donderdagochtend is er in Rapallo een vrij grote markt. Dit is geen handige ochtend om de auto te parkeren en de boot te nemen naar nabijgelegen dorpjes. Rapallo heeft ook nog een oude stadskern achter de boulevard. Ook leuk: er is een geweldige kabelbaan in Rapallo!

Montemarcello

Vanuit Lerici leidt een mooie landelijke weg door beschermd natuurgebied naar Montemarcello. Dit kleine plaatsje op 260 meter hoogte is één van de rustigste stadjes aan de kust, zelfs in de drukke zomermaanden. Het uitzicht vanuit dit dorp is fantastisch. Ten westen van Montemarcello vind je, tussen de rotsen, afgelegen strandjes zoals spiaggia.

Benieuwd naar nog meer leuke plekken aan de kust van Ligurië? Wij hebben de 9 mooiste stranden voor je op een rijtje gezet.

Meer aan de kust

San Frutuoso

San Fruttuoso aan de kust

San Fruttuoso bereik je alleen lopend of met boot vanuit Portofino en Camogli. Oorspronkelijk werd de plek vooral bewoond door monniken die hier in afzondering leefden. Later leefden er vissers en soms werd de plek gebruikt als piratennest. Het klooster is tegenwoordig een museum. In juli en augustus zijn hier regelmatig concerten; een unieke ervaring!

De Doria Toren van San Fruttuoso

Als je in San Fruttuoso via de trappen een steile helling oploopt, kom je bij een 15e-eeuwese toren. Deze toren bij de ingang van de baai is gebruikt voor de verdediging van San Fruttuoso tegen piraten.

San Frutuoso