Nervi voormalig pittoresk vissersdorpje in Genua.

Nervi ligt op slecht 7 km van het centrum van Genua. De Italianen gaan hier zelf nog steeds op vakantie omdat de lucht en de zee hier zo schoon zijn.

Genua strekt zich uit langs de kust en heeft veel vissersdorpen opgeslokt. Deze dorpen zijn met de bus of de trein vanuit het centrum van Genua binnen twintig minuten te bereiken. Mooie plekjes rondom Genua zijn oa Boccadasse en Nervi. Beide plaatsen hebben een ruige kust met hoge rotsen en woeste golven.

Genua-Nervi is een prachtige wijk in Genua. In Nervi loop je het stationnetje uit richting de zee, even onder het spoor door en je bent er. Het pad gaat zowel naar links als naar rechts. Wanneer je richting Genua Quinto loopt, dan kom je ook nog langs het schilderachtige haventje van Nervi. Je hebt prachtige vergezichten over de zee, rotspartijen en mooie baaien. 

In de negentiende eeuw zijn er veel villa’s op de rotsen gebouwd en veel staan er nog steeds. Nervi is een voormalig vissersdorp ten noordwesten van Portofino. Nervi is nu een prachtige badplaatsje in Ligurië

De Botanische tuin en park van Nervi

Het Parchi di Nervi is een park van ongeveer 9 hectare dat is ontstaan ​​uit de tuinen van de Villa Grimaldi, Villa Gropallo en Villa Serra. Deze Botanische tuin herbergt veel typische mediterrane plantensoorten en veel exotische soorten. De voormalige Villa Luxoro, is nu een museum. Ook deze grenst aan Parchi di Nervi.

Genua Nervi

De wandeling Anita Garibaldi.

Bijzonder populair is de Passeggiata Anita Garibaldi, een wandelpad van 2 km langs de kliffen van de middellandse zee. Het adembenemende uitzicht maakt het een van de mooiste promenades van Italië. 

De jachthaven Porticciolo is het startpunt van de Passeggiata Anita Garibaldi, een pad langs de zee waar je allerlei bars en ijssalons aantreft. Het leidt naar het kiezelstrand Capolungo. 

De wandeling is ontstaan ​​vanuit een eeuwenoud pad dat, vanaf ongeveer 1823, door vissers en boeren in het gebied werd gebruikt om de visgronden of het landbouwgebied te bereiken dat toen aan de zee grensde.

In 1862 begon de markies Gaetano Gropallo met de bouw van een echte promenade. Dit langdurige project verdeelde  de promenade in twee delen. Het eerste deel verbond de kleine haven van Nervi met de oude Gropallo-toren terwijl het tweede deel, gebouwd in 1872, via Serra Gropallo met Capolungo verbond.

De promenade begint vanuit de kleine haven van Nervi, , tot aan het de oude haven van Capolungo met een totale lengte van ongeveer 2 km.

In de zomer is het ook een leuke plek voor zwemmers en vissers, die toegang hebben tot de zee dankzij toegangsladders aan de rotsachtige kust. Hierdoor ontstaan een soort natuurlijke zwembaden. Langs de promenade zijn er tal van plaatsen waar je lekker kunt zwemmen.

Deze prachtige goed onderhouden wandelpromenade ligt ver van het verkeer en loopt over de rotsen direct aan zee. Je wandelt zo`n 10 meter boven de zee, langs een rotsachtige kust. Prachtige route om te wandelen met overal doorsteekjes naar Nervi de musea en de parken( op maandag is er veel gesloten). Langs de route staan ook verschillende bankjes waarop je van het uitzicht kunt genieten en even bij kunt komen.