De kleurrijkste dorpjes ter wereld; Cinque Terre

In minder dan een uurtje rijden van Agriturismo OlivArancio vind je de Cinque Terre, wat letterlijk vertaald ‘vijf landen’ betekent. Hoewel veel mensen denken dat de Cinque Terre de naam is van één dorp, verwijst de naam eigenlijk naar de vijf kleurrijkste dorpjes ter wereld, die samen de Cinque Terre vormen.

De vijf dorpjes van Cinque Terre

Het is ook niet zo vreemd dat Cinque Terre een van de meest gefotografeerde locaties ter wereld is, want de kleur spat er werkelijk vanaf. Daarbij lijken de vrolijke huizen,  die de vijf dorpjes vormen, als pastelkleurige legoblokjes tegen de ruige rotswand aangebouwd, wat een indrukwekkend gezicht is. Om het perfecte plaatje te schieten kun je de Cinque Terre het beste van een afstandje bekijken, vanaf een van de wandelpaden langs de kust.
Wanneer je verblijft in onze Agriturismo OlivArancio mag een bezoekje aan deze bijzondere plaats, die een welverdiend plekje op de UNESCO-werelderfgoedlijst kreeg, eigenlijk niet ontbreken.

De vijf dorpjes van Cinque Terre

De Cinque Terre bestaan dus uit vijf schilderachtige vissersdorpjes die elk hun eigen bijzonderheden hebben en zeker allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken. Van noord naar zuid zijn dat Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Monterosso al Mare

Het meest noordelijke dorp van Cinque Terre, Monterosso al Mare, is meteen ook het grootste dorp met zo’n vijftienhonderd inwoners. Vanaf het station dat middenin Monterosso ligt, loop je zo naar het oude gedeelte van het dorp waar je fijn kunt neuzen in schattige souvenirwinkeltjes of heerlijk kunt dineren in een van de restaurantjes. Maar wanneer je de hoofdstraat juist achter je laat en lekker gaat dwalen via de vele trappetjes en paadjes ontdek je Monterosso pas echt. Bezoek bijvoorbeeld het oude kasteel Palazzo del Podesta of de Castello dei Fieschi abdij. Of wandel gewoon ontspannen rond terwijl je de heerlijke geur van de talloze citrusbomen opsnuift die je in Monterosso tegenkomt. Lekker uitrusten doe je vervolgens met een goed glas wijn op de boulevard of het zandstrand.

Glas wijn

Vernazza

Wanneer je Vernazza met een bootje bezoekt stap je praktisch zo vanaf het water op het plein van Vernazza bij de haven. In deze baai zit je heel prettig afgeschermd van de zeewind. De plaatselijke bevolking noemt de baai dan ook u cantu de musse, oftewel ‘gesprekshoekje’. De gezellige terrasjes hier lenen zich zeker ook uitstekend om te borrelen, kletsen en genieten van het prachtige uitzicht. Hoewel alle vijf dorpjes bijzonder feeëriek zijn, staat Vernazza bekend als het mooiste, meest welvarende en meest karakteristieke dorpje van de Cinque Terre. Het heeft dan ook als enige een plekje weten te bemachtigen op de lijst van de mooiste dorpjes van Italië. Onmisbaar is ook de Santa Margherita d’Antiochia, een prachtige klokkentoren uit 1318 die direct aan de baai grenst. Wanneer je verder het dorpje intrekt wachten daar middeleeuwse straatjes en gebouwen, en kleurrijke architectuur en prachtige details. Het is even een klim naar boven, maar een bezoekje aan het 11eeeuwse kasteel Doria is dat zeker waard. Dit kasteel ligt strategisch geplaats op de rots die boven de haven van Vernazza uitsteekt en was daarmee destijds het ideale uitkijkpunt om piraten met snode plannen goed in de smiezen te houden. Vanaf hier heb je dus niet alleen een schitterend uitzicht over de zee maar ook over het mooie Vernazza zelf.

cinque terre Corniglia

Corniglia

Hoewel alle vijf de dorpjes kunnen rekenen op een gestage stroom toeristen is het middelste dorpje Corniglia toch zeker het ‘rustigste’ dorpje te noemen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Corniglia niet direct aan zee ligt, zoals de andere dorpjes, en dus ook geen haven heeft. Bovendien ligt het honderd meter boven zeeniveau op een klif en heb je een flink goede conditie en goede knieën nodig als je de bijna vierhonderd treden wilt beklimmen die er naar toe leiden. Of je gaat natuurlijk gewoon met de bus, want dat kan ook. Eenmaal boven zul je echter al snel tot de conclusie komen dat het al die moeite meer dan waard is, want je krijgt er een adembenemend uitzicht voor terug. Vooral wanneer je hier laat in de middag naar toe gaat krijg je het plaatsje te zien zoals de plaatselijke bevolking het ziet, een ietwat slaperig dorpje, omringd door wijngaarden en sinaasappelbomen, met spectaculaire uitkijkjes die je tijdens je wandelingen tegenkomt.

Manarola

Het lieflijke dorpje Manarola is mogelijk ook het oudste dorp van de Cinque Terre en is met name bekend vanwege het beroemde Via dell’Amore, oftewel het liefdespad. Het gaat hier om het pad dat van Manarola naar Riomaggiore leidt. Deze route leent zich natuurlijk uitstekend voor een romantische wandeling met je geliefde, terwijl je geniet van de prachtige natuur en het wonderschone uitzicht. Dit kun je momenteel helaas nog even niet doen omdat de Via dell’Amore gerestaureerd wordt en pas in 2023 weer geopend zal zijn. Maar er zijn meer dan genoeg mooie wandelroutes rondom Manarola. Wandelen is bij uitstek de manier om het dorpje te ontdekken, te genieten van panoramische uitzichten en de mooiste foto’s te maken van de kleurenpracht van de Cinque Terre.

Riomaggiore

Riomaggiore is het meest zuidelijke dorpje van de Cinque Terre. De huisjes met die typische Ligurische kleuren lijken hier wel als kleurrijke blokjes bovenop elkaar gestapeld tegen de kliffen omhoog. In Riomaggiore kun je een bezoekje brengen aan het 14eeeuwse kerkje Chiesa di San Giovannie Battista, maar je kunt hier ook neerstrijken voor een heerlijke seafood lunch met uitzicht op het haventje waar kleurrijke bootjes op en neer dobberen in het water.

Cinque Terra - Bloemenrivièra

Hoe reis je er naar toe?

Omdat alle vijf de dorpen autovrij zijn en er (vooral in het hoogseizoen) zeer beperkt parkeerplaatsen beschikbaar zijn, waar je ook nog eens flink voor moet betalen, kun je het beste naar de Cinque Terre afreizen met de trein. Dan parkeer je je auto gewoon in Chiavari, La Spezia, Levanto, Genua of Rapallo alwaar je de trein pakt. Alle vijf dorpen beschikken over een eigen station waardoor je met de trein elk dorp gemakkelijk kunt bezoeken. Handig bij het treinreizen is een Cinque Terre Treno Card waarmee je twee dagen onbeperkt kunt reizen tussen de dorpjes.

De allermooiste manier om de Cinque Terre te bezoeken is misschien wel vanaf het water. Vanaf Chiavari, Levanto en La Spezia vertrekken veerboten die naar de havens van de dorpjes varen. Dit geeft jou het mooiste uitzicht op al die prachtig gekleurde huizen en ruim de tijd om alles goed te fotograferen. Alleen het dorpje Corniglia, dat geen haven heeft, kan je per veerboot niet bereiken. Ook kan het weer roet in het eten gooien wanneer je je zinnen op een boottochtje hebt gezet.

Verschillende wandelroutes


Alle dorpen kun je ook al wandelend bereiken via de vele wandelpaden. Je kunt verschillende duidelijk aangegeven wandelroutes volgen, zoals het bekende blauwe of rode pad, of een handige routekaart kopen. Verder heb je wel een Trekking Card nodig om toegang te krijgen tot alle looppaden en gebruik te kunnen maken van de pendelbussen. Wil je echter wandelend alle dorpjes in een dag bekijken dan moet je wel flink doorlopen. Maar eigenlijk heb je aan een enkele dag gewoon niet genoeg omdat er zoveel moois te zien is, waar je ook echt regelmatig even bij moet stilstaan om optimaal te genieten. Laat je je liever leiden door een professionele gids? Dan kun je er ook altijd nog voor kiezen om een verzorgde tour of excursie te boeken.

cinque terre

Goed schoeisel verplicht!

Vanaf het strand met je slippers een van de dorpjes van de Cinque Terre in slenteren is niet alleen heel onverstandig, maar ook nog eens verboden! De vele trappetjes en middeleeuwse paadjes met oude keitjes vragen om stevig en praktisch schoeisel en het aantal mensen dat jaarlijks met verwondingen via een helikopter uit een van de dorpjes gehesen moest worden werd de Italianen een doorn in het oog. Waag je je toch op je flipflops in de Cinque Terre dan kan dat je, naast een botbreuk, een fikse boete opleveren.

Cinque Terre tips

Wil je de massa toeristen graag een beetje ontlopen maar toch genieten van de mooiste uitzichten? Dan is het slim om in een van de havens een kano te huren. Daarvoor moet je er wel een beetje snel bij zijn zodat ze niet allemaal al verhuurd zijn, maar het geeft je een uniek uitzicht over de Cinque Terre zonder dat je last hebt van andere toeristen. Als je bovendien bij het ontdekken van de dorpjes zo nu en dan van de gebaande paden afwijkt ontloop je ook al een flink aantal mensen en kun je de Cinque Terre ook van een andere kant bekijken.

Logeer je bij ons tussen de olijfbomen en plan je een bezoekje aan de Cinque Terre maar heb je nog vragen of wil je nog meer tips? Laat het ons gerust weten en dan delen we graag onze favoriete plekjes van de Cinque Terre met jou.