Reis met ons mee door Ligurië!

Een beetje reiziger is natuurlijk al lang in Italië geweest. Rome en Milaan staan immers op elke bucketlist, net als Toscane en de regio Le Marche. Maar de minder bekende toeristische plekken in de Laars van Europa zoals Ligurië en Umbrië, hebben nog veel onontdekte geheimen.

– Waar ligt Ligurië
– 10 Bezienswaardigheden die je niet mag missen
– Ligurisch klimaat
– Hoe te reizen naar Ligurië
– Logeren in Ligurie

De Provincie Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië, de op twee na kleinste van de Italiaanse regio’s. Het grenst in het westen aan Frankrijk, en in het oosten aan Toscane.

Ligurië ligt aan de Ligurische Zee (onderdeel van de Middellandse Zee), waarvan de Golf van Genua deel uitmaakt. De Ligurische kust of Ligurische Rivièra wordt ten oosten van Genua “Riviera di Levante” genoemd, en ten westen van Genua de “Riviera di Ponente”.

De oppervlakte van de regio is 5422 km².

10 Bezienswaardigheden die je niet mag missen in Ligurie.

1 San Remo

Pista Ciclabile
Het fietspad van de Ligurische Rivièra is een fiets route en gelijktijdig een voetpad, in de provincie Imperia, tussen San Lorenzo al Mare en Ospedaletti. De route is ongeveer 24 km lang met een makkelijke, vlakke en “vals platte” stukken op de route.

Het fietspad werd gebouwd door de oude enkelsporige spoorweg Genua-Ventimiglia, aan te passen. Deze is al sinds 2001 niet meer in gebruik. Het fietspad is de mooiste fietsroute in het Middellandse zee gebied! Het vlakke pad loopt langs de Ligurische kust door veel kleine leuke dorpen. Laat u betoveren door het verbazingwekkende landschap en de vele bloemen langs de route.

Na de afschaffing van de enkelsporige kustspoorlijn, tussen San Lorenzo en Andora op 11 december 2016, heeft de regio Ligurië een ontwerpovereenkomst goedgekeurd om het fietspad naar Andora te verlengen.

genua stad

2 Genua

Genua ( met ongeveer 630.000 inwoners) de belangrijkste noord Italiaanse havenstad aan de middellandse zee. Genua is 1 van de meest onderschatte steden van Italië. Als havenstad wordt ze makkelijk geassocieerd met industrie en de bijbehorende vervuiling. Niets is minder waar.

Als je voor het eerst in Genua komt kijk je meteen je ogen uit. De grote fraai versierde palazzi zijn het bewijs van rijkdom die al in de vroege eeuwen is vergaard. De oude haven en de kleine straatjes van Centro Storico geven je een goed beeld van deze prachtige stad. Het centrum van de stad ligt rond de oude haven.

Tip


Wanneer je via het Piazza della Nuziata rechtdoor gaat, via de Via Bensa naar het lagro della Zecca kom je op een heuvelachtig terrein. Vanwege de beperkte ruimte kon men alleen maar de hoogte in qua bouwen. Hierdoor is een wirwar van straatjes ontstaan. Voor de voetganger zijn 11 liften en 2 kabelbaantjes aangelegd. Op de Largo della Zecca kun je de funicolare nemen die je naar de hoogte wijk in de stad brengt, naar Righi. Op de panoramische terrassen van het kabelbaan station heb je een prachtig uitzicht over de stad, de haven en de zee.

Het Aquarium van Genua in de Italiaanse stad Genua is zeker een bezoekje waar. Het is het grootste aquarium van het land en de één-na-grootste van Europa.

Er is eerder een leuk artikel over Genua en zijn oude winkeltjes verschenen. Wil je deze ook lezen klik dan hier: botteghe storiche

3 Cinque Terre

De dorpen van Nationaal park Cinque Terre zijn in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied is moeilijk bereikbaar met de auto. Het is daarom beter om de Cinque Terre met de trein te bezoeken. Er loopt een wandelpad dat de vijf dorpjes met elkaar verbindt, waarvan het deel tussen Riomaggiore en Manarola bekendstaat als de Via dell’Amore. Ook zijn de dorpen met elkaar verbonden door een spoorlijn die onderdeel is van de hoofdlijn La Spezia-Genua. Vanaf het wandelpad heb je prachtig uitzicht op zee en de bewerkte heuvels. Ook zijn er door muurtjes begrensde olijf- en citroenboomgaarden op de heuvelwanden te vinden.

De 5 dorpjes

cinque terre noord Italië LiguriëHet grootste dorp is Monterosso en heeft 1560 inwoners. Dit dorp heet het grootste zandstrand. Vernazza heeft 1060 inwoners en wordt beschouwd als het meest pittoreske van de vijf dorpen. Het dorp telt een aantal rotsstranden en heeft een kleine vissershaven ter bevoorrading van de lokale restaurants en het eigen achterland. Manarola is het oudste van de vijf dorpen. Het werd gesticht in de twaalfde eeuw en heeft aan de achterzijde van de haven het gebied Punto Bonfiglio met een historische begraafplaats en aanliggend park. Van daaruit kan langs een wandelpad naar de andere stadjes gelopen worden, Corniglia en Vernazza. In Corniglia bevinden zich wijnvelden en zeer oude olijfboomgaarden.

Slipperverbod
Sinds 2019 is er sprake van een slipper verbod op de wandelpaden van de Italiaanse Cinque Terre. De soms moeilijk begaanbare wandelpaden tussen de dorpjes zorgen voor vele verwondingen. Deze wandelpaden zijn smalle stroken langs de kust en bergen. Hierdoor is het lastig voor hulpdiensten om eventuele gewonden te bereiken. Hierdoor moet er vaak een helikopter worden ingezet. Het slipper verbod moet het aantal verwondingen een stuk terugbrengen. Het advies is daarom om goede schoenen te dragen.

4 Portofino Ligurië Portofino

Parco Regionale Naturale di Potofino is een schiereiland en dankt zijn bekendheid aan de stadjes Camogli, Santa Magherita Ligure en vooral Portofino dat door sommigen wordt bestempeld als het Saint-Tropez van de Italiaanse Riviera. Het dorpje is gesticht in de 10e eeuw. Het kleine haventje wordt vooral gebruikt als vissershaven. In de 19e eeuw werd het een toevluchtsoord voor de rijken. Portofino heeft zo`n 400 inwoners. Het strand van Portofino is klein.

In dit nationale park zijn er verschillende wandelingen uitgestippeld die zeker de moeite waard zijn.

De abdij van San Fruttuoso
Bij goed weer vaart er elk uur een boot van Rapallo naar Santa Magherita naar Portofino en naar de abdij van San Fruttuoso. Met een beetje geluk kom je onderweg nog dolfijnen tegen.

Bij de abdij kunt je heerlijk aan zee liggen en zwemmen of een wandeling maken. Houdt wel de boottijden voor de terugreis in de gaten anders moet je overnachten op het strand.

5 Boccadasse

Dit plaatsje ademt dezelfde sfeer uit als de dorpjes in Cinque Terre.
Boccadasse is van oorsprong een oude zeeliedenbuurt in de noord- Italiaanse stad Genua.  De pastel kleurige huisjes en ademen hierdoor dezelfde sfeer uit als de Cinque Terre.

Het is een heerlijk slaperig dorpje met een klein haventje en klein kiezel strandje. In het water dobberen allemaal kleine gekleurde vissersbootjes. .

Zodra je naast de kerk een klein zijstraatje inloopt kom je bij het oude pittoreske vissersdorpje. Wandel door de straatjes van dit romantische plaatsje en geniet van de uitzichten.

Genua Boccadasse strand

Fotogeniek dorp
Dorpje is klein maar is erg fotogeniek. Langs de boulevard kun je terug naar Genua lopen. Een wandeling van ongeveer 6 km. Vooral het eerste stuk langs de zee is erg mooi wandelen. Er gaat ook een bus naar Genua.

Blijf je echter nog wat hangen in dit prachtige dorpje dan kun je voor een heerlijke lunch of diner met zeezicht aanschuiven bij Capo Santa Chiara (Via Al Capo di Santa Chiara 69). Hier bereiden ze heerlijke streekgerechten met allemaal verse ingrediënten.

6 Passeggiata Anita Garibaldi a Nervi

De wandeling is ontstaan ​​vanuit een eeuwenoud pad dat, vanaf ongeveer 1823, door vissers en boeren in het gebied werd gebruikt om de visgronden of het landbouwgebied te bereiken dat toen aan de zee grensde.

In 1862 begon de markies Gaetano Gropallo met de bouw van een echte promenade. Dit langdurige project verdeelde  de promenade in twee delen. Het eerste deel verbond de kleine haven van Nervi met de oude Gropallo-toren terwijl het tweede deel, gebouwd in 1872, via Serra Gropallo met Capolungo verbond.

De promenade begint vanuit de kleine haven van Nervi, , tot aan het de oude haven van Capolungo met een totale lengte van ongeveer 2 km.

Zwemmen
In de zomer is het ook een bestemming voor veel zwemmers en sommige vissers, die toegang hebben tot de zee dankzij toegangsladders (waarvan er veel om veiligheidsredenen gesloten zijn) aan de rotsachtige kust, die vaak echte natuurlijke zwembaden vormt. Langs de promenade zijn er tal van plaatsen waar u lekker kunt zwemmen.

Deze prachtige goed onderhouden wandelpromenade ligt ver van het verkeer en loopt over de rotsen direct aan zee. Je wandelt zo`n 10 meter boven de zee langs een rotsachtige kust. Prachtige route om te wandelen met overal door steekjes naar Nervi de musea en de parken ( op maandag is er veel gesloten). Langs de route staan ook verschillende bankjes waarop u van het uitzicht kunt genieten en even bij kunt komen.

Dolfijnen kijken

7 Walvissen Spotten in Ligurië

Een bijzondere dag die je niet snel zult vergeten!
De eerste beschermde walvissen reservaat ligt direct tegenover de Ligurische kust. Het gebied, dat werd opgericht in 1999 en heeft een oppervlakte van ongeveer 100.000 km² helemaal van Frankrijk naar Genua en Sardinië.

Tijdens  het hoogseizoen vertrekken de walvisboten dagelijks vanuit San Remo, Imperia en Genua voor een 5 uur durende ontdekkingsreis. Tijdens de tocht bestaat de mogelijkheid dat je walvissen, dolfijnen, schildpadden te spotten.

Op de boot

Aan boord zijn altijd een aantal gespecialiseerde biologen, die allerlei achtergrond informatie kunnen geven over het leefgebied van de walvissen en de andere bewoners.

Bereidt u wel goed voor op deze dag. Wij adviseren een wind jas, hoed, zonnebril en natuurlijk zonnebrandcrème. Aan boord is geen eten of drinken te koop, neem daarom zelf iets mee. En als laatste vergeet je fototoestel niet om onvergetelijke foto`s en evt filmpjes te maken.

Voor een eerder uitgebreider blog over walvissen spotten klik hier: dolfijnen spotten

8 Bussana Vecchia

Het karakteristieke kunstenaarsdorp.
Op woensdag 23 februari 1887 wordt het achterland van Sanremo getroffen door een zware aardbeving. Hierdoor werd de stad Bussana ernstig werd beschadigd.

Verschillende huizen, gebouwd rondom het kasteel, leden ernstige schade. De overlevenden verlieten het dorpje en de stad Sanremo sloot alle toegang tot het stadje af. Bussana bleef zo’n zestig jaar een spookstad

Restaurantje en B&B

Het dorpje was al decennialang verlaten toen in de late jaren vijftig van de twintigste eeuw het opnieuw werd bewoond door Italiaanse en buitenlandse kunstenaars. Zij werden aangetrokken door de eigenaardigheid van de plaats. De minder beschadigde gebouwen werden opnieuw ingericht en weer bewoonbaar maakte. Het herbergt momenteel een internationale gemeenschap van kunstenaars, met handwerkwinkels. In de loop der jaren is het een karakteristiek “dorp van kunstenaars” geworden in een middeleeuws dorp. Tegenwoordig is er ook een enkel restaurantje en B&B te vinden voor het toerisme dat naar Bussana Vecchia trekt.

9 Portovenere

Portovenere is een prachtig dorpje en ligt op het puntje van een schiereiland aan de Golf di Poeti. Het combineert alles wat de regio te bieden heeft: een pittoreske hoofdstaat met de typische gekleurde Ligurische huizenblokken, een haventje met luxe jachten en kleine vissersbootjes, een poëtisch kerkje op de punt van de landtong waar regelmatig sprookjesachtige trouwerijen plaats vinden.

Portovenere heeft 4200 inwoners en is 1 van de oudste plaatsen aan de Riviera di Levante. In 1998 werd het stadje toegelaten op de lijst van UNESCO-werelderfgoed.

Het strand van Portovenere is niet heel groot en ligt midden in het dorp.

Vanuit de haven van Portovenere vertrekken dagelijks boten naar de Cinque Terre en de drie eilanden van Palmaria, Tino en Tinetto.

Boottocht rond Palmaria en Tinto
Vanuit Portovenere kun je een boottochtje maken rond de eilandjes La Palmaria en Tinto. In een uurtje vaar je rond de twee eilandjes en ontdek je dat er eigenlijk 3 eilandjes zijn. Tinetto is het derde eilandje dat net achter Tino verborgen ligt.

Vanaf de boot heb je een schitterend uitzicht op Portovenere, je vaart langs de mosselkwekerijen, je ziet de oude marmergroeven van La Palmaria, de resten van het fort op Tinto en je vaart langs de zeezijde terug naar Portovenere.

varese ligure

10 Varese Ligure

Het dorp ontleent zijn naam aan de rivier de Vara die er doorheen loopt, waarvan de oude naam van een baron was.

Varese is een dorp om te bezoeken zonder haast, en je te laten leiden door de paden van de oude middeleeuwse routes en de rivier te volgen. De omgeving van dit prachtige dorp is, gewijd aan biologische landbouw, en is een van de meest complete in de hele regio.

Borgo Rotondo

De Borgo Rotondo heeft een klein pleintje dat vooral wordt gebruikt om de marktkramen te plaatsen. De oorspronkelijke functie van de stad (XIII eeuw) was de stad verdedigen, zoals blijkt uit de elliptische structuur van de huizen deze hadden geen uitwendige openingen. In het dorp waren de huizen allemaal hetzelfde en hadden twee verdiepingen, met de kamers op de begane grond die gebruikt werden als een magazijn en de bovenste verdiepingen als een woning.

De kerk maakt deel uit van het klooster van de augustijner monialen, een klooster sinds 1652. Het klooster met zijn prachtige tuin is de plaats waar de nonnen aromatische kruiden verbouwden, daarnaast droogden zij hun paddenstoelen en bereide amandelspijs desserts, zoals sciuette, wiens recept geheim is.

Ponte di Grexino varese Ligurie pnte grexino

Buiten het dorp kunt je de zestiende-eeuwse Ponte di Grexino bewonderen, elegant in zijn constructie met een fornix, ten dienste van een van de eerste stedelijke nederzettingen, het district Grecino, gelegen langs de heuvel die afloopt naar de rivier de Crovana.

 

Met het vliegtuig
Vanaf april 2016 vliegt KLM dagelijks vanaf Schiphol naar Genua. In het zomer gaat deze vlucht op zondag zelfs twee keer per dag.

Met de auto
Vanuit Utrecht ga je richting Karlsruhe verder naar Basel door naar Milaan en uiteindelijk naar Genua. Voor Zwitserland heb je een vignet nodig deze kost 40 euro.
Vanaf Utrecht richting Starsburg,  Basel,  Milaan en dan naar Genua
Vanaf Utrecht richting Lion, Turijn om de Gothard tunnel te vermijden. Dit is wel om. Geen vignet nodig voor Zwitserland.

Met de trein
Neem de trein naar Keulen in Karlsruhe moet je overstappen op de trein naar Milaan. Eenmaal in Milaan moet je overstappen op de trein naar Genua
Je kunt ook met de TGV naar Parijs dan overstappen op de trein naar Turijn en Genua.

Ligurië heeft een mediterraan klimaat dat niet gelijk verdeeld is over de regio. Het Ligurische achterland wordt beïnvloedt door hoge bergtoppen, daarin tegen wordt het klimaat aan de kust bepaald door de relatief warme Ligurische Zee.

Het Ligurische klimaat wordt in het noorden begrenst door een gebergte, de Apennijnen, en in het zuiden door de zee. Het gedeelte van Ligurië dat aan de kust gelegen is, wordt ook wel de Ligurische kust of Bloemen Riviera genoemd. De invloeden van de Warme Golfstroom en de bescherming van de bergen leiden tot een klimaat dat het hele jaar door erg mild is. De bergen beschermen de regio goed tegen de koude wind uit het noorden.

Ligurië is de zonnigste regio in Italië.

Met 300 zonnige dagen per jaar is Ligurië een van de zonnigste regio’s in Italië. Hierdoor is Ligurië een een populaire vakantiebestemming voor elk seizoen.

Of je nu van plan bent om een stedentrip te maken of te genieten van een strandvakantie: op reis wil je goed weer.

Wil je weten wat het klimaat en de weersverwachting is in Ligurië? Hieronder vind je de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand op deze manier kunt je zien of je regen regen of zonneschijn mag verwachten.

Ligurië klimaat kaart

Ligurië kaart

De beste reistijd voor Ligurië is mei, juni en september. Ben je van plan de hotspots van Ligurië te bezoeken dan zijn er twee redenen om dat eventueel niet te doen. De eerste reden is dat het in deze maanden erg warm is. De tweede reden is dat het in juli en augustus erg druk is. In augustus hebben de Italianen zelf vrij en gaan ze op vakantie in eigen land. Je kunt daarom beter gaan in het voor en/of najaar.

Camping RioRequesa

In het binnenland op slechts 15 kilometer van Varese Ligure ligt deze groene boeren camping. Deze camping heeft voor Italiaanse begrippen grote plekken voor je eigen tent of caravan. Naast deze plekken worden er ook cabine`s met goede bedden, een keukentje en een eigen badkamer met eigen douche en wc verhuurt. Deze kleinschalige camping ligt aan een riviertje. U logeert bij Nederlanders in Italië.

Klik hier voor meer informatie over camping RioRequesa

Agriturismo OlivArancio.

Aan de Ligurische kust op slechts 5 km van Chiavari vindt u Agriturismo OlivArancio. Deze agriturismo heeft 7 appartementen en 1 B&B kamer. Het is een vakantiehuis met zwembad en zeezicht. De gasten van Agriturismo OlivArancio bezoeken de Cinque terre, Portofino, Genua en vele andere leuke stadjes en mooie stranden in de omgeving. Ook hier logeert u bij Nederlanders in Italië

Klik hier voor meer informatie over Agriturismo OlivArancio