Sestri Levante, een must see voor Italië-liefhebbers

Waar ligt Sestri Levante
De stranden van Sestri Levante
De dorpskern van Sestri Levante
Lekker eten
Weetjes over Sestri Levante
Bezienswaardigheden
Logeren in de nabijheid van Sestri Levante

Waar ligt Sestri Levante

Sestri Levante, gelegen aan de golf van Tigullio, maakt deel uit van de regio Ligurië in de provincie Genua. Een deel van Sestri Levante ligt op het schiereiland Isola. Een schiereilandje dat tot aan de elfde eeuw nog echt een eiland was. 

Sestri levante

De stranden van Sestri Levante

De plaats kent twee baaien: de Baia delle Favole en Baia del Silenzio. Je begrijpt het al; dit zorgt ervoor dat deze plaats voorzien is van heerlijke stranden. Het Baia del Silenzio-strand is een geliefde plek en een van de mooiste van Italië. Baia delle Favole staat goed bekend omdat je er het echte strandleven kunt ervaren. Je kunt er heerlijk zwemmen en lekker surfen. Wie van zeilen houdt, huurt er gemakkelijk een zeilboot. Na al dit sporten kun je een comfortabel strandbedje huren op het zandstrand.

De dorpskern van Sestri Levante

Behalve de eerdergenoemde stranden, is ook de dorpskern een niet te missen plek om te bezoeken. De dorpskern ligt op een smalle landtong en heeft en authentieke en klassieke sfeer. Als je van het pure Italië houdt, ben je hier helemaal op je plek. Mooie oude straatjes, prachtige winkeltjes en schitterende kerken en kathedralen. Je kunt er uren op een terrasje doorbrengen en uiteraard lekker eten. Iedere zaterdagochtend kun je je hart ophalen aan alle leuke spulletjes op de wekelijkse markt (Piazza Aldo Moro). 

Sestri Levante markt

Lekker eten

Natuurlijk zijn er talrijke eetgelegenheden waar je je tegoed kunt doen aan het typische Italiaanse eten. Ga niet al te snel op de vertaalde straatbordjes af, die vaak in het Duits zijn geschreven. Dan kom je tussen de drommen toeristen terecht. Kies eerder voor eettentjes waar de Italianen zelf te vinden zijn. Daar tref je vaak het beste eten en ben je omringd door de meest identieke Italiaanse sfeer. 

Weetjes over Sestri Levante

Italië is een kunstminnend land. Zowel schilders als schrijvers komen er graag. In Sestri Levanti streken regelmatig romanschrijvers vanuit de hele wereld neer. 

Niemand minder de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Anderson (1805-1875) woonde en werkte in Sestri Levante. De Baia delle Favole, dat sprookjesbaai betekent, is naar hem vernoemd. Er wordt in Sestri Levante ieder jaar een literatuur wedstrijd gehouden en de winnaar krijgt de HC Andersen prijs.

De Nederlandse romanschrijver Arthur van Schendel (1974-1946) woonde van 1920-1945 in Sestri Levante. Met zijn tweede vrouw bracht hij vanwege haar gezondheid lange tijd in Italië (Florence en Sestri Levante) en Frankrijk door. Een van zijn bekendste boeken is: Een zwerver verliefd, uit 1904. In de periode daarna publiceert de schrijver levensbeschrijvingen over onder andere Shakespeare en enorm veel verhalen die zich in zuidelijke steden afspelen, zoals verzameld in Oude Italiaansche steden (1924) en Florentijnsche verhalen (1929). Daarin zul je Sestri Levante absoluut tegenkomen. 

Bezienswaardigheden

-Cinque Terre

Sestri Levante ligt niet ver van het authentieke Cinque Terre. De vijf dorpjes die samen Cinque Terre vormen zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van Italië. Dat mag je dus eigenlijk niet overslaan als je naar Italië afreist, en het is fijn dat het zo dicht bij ons OlivArancio gelegen is. De afstand van Sestri Levante en Cinque Terre is amper vijftig kilometer en is via de A12/E80 prima te bereiken. Parkeren doe je eenvoudig bij het station. 

Ligurië bezienswaardigheden

-Met de trein naar Cinque Terre

Reis je liever per trein dan kun je gebruik maken van de regionale La Spezia lijn (Cinque Terre card), die naar de vijf dorpjes afreist. Van Sestri Levante naar Cinque Terre’s Monterosso duurt twintig minuten (intercity trein) tot dertig minuten (lokale trein).

-Portofino

Deze kleine plaats aan de Middellandse Zee, een van de mooiste van Italië, was oorspronkelijk een vissersplaats. Ooit zou het er wemelen van de dolfijnen vandaar dat de Romeinen het ook wel Portus Delphini noemden, dat veranderde in Portofino. Een weetje: om de vissers te beschermen werd in 1954 in de baai van San Fruttuoso een Christusbeeld in zee gebracht, dat op zeventien meter diepte ligt. Voor duikers is het beeld te zien.

Portofino is overigens maar klein, met zo’n vijfhonderd inwoners, maar wordt ook wel het Saint-Tropez van Italië genoemd. Je begrijpt dat er dan geen kleine bootjes in de haven liggen, maar flinke jachten van de internationale jetset. Laat je daar niet door afschrikken en ga er lekker rondkijken. Het is absoluut de moeite waard en vanuit Sestri Levante goed bereikbaar. Het schiereiland waar Portofino op gelegen is, staat te boek als een natuurpark. Ten noorden van de baai staat een oud militair kasteel, Castello Brown, voorheen bekend als San Giorgio. 

Haven van Portofino

-Met de trein naar Portofino

Met de trein is het chique Portofino prima te bereiken. Ook vanuit Portofino kun je dan via het station of S. Margherita Ligure-Portofino naar Monterosso reizen. Die trip duurt veertig minuten met de intercity en vijftig minuten met de lokale trein. 

-Per boot naar Sestri Levante, Cinque Terre en Portofino 

In de zomermaanden is het gebruik van een boot een geweldige manier om verschillende plaatsen in Ligurië aan te doen. Veerboten varen over de Golf van Tigullio naar alle mogelijke plekken. Een greep: vrijwel het hele jaar vertrekt er ieder kwartier een veerboot uit de haven van Rapallo naar Santa Margherita Ligure, Portofino en San Fruttuoso. In de zomermaanden varen er ook boten vanuit Santa Margherita en Rapallo naar Cinque Terre. Evenals naar Portovenere en Sestri Levante (op zondag). Dit is dus nog maar een greep uit de verschillende rederijen die alle mogelijke tochten doen. Vraag ons gerust waar je het liefste naartoe wilt per boot, dan geven wij je de nodige informatie voor een heerlijke dag op het water en het bezoeken van mooie dorpjes. 

-Klooster San Fruttuoso

Als je toch naar Portofino afreist, is het een aanrader om het klooster van San Fruttuoso te bezoeken. San Fruttuoso werd bewoond door monniken en vissers. Nog interessanter is het om te weten dat er soms piraten huisden. Het klooster stamt uit de tiende eeuw. Inmiddels is het een museum en er worden regelmatig concerten gehouden. Er zijn uiteraard ook leuke restaurantjes te bezoeken. Fruttuoso heeft ook een klein strand. 

San Fruttuoso

Ben je sportief dan is het overigens mogelijk vanuit Portofino het klooster lopend te bereiken. Dit is een officiële trail door een natuurgebied. Het is af en toe wat klimmen, maar je krijgt er prachtige vergezichten voor terug. 

-Wandelen in Sestri Levante

Nu we op de sportieve toer zijn, geven we je graag de tip om te gaan wandelen door de Punta Manara in Sestri Levante. Punta Manara is een berggebied in de Golf van Tigullio en ligt tussen Sestri Levante en Riva Trigoso. Het is sinds 1977 een beschermd natuurgebied. Deze landtong beslaat bijna tweehonderd hectare en bestaat uit zowel bos als heide. Een natuurpad op de kaap heeft borden die de planten beschrijven die te zien zijn. Je treft er eveneens ruïnes van een oud fort en een uitkijktoren van 140 meter boven zeeniveau. 

Logeren in de nabijheid van Sestri Levante 

Als je vanuit Nederland naar Sestri Levante wilt reizen, bieden wij jou een heerlijk onderkomen zodat je het echte Italiaanse leven kunt proeven. Het is allemaal mogelijk, of je liever kampeert of in een appartement verblijft.   

Camping RioRequesa

Houd je van kamperen dan is de boerencamping RioRequesa jouw camping. Niet in de laatste plaats omdat het voor Italiaanse begrippen grote staplaatsen biedt voor een eigen tent of caravan. Ook worden er tenthuisjes met comfortabele bedden, een keukentje en eigen sanitair verhuurd. Deze kleinschalige camping ligt aan een heerlijk verkoelend riviertje. Je logeert bij Nederlanders in Italië.

Klik hier voor meer informatie over camping RioRequesa

OlivArancio

Agriturismo OlivArancio

Zeventien kilometer van Sestri Levante tref je Agriturismo OlivArancio. Deze agriturismo heeft zeven appartementen en een B&B-kamer. Dit vakantiehuis is voorzien van een zwembad en je kunt er genieten van zicht op zee. De gasten van Agriturismo OlivArancio bezoeken de Cinque terre stadjes evenals Portofino, Genua en vele andere leuke plaatsen en mooie stranden in de omgeving. Ook hier logeer je bij Nederlanders in Italië.

Klik hier voor meer informatie over Agriturismo OlivArancio