Van Nederland naar Italië? Wat moet je weten en tips

Uit diverse (inter)nationale onderzoeken blijkt dat vakantiegangers nog meer genieten van de voorpret en het vooruitzicht van een vakantie, dan van de vakantie zelf. Het is natuurlijk ook een heerlijk gevoel als je weet dat je in je zomervakantie eindelijk weer naar je favoriete vakantieland Italië kunt afreizen, voor een welverdiende break bij Olivarancio. Weken van tevoren droom je tijdens je werk al stiekem weg bij de gedachte aan dat heerlijke Italiaanse eten, intieme strandjes waar de golven van een heerlijke zee af- en aanrollen en de gezelligheid van de agriturismo.

Van die voorpret kun je optimaal genieten als je zorgt voor een goede voorbereiding. Immers, van een stressvol vertrek wordt niemand vrolijk. Maar waar moet je nou allemaal aan denken in aanloop naar die vakantie waar je zo naar hebt verlangd? En wat kom je allemaal tegen op je reis?

Nederland Italie

Maak een lijstje

Het is verstandig om ongeveer een maand voor vertrek te inventariseren of alles wat je nodig hebt voor een geslaagde (en veilige) reis en vakantie ook daadwerkelijk aanwezig is. Denk hierbij niet alleen aan een hippe bikini of een zwembroek en vrolijke slippers, maar ook aan je reisdocumenten. Zijn alle paspoorten of identiteitskaarten nog geldig? Want het aanvragen van zo’n document kan soms best even duren. Zijn de verzekeringen in orde van de auto, en voor de reis? En heb je de verplichte veiligheidsattributen in de auto liggen? In Italië moet je een gevarendriehoek plus veiligheidsvesten bij je hebben onderweg. Kun je alle vinkjes afchecken, dan ben je klaar voor vertrek en kun je lekker achterover leunen.

Plankgas! Of toch maar niet

Hoewel veel Italianen zich graag een formule 1 coureur wanen, mag je op de Italiaanse snelwegen meestal 130 km per uur rijden, of 80 km per uur wanneer je met de caravan rijdt. Het is in Italië verboden om een flitsdetector op je navigatiesysteem te hebben. Als jij graag plankgas naar je vakantiebestemming racet is het dus verstandig om de witte borden waarop Autovelox staat of de groene borden met daarop Controllo Elettronico della Velocità, goed in de gaten te houden. Zo voorkom je dat er een dikke boete in de brievenbus ploft, weken na je vakantie.

Snelheid op de Italiaanse snelwegen

Ook goed om te weten; in Italië mag je tussen 16 mei en 14 oktober niet met winterbanden rijden (L (120 km/u), M (130 km/u), N (140 km/u), P (150 km/u) en Q (160 km/u). Doe je dit toch dan loop je het risico op fikse boetes of zelfs inbeslagname van je auto! Voel je je geruster met een kort lesje in de Italiaanse verkeersregels, kijk dan even op de site van de ANWB

Plan je route

Niet alle wegen leiden naar Rome, maar je kunt wel op verschillende manieren je vakantiebestemming Olivarancio bereiken. Wanneer je met de auto naar Italië gaat kun je kiezen of je via Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk gaat. De meest gereden route is de route via Zwitserland. Dat merk je in de vakantieperiode dan ook wel aan de drukte op de weg, met name bij de Gotthardtunnel. Hier kun je in behoorlijke files terechtkomen. Het is dan ook slim om niet op de drukste dagen te vertrekken. Voor deze route moet je wel een gevulde portemonnee hebben, want je hebt een tolvignet nodig van ongeveer €38 euro en moet voor een ritje door de Grote-Sint-Bernardtunnel ook flink betalen. (€27,90 (enkele doortocht) of €44,60 (maandretour) voor een auto en €43,40 (enkele doortocht) of €69,40 (maandretour) voor een camper). Deze route is het kortste wanneer je onderweg bent naar Agriturismo Olivarancio, maar het verschil met de route via Oostenrijk is niet heel groot. Qua tijd dan, want qua kosten ben je een stuk voordeliger uit als je via Oostenrijk reist. Ook hier heb je een vignet nodig, maar dat is met €9,50 flink goedkoper.
Is wat jou betreft de reis minstens zo belangrijk als de bestemming, en heb je geen haast dan kun je ook naar Italië via Frankrijk. Dit is wel meteen de duurste route, als je de tolwegen neemt.

In één ruk door, of tussendoor overnachten?

Zodra je met de auto de straat uitrijdt begint het te kriebelen in je buik. Eindelijk is de vakantie begonnen! Een zomers muziekje uit de boxen, lekkere broodjes in de koeltas, en het landschap dat steeds heuvelachtiger en ruiger wordt, tot de eerste bergen eindelijk in zicht komen. Maar voor je eindelijk je tassen kunt uitpakken op je bestemming zit je wel even in de auto. En met name wanneer er ook nog kinderen op de achterbank zitten kan dit op een gegeven moment toch een uitdaging worden. Een overnachting kan dan een slimme keuze zijn.

Overnachten

Er zijn genoeg fijne hotels langs de verschillende routes te vinden, waar je voor een redelijke prijs kunt bijtanken, zodat je de volgende dag fris en fruitig bij Olivarancio de Agriturismo oprijdt. Je kunt natuurlijk onderweg iets zoeken, maar het is wel zo prettig als je thuis al een of meerdere opties op zoekt. Bij voorkeur is dat een hotel dat vlak langs je route ligt, zodat je er niet voor hoeft om te rijden. Ook prettig is een hotel waar je het ontbijt bij kunt boeken, zodat je lekker met een gevulde maag en hernieuwde energie de reis kunt hervatten. Logeer je op onze agriturismo of op onze camping dan hebben wij een zeer goede tip voor jullie. Schoon eenvoudig maar met ontbijt en vlak voor de Gotthardtunnel. Wil je dit adres graag hebben stuur ons dan even een mailtje.

Parlo un pò di italiano

Het Italiaans wordt tot een van de mooiste talen van de wereld gerekend. Dat alleen al zou een goede reden zijn om eens een paar handige zinnen te leren. Maar het is ook gewoon heel praktisch als je je een beetje kunt redden in de taal die gesproken wordt op je vakantiebestemming. Niet alleen omdat je je dan enigszins verstaanbaar kunt maken op de momenten dat dit belangrijk is, maar ook omdat het altijd erg gewaardeerd wordt als toeristen de moeite nemen om het in ieder geval te proberen. Oefen samen met je partner om de voorpret nog leuker te maken en er een gezonde competitie van te maken wie de meeste vooruitgang boekt.

welkom

Coronamaatregelen

Hoewel de grenzen van veel landen langzaam maar zeker weer open gaan zijn we nog niet helemaal van de coronamaatregelen af. Voor veel landen geldt een reisadvies. Voor Italië geldt op dit moment een oranje advies, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn. Nu zowel in Italië als in Nederland het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames snel daalt wordt dit advies hopelijk in de komende weken aangepast. Meer informatie over de maatregelen vind je op de site van de nederlandwereldwijd.nl.

Boek je vakantie zonder zorgen bij Olivarancio

Bij Agriturismo Olivarancio kun je jouw zomervakantie met corona annulerings-garantie boeken. Dit betekent dat je de aanbetaling gewoon terug krijgt wanneer je moet annuleren omdat de grenzen gesloten zijn en er een negatief reisadvies is vanwege de coronamaatregelen. Neem gerust contact met ons op bij vragen of onduidelijkheden.

buon viaggio en hopelijk tot snel!