Bezienswaardigheden in Pisa, de leukste highlights

Deze prachtige Toscaanse hoofdstad behoort tot de top tien populairste steden van Italië. De stad is vooral populair door de scheefstaande toren. Maar er zijn natuurlijk meer bezienswaardigheden in Pisa. De inwoners van Pisa worden Pisani genoemd. De belangrijkste inwoner is waarschijnlijk Galileo Galilei, de luchthaven van Pisa heeft zijn naam gekregen.

In de middeleeuwen was Pisa één van de vier maritieme republieken van Italië, samen met Genua, Venetië en Amalfi. In de 14e eeuw maakte verzandding van de haven scheepvaart en handel onmogelijk. Tegenwoordig haalt Pisa voor een groot deel haar inkomsten uit toerisme.

Zowel vanuit agriturismo OlivArancio als vanuit camping RioRequesa is Pisa eenvoudig te bezoeken en zeker een bezoekje waard. Dat de stad meer te bieden heeft dan een scheven toren lees je hieronder.

Pisa wat te doen; 5 leuke Pisa tips

Toren van Pisa

De Toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren die staat bij de kathedraal op de Piazza dei Miracoli. De toren is zo`n 55,85 meter hoog. Inmiddels staat zo’n 4 meter uit het lood. Voor deze bezienswaardigheid komt bijna iedereen naar Pisa. Op het moment dat de toren werd ontworpen was hij niet scheef. Men is begonnen met bouwen zo rond 1173. Al vrij vlot tijdens de bouw begon de toren over te hellen. Doordat men gewoon recht doorbouwde is de toren niet alleen scheef maar ook nog eens krom. De toren werd gebouwd en 3 etappes en dit duurde ongeveer 200 jaar.

Met de moderne techniek is het wel mogelijk de toren helemaal recht te zetten, maar daar wordt van afgezien omdat dat het toerisme geen goed zou doen. 

Als je de toren wilt beklimmen is het slim om van te voren een kaartje te kopen. Zo weet je zeker dat er een plekje voor je vrij is en weet je hoe laat je de toren op mag. De trappen van de toren zijn beperkt qua capaciteit, waardoor er een beperkt aantal mensen tegelijkertijd de toren in mogen. De trappen zijn van marmer en de treden zijn door het vele gebruik al redelijk uitgesleten. Voor wie slecht ter been is is het niet raadzaam om aan de klim omhoog te beginnen.

Als je weer beneden bent kun je nog een kijkje nemen in het binnenste van de toren. Hier staat een infoblad en een meetapparaat. Je kunt op deze plek goed ervaren hoe schuin de toren staat.

bezienswaardigheden Pisa

De muur van Keith Haring

1 van de bijzonderste bezienswaardigheden in Pisa is misschien wel de meeste beroemde muur van Keith Haring. Deze muurschildering heet Tuttomondo. De muurschildering is in juni1989 gemaakt, in slechts 4 dagen. De tekening is gemaakt op de buitenmuur van de pastorie van de kerk van Sant`Antonio Abate. Het oppervlakte van de muur is 180 m2. De muur is 10 meter hoog en 18 meter breed. Het is de laatste openbare werk die de beroemde kunstenaar gemaakt heeft voor zijn dood in 1990. Er wordt aangenomen dat dit het enige permanente werk is wat Keith Haring heeft gemaakt. Zijn kunst wordt volgens velen ten onrechte als popart omschreven. Eigenlijk was hij vooral bezig met straatkunst en dan specifiek met een vorm van graffiti.

de muur van Keith Haring

Groot feest: Gioco del Ponte in juni

Ben je op de laatste zaterdag van juni in Pisa ga dan zeker naar dit feest. Het feest vindt plaats op de Ponte di Mezzo, dit is de belangrijkste brug van Pisa. Hier vindt jaarlijks het feest, ‘Gioco del Ponte’ plaats. Er zijn ​​twaalf teams van twintig spelers, deze staan om en om tegenover elkaar. Ze moeten een zeer zware trolley op de rails verschuiven naar de andere kant van de brug. Hierbij mogen ze alleen de kracht uit hun benen en nek gebruiken, maar niet de kracht vanuit hun armen. De winnaar heeft de brug veroverd. Dit jaar ( 2021) vindt het feest plaats op 26 juni vanaf 17 uur. Het is natuurlijk feest en gezellig in de hele stad.

Gioco del Ponte
Gioco del Ponte Festival in Pisa

De kathedraal van Pisa

De dom van Pisa, de Duomo Santa Maria en het Baptisterium van Pisa staan beiden aan het Piazza dei Miracoli. De Scheve Toren staat hier ook. De middeleeuwse kathedraal, gewijd aan Maria, vormt het hart van dit plein.

De bouw van dit bijzondere gebouw begon in 1064. De architect Busketus bouwde in de typisch Pisaanse romaanse stijl. De mozaïeken laten een sterke Byzantijnse invloed zien.

De Kathedraal, of de Duomo Santa Maria, is een waar kunstwerk. Op de bronzen deuren worden scenes vertoont uit het leven van de Heilige Maagd Maria en Jezus. Het interieur van deze Romaanse basiliek brandde in de 16e eeuw voor een groot deel af. De preekstoel overleefde de brand. In de Kathedraal is tevens een mummi te zien de gemummificeerde patroonheilige, de Heilige Ranieri.

Het Baptisterium staat aan de westelijke kant van de kathedraal. Hier staat Johannes de Doper centraal. Midden in het gebouw staat dan ook een bronzen beeld van deze heilige. De bouw van deze grootste doopkapel van Italië vond plaats tussen de 12e en de 14e eeuw, waardoor er een interessante mix van Romaanse en Gotische bouwstijlen te zien is. Op de panelen die het Baptisterium sieren beelden verhalen van het Nieuwe Testament uit.

Deze 3 gebouwen gezamenlijk doen de naam van het plein eer aan: Piazza dei Miracoli, ofwel het plein van de Wonderen. Alle drie zijn ze dan ook een bezoekje waard.

kathedraal Pisa

De eeuwenoude stadsmuur van Pisa

De oude stadsmuren van Pisa zijn eeuwenoud en een van de best bewaarde stadsmuren van Italië. De muur loopt van Piazza dei Miracoli naar de rivier de Arno. Wanneer je over de oude stadmuur loopt ontloop je direct de drukte. Er zijn verschillende plekken waar je de muur kunt verlaten. Tijdens deze stadswandeling loop je naar de laatste toren: Torre delle Piagge.

Decennialang konden je niet over de stadsmuren van Pisa lopen. Sinds mei 2019 kun je weer een wandeling maken op de ruim 3 km lange stadsmuur. Er zijn vier plekken waar je de muur kunt betreden of verlaten. Een entreekaartje kost drie euro. De wandeling over de stadsmuur staat nog niet vermeld in de meeste reisgidsen hierdoor weten nog weinig toeristen af van deze mogelijkheid.

stadsmuur Pisa

Er zijn natuurlijk veel meer bezienswaardigheden in Pisa. Zo zijn er meerdere feesten die erg leuk zijn om te bezoeken, is er een fantastische winkelstraat en zijn er heerlijke restaurantjes. Daarover in een volgend blog meer.

Pisa is eenvoudig te bezoeken vanuit onze agriturismo. Kampeer je echter liever dan is Pisa ook te bezoeken vanaf onze camping RioRequesa. Veel mensen bezoeken Pisa en Lucca op 1 dag. Dat kan natuurlijk prima, beiden stadjes liggen bij elkaar in de buurt maar zoals je kunt zien is er ook meer te doen en te bekijken in Pisa dan alleen de scheven toren.