Liefhebbers voor Lucca?

Wie bij OlivArancio verblijft zou een bezoek een de stad Lucca niet moeten overslaan. Iets meer dan een uurtje rijden en je bent in deze prachtige stad. Het is de moeite waard als je van de geschiedenis houdt, maar het is ook gewoon heerlijk om er te wandelen over de vele pleinen en de markten, te fietsen over de stadsmuur en lekker te lunchen in een van de vele restaurantjes.

 

De stad ligt vijfentwintig kilometer ten noordoosten van Pisa en is de hoofdstad van de provincie Lucca in Toscane. Een bijzondere en vooral strategisch gelegen stad die regelmatig ten prooi viel aan alle mogelijke heersers.

 

De stad heeft een enorm rijke historie en als je er bent, voel je dat ook. Een stukje geschiedenis: de plaats werd in 180 voor Christus een deel van het Romeinse Rijk en dat is vooral te herkennen aan het strakke stratenplan, net zoals in een stad als New York. Het was in die tijd vooral een belangrijke stad omdat deze op het kruispunt lag van de bekende drie heerbanen (verharde wegen) die ertoe deden in Italië. Dit waren de via Cassia, via Aurelia en via Claudia. Er werden in Lucca regelmatig politieke besprekingen gehouden. Lucca als provincie is zelfs lange tijd een zelfstandige republiek geweest. In 1861 werd het een deel van het ‘koninkrijk’ Italië.

 

Wandel of fiets over de stadsmuur van Lucca

 

Het laat zich raden dat de stad volstaat met kerken en paleizen, en er zijn prachtige pleinen. Op een van die pleinen, Piazza Napoleone, wordt ’s zomers het Lucca Summer Festival gehouden. Dat de stad ommuurd is lijkt nu niet meer belangrijk. Aanvallen vanuit Florence zijn al eeuwen niet meer te verwachten, maar in 1812 bleek de muur de stad een grote dienst te bewijzen toen de rivier de Serchio buiten zijn oevers trad en er overstromingen dreigden. Deze muur is er nog altijd en heeft een omtrek van ruim vier kilometer, is aan de basis tot dertig meter breed en twaalf meter hoog en verkeert nog steeds in goede staat. Er loopt een fiets- en wandelpad van ruim vier kilometer lang, een aanrader. Huur een fiets op trek een paar wandelschoenen aan en je krijgt vanaf de muur direct veel van de stad te zien.

 

Bezoek een musea

Wist je dat de operaschrijver Puccini hier vandaan komt? Misschien ken je hem van een opera als La Bohème of Madame Butterfly. Hij kreeg een eigen museum in Lucca, het Museo della Casa di Giacomo Puccini. Het is een bezoek waard, maar je kunt ook naar een van de vele andere prachtige musea van Lucca zoals het Museo Nazionale di Villa Guinigi. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de indrukwekkende villa waar het museum Pinacoteca Nazionale in gevestigd is. Het behoorde eens tot de invloedrijke familie Mansi, en het bevat veel kunst, meubilair en kledingstukken van tussen de achttiende en twintigste eeuw. Een groot deel van deze totale collectie is afkomstig van de machtige familie Medici. Op deze manier krijg je echt een beeld van hoe de rijken in Lucca en omgeving leefden.

 

Leuke restaurantjes aan het Piazza dell’Anfiteatro

 

Volgens veel mensen is het Piazza dell’Anfiteatro het mooiste plein van Lucca, met rondom allemaal geel geschilderde huizen. Ooit was er op deze plek een amfitheater, vandaar de naam en de vorm. Aan dit laatstgenoemde plein zijn overigens enorm veel leuke restaurantjes te vinden waar je lekker kunt lunchen. Aan het Piazza San Frediano tref je de oudste kerk van Lucca: de Basilica San Frediano. Het heeft een prachtig mozaïek en achter de kerk is een twaalfde-eeuwse doopvont met een tempeltje te zien. Houd je van de geschiedenis dan is dit een pareltje.

 

Ben je meer iemand voor lekker struinen langs boeken- en antiekkraampjes dan mag je het Piazza San Giusto niet missen. Op dit plein tref je dagelijks een boeken- en antiekmarkt aan. Op het Piazza San Martino staat de Duomo San Martino, de kathedraal van Lucca. Hier huist het houten kruisbeeld van Jezus, de Volto Santo. Het beeld wordt in het najaar in een processie door de stad gedragen. In de katholieke kerk zijn ook bijzondere kunstwerken te zien en de graftombe van de Italiaanse edelvrouw Ilaria del Carretto. Zij was de tweede vrouw van Paolo Guinigi, de heer van Lucca in de vijftiende eeuw. Al deze aspecten van de stad zijn van eeuwen terug, maar geven Lucca een rijke en authentieke aanblik. Het maakt de stad niet alleen tot een typische Italiaanse bezienswaardigheid, maar ook een gezellige stad. Hier kun je je uren vermaken.

Wil je ook andere steden bezoeken sla dan zeker Genua niet over.

Als eerste op de hoogte zijn van een nieuwe blog? Schrijf je hier in!