La Befana: het traditionele Italiaanse kinderfeest

Feest in Italië: La Befana

 

Deze oude, lelijke en in vodden geklede oude dame  gaat op haar bezem bij de huizen langs om de speciaal daarvoor opgehangen sokken te vullen. Voor kinderen die zoet zijn geweest, laat ze snoepgoed en kleine cadeautjes achter. Ben je stout geweest dan krijg je zwarte kolen. 

Volgens 1 van de legendes was La Befana een gewone vrouw, die erg van haar kind zoon hield. Toen haar zoon overleed werd ze gek van verdriet. Ze hoorde over de geboorte van Christus, ging ze naar hem toe in de waan dat het haar eigen zoon was. Ze ontmoet Jezus en geeft hem cadeautjes. De kleine Jezus is er blij mee en geeft een cadeau terug: zo wordt Befana de moeder van alle kinderen in Italië.

Befana is een figuur uit de Italiaanse folklore. Ze brengt de cadeautjes rond op 6 januari( drie koningen) , op een vergelijkbare manier als Sinterklaas en de kerstman bij ons in Nederland.

Italiaanse kinderen hangen hun sokken aan de schoorsteenmantel, bij de open haard en zetten voor deze lieve oude vrouw een bord met een mandarijntje, een sinaasappel en een glas wijn klaar. De volgende ochtend is het maal door haar verorberd en staat haar handafdruk in as op het bord. Iedereen die Befana ziet, krijgt een klap met haar bezemsteel omdat ze niet gezien wil worden.

befana sokken

 

Wil je dat Befana jou ook een bezoekje brengt? Zing dan voor de zekerheid dit liedje voor haar!

La Befana vien di notte

Con le scarpe tutte rotte
Col vestito alla romana
Viva, Viva La Befana!

De Nederlandse vertaling is:

La Befana komt bij nacht
Met haar schoenen versleten en verscheurd
Ze komt gekleed op Romeinse manier
Lang Leve La Befana!

Befana buona festa

Een ander heel leuk feest in Italië, weliswaar in een hele andere periode nml op 9 mei 2021 is ook zeker een bezoekje waard.