Nationale feestdagen Italië die je niet wilt missen

Ineens in een optocht of processie terechtkomen of midden in een feestende menigte op een Italiaans plein. Als je niet weet wat Italianen te vieren hebben, kom je nogal eens voor verrassingen te staan. Daarom hier de nationale feestdagen op een rij. Als je op de hoogte bent, vier je ze natuurlijk gezellig mee!

De meest Italianen zijn katholiek en dat is de reden dat menig katholieke feestdag uitgebreid wordt gevierd. Dat gebeurt in het hele land, maar vergis je niet. Denk je dat je op de hoogte bent, blijkt er toch weer ergens een andere viering plaats te vinden. Italianen houden er namelijk ook regelmatig hun eigen regionale heiligen en vereringen en vieringen daarvan op na. De consequenties?

-Vrij

Op feestdagen zijn banken gesloten. Is het gemeentehuis dicht en andere gemeentelijke instellingen laten het die dag ook even voor wat het is. Iedereen is vrij.

-Ponte

Soms plakken de Italianen aan een feestdag op donderdag ook de vrijdag als vrije dag vast. Geef ze eens ongelijk, maar het betekent wel dat je dan ook op vrijdag rekening moet houden met instanties en/of winkels die gesloten zijn. Dit staat bekend als ‘ponte’ oftewel een ‘lang weekend’.

Feest in Ligurië

Nationale feestdagen

Feest in Ligurië

Laten we in de omgeving van OlivArancio beginnen, In Ligurië. In Ligurië is er tijdens de zomermaanden genoeg te vieren. Naast alle nationale feestdagen, zie verderop, zijn er veel regionale festiviteiten. We noemen er hier een aantal. Houdt overigens ook zelf de berichtgeving in de gaten, want er zijn er nog zoveel meer. Het kan ontzettend leuk zijn om als bezoeker van onze streek een van deze festiviteiten mee te maken waarbij je gemakkelijk kennismaakt met de plaatselijke bevolking.

Religieuze festiviteiten

Camogli – Sagra del Pesce

Op de tweede zondag in mei is er een viering in Camogli ter ere van San Fortunato, de patroonheilige van de vissers. Midden op het plein staat de grootste pan ter wereld met daarin zo’n zestienhonderd liter olie. Daar wordt maar liefst twee ton vis in gefrituurd voor alle mogelijke bezoekers. Een waar ‘visfeest’ Het festival begint op zaterdagavond met een religieuze viering en gigantische vuren.

Savona – Op goede vrijdag wordt hier een indrukwekkende processie gehouden. Datzelfde geldt voor een processie tijdens de Heilige Week in Ceriana ten noorden van Sanremo met beeldhouwwerken uit de barokke periode en liederen.

Rapallo – Mariaviering

Deze viering vindt plaats tussen 1 en 3 juli en gaat gepaard met processies, een culinaire markt, vuurwerk en duizenden lichtjes die ’s avonds op de rivier branden.

Arma di Taggia – Santa Maddalena del Bosco

Het Festa della Maddalena, gehouden tijdens het derde weekend van juli, is een religieus festival. Vanuit het dorp Taggia is er een nachtelijke processie door het omringende berggebied gevolgd door een rituele dans, de dans van de dood. De dag erna, Maddalenetta genoemd, zijn er allerlei festiviteiten.

Niet religieuze festiviteiten

Sanremo – Sanremo festival

Het bekendste festivial is natuurlijk het jaarlijkse Sanremo festival, het Festival della Canzone Italiana, dat eind februari wordt gehouden. Het festival van het Italiaanse lied is een begrip in de hele wereld en is niet zomaar te bezoeken, maar het mag hier toch niet ongenoemd blijven.

Golf van Tigullio – palio zeilrace

Op een zondag in juni of augustus is er een palio, een race met zeilboten. De route is ieder jaar anders. In een oneven jaar gaat deze langs Chiavari, Rapallo, Santa Margherita Ligure en Sestri Levante.

Sestri Levante – Het Andersen Festival

Het Andersen Festival vindt plaats tijdens het laatste weekend van mei. Er zijn optredens van nationale en internationale theatergezelschappen en andere artiesten op de stranden van Sestri Levante.

Genua – Festival Musicale del Mediterraneo

Eind juni is er een groots muziekfestvial in Genua.

Nationale feestdagen

En dan nu de nationale feestdagen die aan geen enkele Italiaanse stad of Italiaans dorp voorbijgaan. Er zijn veel vieringen, en houdt er ook rekening mee dat dan de meeste openbare gelegenheden en winkels dicht zijn.

Het lijstje van nationale feestdagen

  • 1 januari – Capodanno – nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Epifania/Bafana – Driekoningen
  • Maart/april – Pasqua – Eerste Paasdag
  • Maart/april – Lunedì dell’Angelo/Pasquetta – Tweede Paasdag
  • 25 april – Giorno della Liberazione – Bevrijdingsdag
  • 1 mei – Festa del Lavoro – Dag van de Arbeid
  • 2 juni – Festa della Republica – Dag van de republiek (Op 2 en 3 juni 1946 werd er in Italië een referendum gehouden waarin aan de bevolking gevraagd werd wat voor soort staatsvorm er na de val het fascisme moest komen: een republiek of een monarchie).
  • 15 augustus – Assunzione della Beata Vergina Maria/Ferragosto – Maria Hemelvaart
  • 1 november – Ognissanti – Allerheiligen
  • 8 december – Immacolata Concezione – Onbevlekte ontvangenis
  • 25 december – Natale – Eerste kerstdag
  • 26 december – Santo Stefano – Tweede kerstdag
  • 31 december – San Silvestro – Oudjaar

Patroonheiligen, vieringen in verschillende steden

Zoals gezegd worden ook de patroonheiligen van steden geëerd door er een feestdag van te maken waarop alles gesloten is. Zo wordt in Rome op 29 juni San Pietro geëerd. Milaan doet dat op 7 december door Sant’ Ambrogio te eren. Venetië kan er wat van als het gaat om alle mogelijke vieringen. Zo wordt San Marco geëerd op 25 april en is er in februari het carnaval. Op 21 november viert de stad Festa della Saluta. Je treft er trouwens op Pinksterzondag in mei de Vogalonga. Dit is een 32 kilometer lange roeiwedstrijd die sinds 1974 tijdens Pinksteren wordt gehouden. De roeiwedstrijd over het Canal Grande is een protest tegen de vele vervuilende motorvaartuigen die de lagunestad dagelijks teisteren. Op de derde zondag in juli is er het Festa del Redentore. Een evenement ter herinnering aan de pestepidemie van 1577.

San Giovanni wordt geëerd op 24 juni in zowel Torino, Genova als Firenze. Bologna viert feest op 4 oktober voor San Petronio en in Napels doen ze dat op 19 september. Deze heilige heet San Gennaro. Op 6 december eert Bari San Nicola en in Palermo eren ze op 15 juli Santa Rosalia. 

Speciale vieringen

7 januari – Ben je die dag in Reggio Emilia dan mag je de Dag van de vlag meevieren. Onder de noemer Festa del tricolore. Het is geen officiële feestdag, maar in de stad wordt gevierd dat de driekleur daar voor het eerst werd gehesen. Sinds 1997 wordt dit jaarlijks gevierd. 

10 juni – Dag van de Marine

Festa della Marina is de dag dat er een viering plaatsvindt vanwege een belangrijke overwinning van de Italiaanse zeemacht tijdens de Eerste Wereldoorlog.

2 juli – De Palio oftewel vaandel is de naam van een paardenrace die sinds 1287 gehouden wordt in het centrum van Siena (Toscane). De race gaat tussen alle zeventien ommuurde wijken van Siena. De race vindt op 2 juli (Palio di Provenzano) en op 16 augustus (Palio dell’Assunta) plaats.

Andere feestelijke dagen in Italië

Naamdag

Je viert in Italië, net als elders je verjaardag. Er is echter nog een viering: naamdag ofwel onomastico. Veel Italianen zijn vernoemd naar heiligen en op de heiligendag mag je dat gerust vieren.

Naamdag van een stad

Ook een stad kent vaak een heiligendag. Het is maar beter dat je dat weet, want op die dag is alles er gesloten. (Bovenstaand heb je al enige naamdagen van steden voorbij zien komen).

De Italiaanse Sinterklaas

In de nacht van 5 op 6 januari komt La Befana, een oud vrouwtje langs bij de kinderen om snoep te brengen. Het is een soort vrouwelijke Sinterklaas.

Italiaanse opa- en omadag

Sinds 2005 is het er op 2 oktober de ‘Dag van de Grootouders’ (La Festa dei Nonni). Dan worden de opa’s en oma’s extra verwend. Overigens; vaderdag (19 maart 2022) en moederdag (8 mei 2022) kennen ze ook.