Een bezoek waard: bijzondere tuinen aan de Bloemenrivièra

Kom je bij ons logeren in een studio of appartement, B&B of op de camping dan is het een aanrader om de fraaie omgeving te verkennen. Als liefhebber van bloemen en planten tref je in onze omgeving niet alleen de schitterende natuur, maar ook prachtig aangelegde tuinen, die je vrijwel dagelijks kunt bezoeken. Je kunt er ook een heuse tuinenreis van maken. Daarvoor moet je dan weer iets verder reizen, maar dan krijg je ook echt de schoonheid van de Bloemenrivièra te zien, zowel in de natuur als in aangelegde tuinen. We geven je een aantal tips.

Ligurië staat bekend om de prachtige kust met fijne stranden en kleurrijke vissersdorpjes. Een deel van deze kustlijn wordt de Bloemenrivièra genoemd. Vooral de streek rond de plaats Sanremo, bekend van het grote muziekfestival, wordt als Riviera dei Fiori geduid. Het is de plek waar veel bloementeelt plaatsvindt. Hier heeft de Bloemenrivièra voor een deel de naam aan te danken. Denk aan bloemen als onder andere orchideeën, rozen, geraniums en ook kruiden zoals rozemarijn, tijm en lavendel. Al deze kleurenpracht vervolmaken deze kuststreek waar palmbomen en pijnbomen als vanzelf bovenuit tornen.

Ligurische kust

Bloemenrivièra

  • Bloementeelt rond Sanremo
  • Aangelegde tuinen vol bloemen

De Bloemenrivièra kent echter ook een groot aantal aangelegde tuinen waar de bloemen en planten volop in het licht worden gezet. Het is er heerlijk koel wandelen vanwege de begroeiing die beschutting biedt en je kijkt je ogen uit. Dit zijn tuinen waarvan de meeste in de negentiende eeuw zijn aangelegd en waar je je hart aan op kunt halen als je van bloemen, planten en tuinarchitectuur houdt. Ze liggen op een goed bereikbare afstand als je bij OlivArancio verblijft.

Schitterende tuinen rond Chiavari en Nervi

  • Botanische tuin in Chiavari: Parco di villa Rocca
  • Nervi bij Genua: Parchi di Nervi Villa Gropallo
  • Pegli bij Genua: Museum Villa Durazzo Pallavicini met een Engelse tuin

Parco di villa Rocca

Een prachtig park met veel zitjes van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over de stad die halverwege tussen het Portofino schiereiland en Sestri Levante ligt. Het park wordt schilderachtig genoemd en je kunt er een heerlijke picknick houden. Het is een fijne afwisseling met de trendy winkels en drukke pleinen, en voor maar slechts een euro entree (2019).

Parchi di Nervi

Op iets meer dan een half uur rijden van Sestri Levante ligt de schitterende Genuase wijk Nervi. Daar tref je Parchi di Nervia, een park van ongeveer negen hectare groot dat is ontstaan ​​uit de tuinen van de Villa Grimaldi, Villa Gropallo en Villa Serra. In de voormalige Villa Luxoro is een museum gevestigd.

Durazzo Pallavicini

In een aan de westkant gelegen buitenwijk van Genua, Pegli, ligt Villa Durazzo Pallavicini. De Durazzo’s en de Pallavicini’s waren voorname families. En voorname families bezitten landgoederen. Dit landgoed is aan het einde van de zeventiende eeuw ontstaan en behoorde toe aan Clelia Durazzo Grimaldi. Zij legde samen met architect Michele Canzio halverwege de negentiende eeuw de botanische tuin aan. Sinds 1928 behoort het park toe aan de gemeente en in de villa is een archeologisch museum gevestigd. Er is in de tuin overigens een prachtige route te volgen, die je het beste met een gids kunt doen, want alles wat je in het park treft maakt deel uit van een compleet verhaal. Door dat verhaal te kennen spreekt het park nog meer tot de verbeelding. In 2017 won het park overigens een nationale schoonheidsprijs.

botanische tuin Chiavari

Tuinen rond Sanremo

Mocht je er een heuse tuinenreis van maken en nog verderop willen dan zijn er ook prachtige tuinen te ontdekken bij Sanremo in de provincie Imperia ten westen van Ligurië. Dat is een flink eind rijden, ruim twee uur, maar je krijgt er veel moois voor terug. Daarom laten we ze hier niet onvermeld.

  • Park Villa Ormond
  • Tuinen van Pallenca
  • Giardini Botanici Hanbury
  • Park Villa Ormond

We beginnen met Sanremo en gek genoeg met een Engelse tuin. Het is bekend dat Engelsen enorm goed zijn in het aanleggen van tuinen en dat hebben ze duidelijk niet alleen in eigen land gedaan, maar ook in Italië. In dit geval rond de villa Ormond. Een deel van de tuin is echter typisch Italiaans met lokale bloemen en planten. De rest is op een Engelse manier aangelegd, en er is een tuin geïnspireerd op de Japanse stijl. De tuin is vrij toegankelijk.

Tuinen van Pallanca

Op een rotsachtige helling, met het zicht op zee, tref je in Bordighera de Tuinen van Pallanca met een verzameling Italiaanse cactussen als een van de hoogtepunten van de verzameling (eeuwenoude) cactussen die deze tuinen rijk zijn. De tuinen zijn vernoemd naar Giacomo Pallanca. Hij creëerde samen met botanicus, landschapsarchitect en agronoom (landbouwkundige) Ludwig Winter de tuin vol van exotische planten.

Giardini Botanici Hanbury

In 1874 legde de Engelsman Thomas Hanbury een schitterende exotische tuin aan in Ventimiglia aan de voet van de Mortola bergen. Hij koos voor bloemen en planten uit alle mogelijke delen van de wereld om de grote veelzijdigheid ervan te laten zien. De tuinen zijn het hele jaar geopend.

Cinque Terre fietstocht

Als je er toch bent Het fraaie van de Bloemenrivièra is dat het zowel jetset plaatsen bevat als authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Of je nu van het ene of van het andere houdt, of beide wilt ervaren, je komt er ruimschoots aan je trekken. Sanremo kent een heus casino en het kan er behoorlijk glitter en glamour aan toegaan. In de havenstad Genua is dat niet anders. In Portofino kún je grote sterren tegen het lijf lopen, tenzij ze zich hebben verstopt in de prachtige villa’s die dit van oorsprong eenvoudige vissersdorp inmiddels kent. Authentieker is het in de vijf dorpen die samen Le Cinque Terre vormen: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Rio-maggiore. Daar is het nog dorps en oorspronkelijk. Wel toeristisch, maar dat neemt niet weg dat je je er zult verbazen over hoe prachtig deze dorpen aan zee eruitzien.