Portofino; de mooiste haven aan de middellandse zee

Het haventje van Portofino wordt gezien als één van de mooiste havens aan de Middellandse Zee. Portofino is het Saint-Tropez van Italië, maar dan veel mooier.

Dit autovrije plaatsje met zo`n 450 inwoners ligt ongeveer 30 km van Genua en is erg in trek bij de rijken en de beroemdheden der aarde. Hier vind je de Italiaanse en wereldwijde elite de luxe & dure jachten. Hier kom je om te zien en om gezien te worden. In de zomermaanden zijn hier vaak meer toeristen dan inwoners van dit prachtige stadje.

Portofino ligt op een schiereiland. Je kunt Portofino met een veerboot bereiken. Ga niet met je eigen auto naar Portofino. Als je er al komt is er waarschijnlijk geen parkeerplekje vrij. Daarnaast is parkeren in de parkeergarage in Portofino erg duur. Beter is het om de veerboot te nemen vanaf Santa Magherita of Rapallo.

Portofino

Wandelen door het natuurgebied Parco di Portofino

Zo’n 50 kilometer ten noorden van Cinque Terre, ongeveer halvewege Genua, ligt het Parco Regionale Naturale di Portofino. Dit schiereiland is vooral bekend geworden door de stadjes Camogli, Santa Margherita Ligure en vooral Portofino. Ze zijn allemaal een bezoekje waard.

Parco Regionale di Portofino, dat bezaaid ligt met wandelwegen op en rond de Monte di Portofino (hoogte 612 meter). Je kunt vertrekken uit het dorpje San Rocco. Hier kun je ook de auto parkeren. Het pad loopt rechts van de kerk en passeert na een 200 meter aan de bar ‘dai Muagetti’.

De goed onderhouden paden lopen door het loofbos, hoog boven de kust zonder al te veel hoogteverschillen. Even voorbij de ‘Batterie’ waarschuwt een bord dat het gevaarlijk wordt aan de Passo del Bacio. De weg loopt op sommige plaatsen over de rotsen en voor de veiligheid zijn er zware kettingen aangebracht waar je houvast kan zoeken.

Het is belangrijk dat je goede schoenen aan hebt. Deze wandeling kan niet op teenslippers. Daarnaast is het wel belangrijk dat je een beetje gewend bent om te wandelen. Gevaarlijk is het niet maar een goede conditie, stevige schoenen en een flesje water zijn wel belangrijk. Heb je hoogtevrees dan is deze wandeling niet geschikt. De wandeling duurt zo`n 2 uur.

San Frutuoso

San Fruttuoso

Na 2 uur wandelen komt je aan in San Frutuoso. San Fruttuoso is een zeer bijzonder plekje met een Abdij en een klein romantisch strandje. Je kunt San Fruttuoso ook bezoeken met de boot vanuit Camogli of vanuit Portofino.

De abdij is opgedragen aan San Fruttuoso, een bisschop uit de derde eeuw, die tijdens de vervolging van de christenen werd verbannen met twee van zijn diakens. Na een bezoekje aan San Fruttuoso kun je met de boot weer terug naar Portofino of door naar Camogli.

Portofino

Ben je aangekomen in San Fruttuoso en nog niet moe dan kun je nog 2 uur verder wandelen naar Portofino. De flora en fauna onderweg is prachtig. Na een tijdje lopen, zie je het prachtige dorpje in de verte al liggen. In het kleine haventje liggen soms enorme jachten die je op afstand goed kunt zien liggen. Vanaf Portofino kun je weer met de bus terug naar San Rocco waar de auto geparkeerd staat.

Portofino haven

De bezienswaardigheden van Portofino

Ga je een dagje naar Portofino dan hebben we een paar leuke tips voor jullie.

  • Neem de boot vanuit Rapallo of Santa Magherita naar Portofino. Zo kun je de prachtige kust hier bekijken en een paar mooie foto`s maken.
  • Alles in Portofino is duurder. Een glaasje wijn kost al snel 10 euro. Afhankelijk van je portemonnee geniet van een lunch, een drankje of een heerlijk Italiaans ijsje in het haventje.
  • Bezoek het kerkje en haar bij behoorde begraafplaats. Hier zijn bijzonder oude graven te vinden. Voor de protestanten is een bijzonder hoekje ingericht op de begraafplaats. Deze plek is wat verstopt. Kijk maar eens of je hem kunt vinden.
  • Wandel naar de vuurtoren. Dit is een leuke niet al te lange wandeling. Vanaf de vuurtoren heb je een mooi zicht op de baai.
  • Wil je het dorpje en haar kustlijn vooral vanuit het water bewonderen? Huur dan een kajak
  • Vanuit Portofino kun je naar het middeleeuwse klooster San Fruttuoso lopen. Je loopt dan door het natuur gebied. Deze wandeling duurt zo`n twee uur. Er vaart ook een veerboot naar San Fruttuoso.
  • Bezoek San Fruttuoso met z’n middeleeuwse klooster en gezellige maar erg klein strandje. Eventueel kun je hier duiken naar het Christusbeeld in zee.

Leuk weetje:
Sinds 1935 mogen er geen huizen meer gebouwd worden in Portofino. Dit verklaart de vierkante meterprijs van 30.000 per m2. Iedereen die denkt dat hij of zij iets voorstelt wil graag een huisje in Portofino bezitten zoals de zoon van oud president Belusconi. Castello di Paraggi is tegenwoordig in zijn bezit.

Als je tijd en misschien ook wat geld hebt ga je hier lekker op een terras zitten. Een wijntje kost al gauw 10 euro per glas. Met een beetje geluk komt die dag net Rihanna of een ander beroemd iemand shoppen. In Portofino moet je zijn als je gezien wilt worden.

Portofino