Camogli, kleurrijk en romantisch dorp aan zee,

Ten noorden van Sestri Levante aan de Golfo Paradiso ligt het vissersdorpje Camogli. Ontdek de smalle straatjes en de veelkleurige huisjes die uitkijken over zee. Een must see voor iedereen die wil genieten van een ontspanning dag met een beetje cultuur, plezier aan zee en lekker eten.

Camogli is een gemeente in de Italiaanse provincie Genua en telt 5582 inwoners. Het dorpje is gelegen aan de westkant van het schiereiland van Portofino, aan de Golfo Paradiso aan de Riviera di Levante. De naam Camogli betekent “huis van vrouwen” (Casa delle Mogli).

Het is een heerlijk oud vissersdorpje dat samen met Portofino en Santa Margherita Ligure tot de parels van de Riviera di Levante gerekend kan worden.

Dit dorpje staat bekend om haar pittoreske omgeving en heerlijke eten. In Camogli kun je genieten van een prachtige boulevard, omringd door hoge gebouwen in de meest mooie kleuren. Net als in Sestri Levante zijn vele huizen beschilderd. Het lijkt hierdoor alsof je naar een normale buitenkant van een gebouw kijkt. Als je beter kijkt zie je echter prachtig geschilderde raamkozijnen, soms met luiken , soms een zelfs met een kat of bloempotten.

Camogli, haven

Camogli strand

Het zand strand van Camogli ligt aan helderblauw water. In augustus kan het erg druk worden op het strand omdat dan ook de Italianen vakantie hebben. Het strand is echter vrij ruim en daarom is er meestal wel een plekje te vinden. Op het strand zijn er verschillende activiteiten te ondernemen, van zwemmen tot duiken en van kajakken tot roeien. Er is zelfs een duikschool in Camogli voor diegene die wil leren duiken.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Camogli

Wandelen of met de boot naar San Fruttuoso

Als je Camogli bezoekt is het zeker een aanrader om door te reizen naar San Fruttuoso. Vanaf Camogli vertrek er een boot maar je kunt ook wandelen. Deze charmante wandeltocht leidt je langs de steile kust naar boven tot aan Punta Chiappa. Van daaruit kun je San Fruttuoso bereiken via een steil wandelpad. Je kunt ook met de boot naar Punto Chiappa en vanaf daar te voet verder.

Het kiezelstrand van San Fruttuoso is klein. Daarom is het beter om doordeweeks dit plekje te bezoeken, om zo de weekenddrukte te vermijden. De baai van San Fruttuoso staat bekend om haar mooie uitzicht en unieke ligging.

Museum

Camogli stond bekend als de stad van de 1000 zeilen, want scheepbouw was hier een bloeiende economie in de 19de eeuw. In die tijd werden in Camogli meer schepen gebouwd dan in de stad Hamburg. Die gouden tijd kan worden bekeken in het Museo Marinaro Gio Bono Ferrari.

Dolfijnen Spotten

Vanaf de haven vertrekken er meerdere keren per week boten die via Genua de open zee opgaan. Eenmaal op zee gaat de bemanning van de boot op zoek naar walvissen en dolfijnen. Er is altijd een bioloog aan boord. Je kunt dus ook in Genua opstappen wanneer je minder lang op de boot zou willen zitten. Dit is een dag vullende activiteit maar erg leuk zowel met als zonder kinderen.

dolfijnen spotten

Speciale feestdagen in Camogli

Tweede zondag in mei

In de maand mei is de vis sagra een must mocht je in de buurt zijn. Het wordt elke tweede zondag in mei gehouden. Wereldberoemd is dit leuke vis feest in Camogli. Het wordt dit jaar alweer voor de 69 ste keer gehouden. Dit  traditionele feest is beroemd om zijn uitstekende gebakken vis  en om  het gebruik van de indrukwekkende maxi koekenpan.

Eerste zondag in augustus

Elk jaar op de eerste zondag van augustus is er het Stella Maris festival; “Ster van de Zee”. Dit feest is gewijd aan Maria als beschermvrouwe van matrozen, waarbij de pastoor met de Dragun boot naar het altaar van Stella Maris op Punta Chiappa vaart, gevolgd door lokale roeiers. In de avond worden er op het strand honderden kaarsen aangestoken en worden de boten met fakkels verlicht. 

Camogli visfeest

Hoe bereik je het Camogli

Camogli is vanaf Agriturismo OlivArancio het makkelijkste te bereiken met de trein. Vanuit Chiavari stap je zo op de trein naar Camogli. De auto kan naast het station geparkeerd worden tegen betaling of gratis in de haven. Het treinstation ligt midden in het stadje. Je kunt ook met je eigen auto gaan maar parkeren is wat lastig in dit dorpje. Momenteel is men bezig om een parkeergarage te bouwen.