Ode aan de olijfolie

Bij OlivArancio maak je écht kennis met culinair Ligurië

Wie Italië bezoekt, en zeker als je bij ons je vakantie doorbrengt, wil natuurlijk proeven van wat we aan culinaire hoogstandjes te bieden hebben. Waar wij vooral voor staan is het pure eten met eerlijke producten, zo van het land of uit de boom. Maak je op voor lekkere olijven en smaakvolle olijfolie. Dat alles toegevoegd aan onder meer een heerlijke pasta of salade. Kom je proeven?

Zeg je OlivArancio dan zeg je Leivi, een klein dorpje tussen de bergen en de zee. Het maakt deel uit van het gebied van Genua in de regio Ligurië dat bekend staat om de groei van alle mogelijke kruiden zoals rozemarijn, salie, basilicum en tijm. Je raadt het al; daar worden de gerechten rijkelijk mee van smaak voorzien.

De streek staat eveneens bekend om de olijfbomen. Je treft ze overal aan, ook bij ons. Onze naam is daar immers van afgeleid want OlivArancio betekent De Oranje Olijf. Het samenbrengen van de prachtige en heerlijke olijf uit dit gebied en het Hollandse oranje.

Pure zelfgemaakte pesto met onze eigen olijfolie

Genoeg daarover, terug naar mooie eetbare producten, want daar horen onze olijven zeker bij. Ze laten zich goed gebruiken als basis voor bijvoorbeeld de lekkerste pesto. Bij ons geen dikke rode saus uit een potje over de spaghetti, door de lasagne of gnocchi. Wij gebruiken daar een pure zelfgemaakte pesto voor.

Om je niet te veel te vermoeien met onze olijven, want we raken er zoals je merkt niet over uitgepraat, raden we je ook het brood uit onze streek aan: de focaccia. ( klik op de link voor een recept om zelf focaccia te maken) Dit is eigenlijk een soort dikkere pannenkoek van ongegist brooddeeg besprenkeld met zout en olijfolie. Ja, daar heb je de olijven weer. En lekker!

Wie liefhebber is van hartige taart zou in onze streek eens de torta marinara kunnen proberen. Omdat het hier in zee niet echt wemelt van de vis, is dit geen taart met zeevruchten erin verwerkt, maar veel kruiden, paddenstoelen en verse kaas. Vroeger bedoeld voor de zeemannen die thuiskwamen, vandaar die naam.

Pasta is eigenlijk een voorgerecht

Uiteraard richt onze omgeving zich niet louter op streekgebonden producten. Wil je uitgebreider Italiaans eten dan kan dat. Eet je hier in een restaurant dan bestaat het voorafje veelal uit anti-pasta gevolgd door een voorgerecht dat uit pasta bestaat, een primo. Ja echt, pasta zoals in Nederland met een bord vol met saus is eigenlijk zo Italiaans niet. Het wordt oorspronkelijk als voorafje gegeten. Als hoofdgerecht kiezen de Italianen veelal een vlees- of visgerecht. Veelal aangevuld met groenten en aardappeltjes, dat je er apart bij moet bestellen, de zogenoemde contorni. In Italië eet je dus antipasti, een primo en een secondo, de hoofdmaaltijd, eventueel met contorni.

Terug naar OlivArancio waar je, als je in een van onze accommodaties logeert, allerlei heerlijke maaltijden zelf kunt maken met onze eigen olijfolie. Als deze je bevalt neem dan ook gerust een flesje mee naar huis. Maar eerst proef je deze natuurlijk in onze eigen omgeving. Je maakt er in een handomdraai een salade mee klaar. We hebben trouwens een eigen saladedressing ontwikkeld die bestaat uit onze olijfolie vermengd met balsamico azijn en rozemarijn uit eigen tuin. Kijk voor al onze producten vrijblijvend in onze webshop

We brengen onze producten in april en Nov naar Nederland

Wist je trouwens dat we ook onze eigen limoncello maken? Uiteraard van heerlijke door de Italiaanse zongerijpte citroenen en nog veel meer. Dat laatste houden we geheim. Als je bij ons een glaasje komt drinken, mag je raden. De limoncello is overigens voor dit jaar weer klaar. De olijven hangen nog aan de bomen en worden in november geoogst. Via onze nieuwbrief blijf je op de hoogte en kun je binnenkort bij ons bestellen. We brengen dan eind nov of begin december, wanneer we naar Nederland komen, persoonlijk onze pakketten rond.

Een Italiaans recept voor deze winter thuis

Natuurlijk eindigen we hier met een heerlijk recept dat je deze winter thuis komt maken en wat je in Italië doet belanden. Al was het maar door de smaak en de geur. We zien er naar uit je komend seizoen in OlivArancio te begroeten. We doen je dan graag nog meer recepten en Italiaanse culinaire tips aan de hand. Omdat genieten ook lekker eten is!

Een eenvoudig Italiaans recept met een grote impact in smaak en karakter is spaghetti aglio e olio. Een spaghetti met knoflook en olijfolie. Klinkt heel eenvoudig en is het ook, maar de smaak is voortreffelijk mits je kiest voor goede ingrediënten. Dat laatste is dan ook typisch Italiaans. Het gaat altijd om smaakvol eten.

In dit geval kies je voor spaghetti en maar liefst zes tenen knoflook en een mooie scheut olijfolie. In dat laatste geval is het natuurlijk geweldig als je eens bij ons bent geweest en onze eigen olijfolie kunt gebruiken. Is dat nog niet het geval dan ga je in ieder geval voor een kwaliteitsolie. Die zijn niet goedkoop, maar hebben zoveel meer smaak. Je bakt de knoflook heel eventjes in deze olijfolie en voegt daar de eerder gekookte spaghetti bij en een beetje van het kookvocht. Goed mengen en vervolgens gehakte peterselie erdoor. Klaar! Op het bord rasp je er je favoriete kaassoort overheen.

Als je nu liever nog wat groenten hierbij serveert mag dat natuurlijk van alles zijn. Courgette, wortel, boontjes. Goed idee: grill de courgetteplakjes. Een andere mogelijkheid is een salade erbij serveren. Daar stop je uiteraard een aantal lekkere olijven tussen en je overgiet de salade met een smaakvolle olijfolie. Eet smakelijk en tot ziens op OlivArancio.