Limoncello zelf gemaakt, ons geheim

Een Klein beetje limoncello geschiedenis

Aan het eind van de 19e waren er wat Italianen uit de omgeving van Sorrento die een bezoekje aan New York brachten. Ze maakten daar kennis met coca cola. Bij thuiskomst dachten ze ‘dat kunnen wij ook’ maar dan met onze citroenen. Ze persten hun citroenen om er citroenlimonade van maken. Hierbij hielden de ze natuurlijk de citroen schillen over. Deze zetten ze op alcohol en het resultaat werd later gezeefd en met siroop gezoet. De limoncello was geboren.

limoncello

Limoncello maken

Dit lekkere Italiaanse drankje heeft een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30 procent. Voor het maken gebruik je uitsluitend biologische citroenen.

Limoncello heeft slechts vier ingrediënten: water, alcohol, suiker en citroen. Het vruchtvlees van de citroenen wordt niet gebruikt. De schil van de citroenen geven de kleur en smaak aan het drankje. Vandaar ook dat zelfgemaakte limoncello jaarlijks van kleur kan verschillen. Pas bij het schillen goed op dat je dun schilt. Het wit van de schil van de citroenen geven een bittere smaak aan de limoncello.

Het mooie aan limoncello is dat er waarschijnlijk evenzoveel recepten zijn als Italiaanse families. Iedere familie heeft zo haar eigen (geheime) recept. Het geheim zit hem vooral in de verhoudingen. Gebruik je wat meer suiker, dan zal het alcoholpercentage iets hoger uitvallen en zal de smaak sterker zijn.

Ook op OlivArancio maken we onze eigen Limoncello. Het recept hiervan is ook een goed bewaard familie geheim. Deze kun je natuurlijk kopen tijdens je verblijf bij ons. Daarnaast komen we twee paar keer per jaar ( 1 keer in april en 1 keer in nov) naar Nederland met onze pakketten, onze eigen olijf olie en onze zelf gemaakte limoncello. De producten brengen we gratis bij je thuis. Voor meer informatie over leuke Italiaanse pakketten, onze eigen olijfolie en andere Italiaanse producten kijk dan in onze web  shop.

Limoncello mixen

Hieronder een aantal tips.

 • Neem een bolletje citroenijs in een ruims dessertglas. Mix een goede scheut limoncello met 7up. Voeg een schijfje citroen toe.
 • Mix limoncello met Prosecco en vrolijk het glas op met een schijfje citroen of limoen.
 • Cocktail ‘Zonsopkomst’: maak gruis van voldoende ijsklontjes en doe dit in een hoog glas. Voeg ongeveer 30 milliliter limoncello en 90 milliliter verse sinaasappelsap toe. Voeg een scheut grenadine toe en laat dit rustig naar de bodem zakken (niet roeren!). Zo krijg je het effect van de zonsopkomst. Vrolijk het glas op met een schijfje sinaasappel.
 • Limon Spritz
  Serveer een Limon Spritz. Hierbij vervang je de Aperol door limoncello.  Schenk drie eenheden (ongeveer 60 milliliter) prosecco in een mooi glas, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 milliliter) limoncello en één eenheid (ongeveer 20 milliliter) bruisend water. Garneer met een schijfje citroen.

tiramisu met limoncello

Recept limoncello tiramisu

Ingrediënten:
24 lange vingers, 250 ml slagroom, 250 gr mascarpone, 120 gram poedersuiker, 80 ml citroensap, 80 ml limoncello. Om te serveren 2 citroenen en wat poedersuiker.

Bereidingswijze.

 • Meng de slagroom met de mascarone en de poedersuiker. Klop het geheel met een mixer tot een romig mengsel.
 • Rasp de schil van de citroenen en voeg dit toe aan het mengsel.
 • Daarna meng je het citroensap met de limoncello.
 • Maak de tiramisu in een schaal. Leg de helft van de lange vingers op de bodem. Giet de helft van het citroenmengsel erover en bedenk met de helft van de mascarpone. Leg daar de rest van de lange vingers op en giet de rest van het citroen mengsel er weer over. Sluit af met een laag mascarpone.
 • Snijd de citroen in hele dunnen plakjes. Garneer de tiramisu evt met verse munt en poedersuiker. Zet de tiramisu in de koelkast totdat je hem gaat serveren.

buon appetito

Ben je ook nieuwsgierig naar een recept waar je onze eigen olijfolie voor kunt gebruiken kijk dan hier.