Genua: bezienswaardigheden en tips

Genua is een stad die je even op je moet laten inwerken. De meeste mensen hebben even tijd nodig om de sfeer van de stad in zich op te nemen voordat ze Genua een mooie, prettige stad vinden. Je moet dus even je best doen daarom is een kort en snel bezoekje aan de stad geen aanrader. Beter is het om een paar uur op deze bijzondere plek te verblijven, te dwalen door de smalle straatjes en te genieten van het echte Italiaanse leven in deze bijzondere stad.

De bezienswaardigheden van Genua

Piazza de Ferrari

Deze prachtige fontein stad in het hart van de stad. Dit is het belangrijkste plein van Genua en ligt tussen het oude en de moderne gedeelte. Dit mooie plein ligt in de oude wijk Portoria. Het is vernoemd naar de beroemde ondernemer Raffaele de Ferrari. Het plein tegenwoordig het centrum van het economische, financiële en commerciële leven van de stad. Bovendien is het het belangrijkste punt voor vele evenementen die in de stad georganiseerd worden.

Genua bezienswaardigheden

Nervi en Boccadasse

De volgende bezienswaardigheden en tips zijn beiden schilderachtige voorstadjes van Genua.

Boccadasse is in de loop der jaren gegroeid van een voormalig vissersdorpje tot een woonwijk van Genua. Kenmerkend voor deze bijzondere plek zijn de huizen met pastelkleuren en groene luiken. Bij het haventje vind je een klein kiezelstrand en natuurlijk een een ijssalon. Er zijn gezellige cafés en op de terrasjes. In de Trattoria’s kun je heerlijke Genuese specialiteiten bestellen. 

Boccadasse ligt op ongeveer 3 km van de oude haven ( Porto Antico) s’ Avonds is het een mooie wandeling om langs de kust over de boulevard Corso Italia richting dit bijzondere plekje te lopen.

Boccodasse

Ook Nervi is schilderachtig en ligt op ongeveer 16 km van het centrum van Genua. Dit schattige dorp was een vissersdorpje met kleurrijke huizen en romantische visrestaurants. De jachthaven Porticciolo is het startpunt van de Passeggiata Anita Garibaldi. Een wandelpad langs de zee, soms op 25 meter hoge kliffen waar je allerlei bars en ijssalons aantreft. Het pad leidt naar het kiezelstrand Capolungo. In Nervi vind je ook een prachtige botanische tuin.

Begraafplaats Staglieno

Hoewel je tijdens je vakantie waarschijnlijk niet direct denkt aan het bezoeken van een begraafplaats is deze zeker een bezoekje waard. Deze begraafplaats is eigenlijk meer een openlucht museum. Kenmerkend voor de monumentale begraafplaats in Genua is het gebruik van wit marmer. Het witte marmer werd vaak op bepaalde plaatsen zwart gemaakt met behulp van zwarte boenwas.

Veel van deze graven waren voorbehouden voor welgestelde mensen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er prominente personen in Staglieno begraven liggen. Zo vind je hier de schrijver Giovan Battista Carpi en de echtgenote van de schrijver Oscar Wilde, Mary Constance Wilde. De begraafplaats heeft ook enkele bizarre en zeer gewaagde grafstenen. Zo liet de industrieel Armando Raggio op zijn laatste rustplaats een bijna 30 meter hoge kopie van de kathedraal van Milaan bouwen.

bezienswaardigheid begraafplaats Genua

Een andere bezienswaardigheid of tip is dwaal door de Caruggi van Genua

Wandel door deze smalle straatjes en donkere steegjes zo je leer het echte Genua kennen. Het gebied is autovrij. In deze wijk vind je bijvoorbeeld veel klassieke winkeltjes, oftewel botteghe storiche. Oude familie bedrijfjes die vaak al meer dan 70 jaar in de familie zijn. Bezoek bv het oude chocolade fabriekje Fabbrica Cioccolato Viganotti (Vico dei Castagna 14) .Een klein zaakje met bijzondere smaken en zeker een bezoekje waard.

Aquarium van Genua

Het aquarium van Genua is het grootse aquarium van Italie en de één-na-grootste van grootste van Europa. Het dient ook als cultureel en wetenschappelijk centrum. Het werd ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano en gebouwd in 1992 naar aanleiding van de Expo die de 500ste verjaardag van de ontdekking van Amerika vierde. In het aquarium is zo’n 27.000 m2 aan aquariums waar maar liefst 12.000 dieren te bewonderen zijn. Verschillende haaien zoals de witte haai, de zebrahaai, dolfijnen, pinguïns, zeehonden, piranha’s, zeesterren, kwallen, octopussen, etc..