Begraafplaats Genua; Een bijzonder openlucht museum

Hoewel het bezoeken van een begraafplaats waarschijnlijk niet als eerste in je opkomt wanneer je vakantie plannen maakt, is deze begraafplaats zeker een aanrader. Dit bijzondere kerkhof in noord-Italië Genua heeft dankzij de prachtige graven en beelden wel iets weg van een openluchtmuseum. 

De Staglieno-begraafplaats in Genua werd officieel geopend voor het publiek op 1 januari 1851. Hoewel de begraafplaats toen nog niet voltooid was.
Het ontwerp van de begraafplaats ​​was al in 1835 toevertrouwd aan de burgerarchitect Carlo Barabino (1768-1835) – hij was verantwoordelijk voor de meeste neoklassieke kenmerken van Genua en de bouw van representatieve gebouwen zoals het Carlo Felice Theater en vele anderen. Helaas kon hij zijn opdracht niet voltooiden vanwege zijn plotselinge dood in 1835. Hij overleed tijdens de grote cholera-epidemie. Het project werd vervolgens toevertrouwd aan zijn leerling en medewerker Giovanni Battista Resasco (1798-1871).

Bekijk hier een video om een beeld te krijgen van de begraafplaats.

Bekende personen op de begraafplaats in Genua

Er zijn veel monumenten in Staglieno die herinneren aan bekende personen uit de geschiedenis, cultuur en kunst, zowel nationaal als lokaal. Sommige van deze personen rusten in het Pantheon, of op plaatsen zoals het onregelmatige bos en de Campo dei Mille. Gedeeltes van de begraafplaats zijn gewijd aan de gevallenen van de verschillende oorlogen (aan Britse soldaten, op de Engelse begraafplaats of monumentale begrafenissen (denk bijvoorbeeld aan , het mausoleum van de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, of aan het monument voor de slachtoffers van nazi-fascistische deportaties, langs de Veilino; of aan de verschillende monumenten gewijd aan verschillende wapens, enz.).

Als je het leuk vindt om de lijst te bekijken van de bekende personen die hier begraven liggen kun je hier kijken

begraafplaats Genua

Leuk weetje

Tijdens de Giorno dei Morti, de Dag van de Doden, op 2 november, worden alle overledenen herdacht. De Italianen brengen een bezoekje aan het graf van hun dierbare doden. Ter ere van deze dag worden de grafstenen schoongepoetst en worden er vele kaarsjes en bloemen achter gelaten.

Adres, openingstijden en kosten van de begraafplaats Genua

Piazzale Resasco16137 
Genua,  Ligurië

Kosten:
Volwassenen € 5
Met korting € 4 (12-18 jaar)
ouder dan 65 € 4
Gratis € 0 (tot 12 jaar)
De opbrengst van de bezoeken wordt gebruikt voor de restauratie van sculpturen op de begraafplaats.

Gesloten op: 1 en 6 januari, 24 juni, 15 augustus, 26 december.

befraafplaats Genua

Heb je na het bezoeken van de begraafplaats nog wat tijd over of is het tijd voor de lunch of diner, kijk dan ook een in Boccadasse. Deze bijzondere plek is tegenwoordig een wijk in Genua vroeger was het een vissersplaatsje aan zee.