Oude gistfles, mandfles of Damigiana

Een decoratieve oude gistfles is een enorme trend op woongebied. Plaats er grote bloemen of stoere takken in en je hebt een echte eyecatcher in je interieur. Ook buiten in de tuin staan ze schitterend.

Vroeger werd wijn vervoerd in kruiken of vaten. In de 17e eeuw kwam de glazen fles. Een grote vooruitgang, want glas geeft de minste invloed op de smaak van de wijn. De gistfles werden vroeger gebruikt voor het fermenteren van drank. Elke fles is uniek met de oneffenheden en luchtbelletjes in het glas, dus handgeblazen.

oude gistfles

Oude gistfles

De Italiaanse benaming van de mandfles is damigiana, vaak is de fles en haar inhoud beschermd door een mand van wilgenhout. De vorm is altijd sferisch met een afgeplatte bodem en een smalle hals. De historie van deze flessen is al erg oud, ze zijn bedoeld voor vergisting van druiven/vruchtensap of om producten in te laten rijpen, zoals olijfolie of azijn. De vorm van de fles draagt bij aan het gistingsproces. De inhoud varieert van enkele liters tot wel 50 liter.

Een gistfles of mandfles is een grote fles waaromheen een mand is gevlochten. Ze bestaan in een verschillende maten met een inhoud van 5 tot 54 liter. Deze grote mandflessen worden gebruikt voor het transport van vloeistoffen. De mand moet de fles beschermen tegen breken.Traditioneel worden deze flessen voorzien van vlechtwerk en een houten bodem. Tegenwoordig worden ze meestal voorzien van plastic manden.

De eerste jaren vond ik de oude gistflessen regelmatig bij de vuilnisbakken, ze passen namelijk niet in de glasbak! Sommigen van onze gasten vinden af en toe ook een mandfles. Steeds vaker zie je ze hier echter in antiekzaakjes of te koop op de Italiaanse marktplaats. Bij de glasbak zie je nog maar zelden een oude gistfles staan.

oude gietfles

In de vele oude schuren in de omgeving, staan nog redelijk wat gistflessen. Wij verkopen gistflessen met mand en gistflessen zonder mand. We hebben goed contact met de oude boertjes in de omgeving en vaak mogen wij de oude flessen van ze overnemen. Wij verkopen dus originele gistflessen die gebruikt zijn om wijn mee te maken. Uiteraard hebben geprobeerd te zo god mogelijk schoon te maken, wanneer er echter jaren rode wijn in heeft gezeten blijven hier soms wat sporen van achter.

Decoratieve fles met of zonder mand kopen?

Bestel hier originele gistflessen die gebruikt zijn om wijn mee te maken. Uiteraard hebben wij de gistflessen grondig schoongemaakt. 

Wij verkopen gistflessen met mand en zonder mand.

Wij rijden twee keer per jaar naar Nederland ook met onze andere producten: in het voorjaar en in het najaar. Je kunt vanaf €70 je bestelling plaatsen. Wij nemen de producten voor je mee en bezorgen ze bij je aan huis.