Lente in Ligurië, een feest voor alle zintuigen

Lente in Ligurië.

Ligurië, hult zich in het voorjaar in meest prachtigste kleuren . De zon verwarmt de olijfgaarden, waardoor de olie zijn fruitige smaak krijgt. De lente is het juiste moment om in Ligurië een kijkje te gaan nemen, er de rijke geuren op te snuiven en je te laten betoveren door de heerlijke smaken.

De lente is in aantocht. De dagen worden langer en het wordt steeds zonniger. Je kunt tijdens de eerste warme dagen genieten van een wandeling langs het strand. Daarnaast is het natuurlijk ook heerlijk weer om steden te bezoeken zoals Genua, Chiavari of La Spezia. De natuur heeft zich net ontpopt en alles is mooi groen en nog lekker fris.

De zee temperatuur varieert van 14°C en 18°C en vanaf april tot juni en kun je dan ook heerlijk in de Middellandse zee gaan zwemmen. Zeker op een lekkere warme dag. Het is nu nog niet te heet voor een lekkere wandelen en een flink stuk fietsen. Tijdens deze periode van het jaar kunt je ook heerlijke lokale producten uitproberen zoals ‘fave’ (soort tuinbonen) samen met de Ligurische salami en echte delicatesse. Geniet van de lente in Ligurië doe je met al je zintuigen. 

lente cinque terre

Wat te doen tijdens de Ligurische lente. 

Zoals we hierboven al noemde is het heerlijk weer om te wandelen en te fietsen en steden te bezoeken. We hebben echter nog een paar andere leuke tips.

1 Een bezoekje aan Genua

Genua is een prachtige historische stad met een fraaie ligging aan de Ligurische Zee. Genua weet haar bezoekers te trekken met haar rijke historie. Neem een bv een kijkje in 1 van de 42 prachtige “Palazzi” en proef de gezellige sfeer bij de Mercato Oriëntale, ( oriëntaalse markt). Ook is de bekende “Via Garibaldi” de hoofdstraat van Genua is een bezoekje waard. Maar een echte aanrader is een tour langs een aantal 70 jaar oude echte Italiaanse familie winkeltjes. In een eerder blog heb ik hier uitgebreid over geschreven. Le botteghe storiche in Genua

genua chocolade

2 Ligurisch eten in een grot

Pepen is al jaren een begrip in onze omgeving. Mensen vanuit Portofino nemen de boot naar Chiavari om uiteindelijk met een taxi naar boven te rijden om hier te dineren. Het menu wordt aan het seizoen aangepast. Hier proef je de heerlijke voorjaars smaken van Ligurië.

3 Bezoeken van Baia del Silenzio & Baia delle Favole 2 prachtige stranden in Sestri Levante

Deze 2 prachtige baaien zijn vernoemd naar de Deense sprookjes schrijver. Hans Christiaan Anderson hij heeft een aantal jaren in Sestri Levante gewoond. In juni vieren ze het Anderson feest in Sestri Levante zeer de moeite waard. 

Baia del Silenzio is een idyllisch zandstrand met aan de oostkant een voetgangersgebied. Het oude centrum heeft prachtige gekleurde huisjes die aan de kustlijn staan. In het baaitje dobberen verschillende kleine vissersbootjes. Ze liggen te wachten tot ze weer de zee op gaan om verse vis te vangen.  

4 De Botanische tuin in Chiavari bezoeken.

Deze botanische tuin `Parco della Villa Rocca” ligt midden in dit prachtige stadje. Het is het museum van Chiavari het heeft een archeologisch park, een kunstgalerij en de botanische tuinen. De entreeprijs is € 1,- Hierom hoeft je het zeker niet te laten. Het is een statig rood geschilderd palazzo en werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw. De tuin is niet groot maar zeker een bezoekje waard en geeft een mooi uitzicht over de stad.

botanische tuin Chiavari

Het weer In Ligurië

Ligurië staat bekend om het milde klimaat het hele jaar door valt er in verhouding weinig  regen. Hoewel ook de klimaat verandering hier goed te merken is.

Het weer in Ligurië wordt beïnvloed door de nabijheid van de bergen in het noorden en de zee in het zuiden. Hierdoor ontstaat het hele jaar door een mild klimaat.

Bijzonder is het feit dat in Ligurië de temperatuur door het jaar niet worden beïnvloed door de fluctuaties in andere delen van Italië en centraal Europa. Met 300 zonnige dagen per jaar is Ligurië een van de zonnigste regio’s in Italië. Hierdoor is het een populaire vakantiebestemming voor elk seizoen.

lente weer in Ligurie