Italiaanse boeken en film tips

De mooiste Italiaanse boeken en films

Hoewel de donkere dagen voor kerst voorbij zijn, lijkt de zomer nog erg ver weg. Geen betere remedie tegen lange, donkere dagen dan met een goed boek of een heerlijke film alvast lekker weg te dromen. Om alvast toe te leven na de zomer die er straks toch echt weer aankomt!

Of je nu in Italië of in Nederland woont, de meeste mensen vinden het heerlijk om met een lekker glas wijn in de hand bij de warme kachel  weg te zwijmelen bij een goed boek of leuke film.  Daarom hebben we een paar leuke tips voor je op een rijtje gezet. Zo hoef je je niet te vervelen tijdens de lange winteravonden.

Buon divertimento!

De 11 Italiaanse boeken en films voor de echte Italië fans.

boeken en films

6 Italiaanse filmtips: 

1 La vita davanti a sé

Madame Rosa ( Sophia Loren), een voormalige prostituee, is een oudere Joodse vrouw die de Holocaust heeft overleefd en nu kinderen van prostituees in haar huis opvangt. Op verzoek van haar  arts, Dr. Cohen, neemt Rosa Momò in huis. Momò is een moeilijk wees kind van Senegalese afkomst. Aanvankelijk verloopt hun relatie nogal moeizaam, aangezien de twee in vele opzichten verschillend zijn. Momò gaat in de stad om met mensen die allesbehalve betrouwbaar zijn, en komt in feite al heel snel bij een drugsdealer terecht.

Een dramatische film uit okt 2020. Nu te zien op Netflix. Bekijk hier de trailer.

2 Sulla mia pelle

Een waargebeurde verhaal over de 31-jarige ex-drugsverslaafde Stefano Cucchi die in 2009 in de cel overleed als gevolg van politiegeweld. De film is een aanklacht tegen de bureaucratische Italiaanse cultuur die het mogelijk maakt dat een onschuldige zo wordt mishandeld dat hij overlijdt.

Een biografisch dramatische film uit  okt 2018. Nu te zien op Netflix Bekijk hier de trailer.

3 Call me by your name

Het is een verfilming van de gelijknamige roman van schrijver André Aciman.

Professor Perlman is een archeoloog en kunsthistoricus. In 1983 brengt hij de zomermaanden samen met zijn echtgenote Annella en zeventienjarige zoon Elio door in een vakantiehuis in Italië. De familie wordt tijdens deze periode vergezeld door Oliver, een Amerikaanse doctorandus. De jonge Elio brengt veel tijd door met Oliver en ontwikkelt al snel gevoelens voor de zelfverzekerde Amerikaan.

In deze Italiaans-Amerikaanse film wordt afwisselend Engels en Italiaans gesproken. Het is een prachtig verhaal over opgroeien en ontluikende seksuele gevoelens.

dramatische film uit 2017. Nu te zien op Netflix Bekijk hier de trailer

4 LORO. Het portret van Silvio Berlusconi

Sergio Morra is een jonge ondernemer uit Taranto die escorts dames verhandelt. Op deze manier probeert hij lokale politici om te kopen en contracten te krijgen zonder de normale procedures te hoeven volgen.  De man heeft een relatie met Tamara, een vrouw die al moeder is maar net als hij onverantwoordelijk en gewetenloos is, die hem helpt bij zijn vergrijpen. Ze vertrekken samen naar Rome. Vooral Sergio doet zijn best dichter bij de macht te komen.

Biografisch, komedie en dramatisch, uit 2018. Nu te zien op Netflix Bekijk hier de trailer.

5 My Way, Het opkomen en de val van Berlusconi

Hoewel dit geen Italiaanse film is geeft het wel een goed beeld over de  man en de periode van Berslusconi.  Speciaal voor mensen die daarbij niet van het gefictionaliseerde verhaal zoals in LORO uit willen gaan.

Berlusconi’s leven wordt precies verteld in de vorm van interviews, die voor het grootste deel plaatsvonden in zijn villa in Arcore. Er is geen aspect dat wordt verwaarloosd: jeugd, ouders, zijn schoolleven, de eerste manifestaties van zijn vaardigheden als entertainer, leider en ondernemer, vrienden en medewerkers, huwelijken en echtscheidingen, de jaren van de bouw, de geboorte van het televisie- en uitgeverij-imperium, de liefde voor Milaan, de gebeurtenissen die hem ertoe brachten politiek te bedrijven, de relatie met Europese en internationale leiders, de processen, de schandalen, het beeld dat de media creëert over hem,  het vonnis van belastingfraude, zijn vastberadenheid om op zijn voorwaarden en in zijn eigen tijd te willen vertrekken.

Biografisch, uit 2015. Nu te zien op Netflix Bekijk hier de trailer

6 Suburra

Heb je liever een Italiaanse serie dan een film? Dan kun je nog wel even voorruit met deze fantastische serie op Netflix. Een echte aanrader voor liefhebbers van een maffiaserie. Er zijn inmiddels 4 seizoenen verschenen.

De serie volgt de gebeurtenissen van sommige personages, waaronder politici, criminelen en gewone mensen, die betrokken zijn bij de criminele aangelegenheden van de stad Rome, tegen de achtergrond van het verkrijgen  van contracten voor de bouw van de toeristische haven van Rome in de wijk Ostia. 

actie, dramatisch, gangster serie van 2017-2020. Nu te zien op Netflix Bekijk hier te trailer

boeken en films

5 Italiaanse lees tips

1 Het Italiaanse experiment. Een nieuwe geschiedenis van modern Italië 

Italië lijkt het land van zalig niks doen, van lange dagen luieren in de zon en genieten van het leven. Een land van stilstand en wanorde, niet van politieke vernieuwing. Maar kloppen die clichés wel? Dit boek laat zien dat Italië juist continu in beweging is en vooroploopt in de moderne politiek. Steeds weer is Italië de plek van radicale experimenten die de geschiedenis van heel Europa veranderen. Mussolini introduceerde het fascisme lang voordat Hitler de macht greep, Berlusconi wees het populisme al in de jaren negentig de weg, en vandaag is Italië het laboratorium van de internetdemocratie.

Auteur Pepijn Corduwener Arthur Weststeijn. Verschenen juli, 2020

2 De Italiaanse droom

Niamh laat het regenachtige Ierland, inclusief haar verraderlijke ex en burgerlijke ouders, achter zich en gooit het roer radicaal om. Ze begint een koffiebar, soon to be wijnbar – ze kan namelijk helemaal geen koffie zetten – op de meest pittoreske plek van Italië.

Ze geniet van haar nieuwe leven vol zon, zee en heerlijke lunches, én van het gezelschap van de knappe verhuurder van de bar. Maar dan komt ze in zwaar weer. Door geldproblemen en een familietragedie moet ze weer naar Ierland vertrekken. Is dit het einde van haar Italiaanse droom? Of kunnen haar nieuwe vrienden haar helpen terug te keren naar la bella Italia?

Auteur Catherine Mangan. Verschenen juli, 2020

3 Italiaanse toestanden & meer Italiaanse toestanden

In 2014 verscheen zijn eerste boek Italiaanse Toestanden met daarin het verslag van zijn belevenissen na hun emigratie naar Italië.

Nu is er het vervolg: nog eens een veertigtal humoristische belevenissen over het eten van pizza, het verlengen van een paspoort, het proeven van wijn, een misdadige dierenarts en nog veel meer. Met uitstapjes naar Le Marche en Sardinië, waar ook bijzondere Italianen te ontmoeten zijn.

Auteur Stef Smulders. Verschenen in 2014 & 2016

4 De laatste trein uit Ligurië

Het is 1933. Bella Stuart laat haar rustige leven in Londen achter zich om in Italië te gaan werken als gouvernante van de zesjarige Alec. Hij is het zoontje van een jonge Joodse erfgename en de aristocraat signor Lami. Wanneer Alecs vader sterft, verhuizen Bella en Alec naar het zomerverblijf van de familie in Bordighera. Daar ontmoet Bella Edward, de pianoleraar van Alec. Geleidelijk groeit er vertrouwen en vriendschap tussen de verlegen Bella, de eigenaardige Alec en de raadselachtige Edward. Wanneer het fascisme Europa in zijn greep krijgt en Mussolini zijn anti-Joodse wetten invoert, komt Alecs leven in gevaar. Bella krijgt de opdracht om Italië te ontvluchten en het jongetje in veiligheid te brengen.

Auteur Christine Dwyer Hickey. Verschenen in mei 2019

5 Wonen en kopen in – Wonen en kopen in Italië

Juridische, fiscale, financiële en praktische aspecten bij vestiging en aankoop van onroerend goed in Italië

Voor iedereen die ook plannen heeft om te emigreren naar Italië. Wil je meer weten over het land, de regio`s, over het kopen van een huis, dan is dit boek onmisbaar.

Auteur: Peter Gillissen. Verschenen in 2019

Wil je wat meer weten over onze mooie provincie Ligurië? Overweeg je je volgende vakantie in Ligurië door te brengen? Lees dan hier welke 10 bezienswaardigheden je niet mag missen.