Bij OlivArancio wordt niet met kruiden uit zakjes gekookt. Wij koken met kruiden die we regelmatig zelf in de natuur plukken. Tijm, salie en oregano bijvoorbeeld. Het leuke is dat we ze ook voor onze gasten klaarleggen als ze zelf aan de slag willen met een (Italiaans) recept. Geen vakantie in Italië zonder Italiaanse kruiden.
Iedereen kent wel de zakjes, potjes en flesjes met daarin de bekende Italiaanse kruidenmix. We kopen ze in Nederland bij de supermarkt en ruiken bij het gebruik ervan de geur van het Italiaanse platteland. Toch vergissen we ons daar een beetje in, want zo’n kruidenmix kan de werkelijke geur van de plek van herkomst niet helemaal vervangen en al zeker niet de geur van de losse kruiden die in deze mix bij elkaar zijn gebracht. En juist al die heerlijke losse geuren kom je tegen op een plek als OlivArancio. Sterker nog; als je bij ons verblijft en zelf een lekkere maaltijd wilt koken, tref je een tafel vol kruiden, veelal door onszelf in het wild geplukt, die je mag gebruiken. Verser, kruidiger, smakelijker en meer Italiaans krijg je het niet.
Stel je zo’n tafel voor met daarop salie, rozemarijn, oregano, tijm en majoraan. Niet uit een potje, maar rechtstreeks uit de natuur rond OlivArancio. Je kiest het kruid dat je gebruiken kunt en creëert daar de meest heerlijke gerechten mee. Dan proef je en beleef je het ware Italiaanse leven. Gewoon tijdens je verblijf bij OlivArancio.
Italiaanse kruiden
Oregano
Laten we eens een aantal van deze kruiden onder de loep nemen. Oregano bijvoorbeeld, dat eigenlijk wilde marjolein is. Je gebruikt het zowel in verse als in gedroogde vorm voor op pizza’s of door de pastasaus. De smaak ervan verschilt nogal afhankelijk van het gebied oftewel de grond waar het vandaan komt.
Majoraan
Majoraan ofwel marjolein is pittiger dan oregano, zoals gezegd de wilde marjolein. Het zijn beide bekende kruiden die deel uitmaken van de Italiaanse kruiden(mix). Majoraan is een heerlijk kruid voor op pizza’s en in olies. Majoraan bevat bovendien etherische oliën die ingezet worden bij medische klachten. Zo doet kruidenthee met majoraan de spijsvertering goed.
Rozemarijn
Rozemarijn is afkomstig van een struik en kan goed tegen droogte. Het gedijt dan ook goed in het Middellandse Zeegebied. Dit kruid heeft een sterke smaak en gaat goed samen met onder andere vlees, maar natuurlijk vooral met gebakken aardappeltjes uit de oven (met knoflook en wat zeezout).
Tijm
Tijm kun je in Italië gemakkelijk in het wild plukken. Tijm heeft een sterke smaak en het is belangrijk hier niet overdadig mee om te gaan, maar de hoeveelheid die je tijdens het koken inzet gebalanceerd toe te passen. Het is niet zo lang houdbaar en daarom is het zo fijn dat je gewoon voor een volgende maaltijd weer een paar takjes in de omgeving plukken kunt.
Salie
Salie is een bijzonder kruid dat als plant en als struik groeit. De plant bloeit midden in de zomermaanden juni en juli te herkennen aan de blauwpaarse, witte of rozen bloemen. Het kruid kreeg oorspronkelijk de naam ‘salvere’ wat ‘genezen’ betekent. Dat geeft aan dat er van oudsher een geneeskrachtige werking aan werd toegeschreven. Salie werd al door de Romeinen als medicijn gebruikt.
Salie werkt ontsmettend en ontstekingsremmend en werd en wordt onder andere gebruikt tegen slijmvliesontsteking. De remedie: spoelen en gorgelen met van salie getrokken thee. Het is ook de reden dat het in sommige tandpasta’s wordt verwerkt. Misschien heb je vroeger van je moeder ook wel eens saliemelk mogen drinken om rustig te worden. Het is echter niet de bedoeling salie in een hoge concentratie in te nemen, want dan zou het giftig kunnen zijn. Bij normaal gebruik is dit echter niet aan de orde en wordt dit kruid enorm gewaardeerd, ook in de Mediterrane keuken. Het is een geweldig mooi en smakelijk kruid dat in veel Italiaanse recepten een plek heeft gekregen. Verderop tref je zo’n recept.
Salie, eigenlijk salvia officinalis, kent meerdere varianten. Je kunt deze allemaal in je eigen tuin zetten. Als je regelmatig de toppen eruit knipt, blijft de plant mooie harige blaadjes geven die je voor allerlei doeleinden kunt inzetten. Van de eerdergenoemde helende thee tot een kruid om in allerlei recepten te verwerken, zoals salie gebakken in boter. Dat laatste is exact dat we gaan doen bij het volgende recept: salvia al burro.
Heerlijk recept met gebakken salie: salvia al burro
- Kook 300 gram spaghetti (of gevulde ravioli of een andere pasta) in ruim gezouten water beetgaar.
- Rasp 25 gram Parmezaanse kaas.
- Verhit 50 gram boter in een pannetje. Doe er, als de boter goed heet is maar nog niet bruin, een handje verse salieblaadjes in en bak deze tot ze krokant zijn op matig vuur. Ze zijn goed zodra ze iets zijn verschrompeld zijn en er saliegeur vrijkomt. Haal ze dan onmiddellijk van het vuur.
- Giet de pasta af.
- Verdeel de pasta over twee borden.
- Strooi er kaas erover en giet er dan de hete salieboter over.
- Rasp er desgewenst nog wat extra kaas over.