Italië staat bekend om zijn fantastische keuken. Gezellig met z`n allen aan een lange tafel en dan uren aan tafel zitten. De Italianen hebben wel heel veel regels en gebruiken aan tafel. Hoe val je aan tafel tussen de Italianen niet teveel door de mand.
Algemeen
De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt. Veel Italianen stoppen onderweg naar hun werk bij een barretje om een cappuccino e brioche te eten. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Italianen ontbijten vrij vroeg meestal tussen 7:00 en 9:00 uur ’s ochtends. Het ontbijt is zeker niet de belangrijkste maaltijd van de dag.
IL PRANZO.
Ook de Italiaanse lunch lijkt niet op die van ons. Il pranzo of terwijl de lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag voor een Italiaan. Italianen kijken met afschuw naar onze boterhammen belegd met ham en kaas en verpakt in een plastic zakje of broodtrommeltje. In Italië lunch je tussen de middag in het barretje om de hoek of in een restaurant! De werkgever betaalt daar vaak een bijdrage voor. Tussen de middag eet je met een primo, een secondo en een contorni. Meestal samen met ¼ wijn. Tussen 12 en 15 uur zijn dan ook nog steeds veel winkels en kantoren dicht. Vind je het leuk om een keer als een Italiaan tussen de Italianen te lunchen eet dan een keer bij Il Vero, in Varese Ligure. Italiaanser wordt het niet.
LA CENA
Het avond eten is wederom een warme maaltijd. Vaak wel minder uitgebreid dan de lunch. Deze bestaat nog uit een salade met een stukje vlees, een minestrone (maaltijdsoep) of een bordje pasta.
De zondagmiddag maaltijd is de belangrijkste van de week. Dan eet je met vrienden en familie vaak in een restaurant.
Authentiek Italiaans eten
Wanneer je alle gangen doorloopt op bv een uitgebreide lunch of diner bij restaurant Pepen dan wordt er begonnen met een antipasto; dit zijn kleine koude en warme voorgerechtjes bedoeld om je eetlust op te wekken. Dan komt de primi. Het eerste warme voorgerecht. Pasta is in Nederland een hoofdgerecht, in Italië is het echter een van de primi – voorgerechten. Er zijn zo`n 300 soorten pasta gerechten. De vorm van de pasta bepaalt de combinatie met de saus.
Dan komt het hoofdgerecht ( il secondo) . Dit kan bestaan uit vlees of vis. In Nederland krijg je bij het bestellen van een hoofdgerecht meestal automatisch als ‘bijgerecht’ groenten en aardappelen geserveerd. In Italië zal je deze contorni apart moeten bestellen. Voor een Italiaan is een aardappel (patata) overigens ook een groente!
Daarna is het tijd voor het toetje. I dolci. Probeer vooral de nagerechten uit de streek of iets zelfgemaakt van het restaurant.
Na het Italiaans eten komt er koffie met of zonder digestivo. Deze neem je vooral om te helpen met de spijsvertering. Iedere streek doet dit op zijn eigen manier. Een grappa uit Noord-Italië, een Sambuca uit Midden-Italië of een Limoncello uit Zuid-Italië. Hoewel wij geografisch nog niet onder het zuiden vallen. Schenken wij wel onze eigen limoncello na het eten. Maar ook een espresso is een mooie afsluiting van de maaltijd.
Zelf Italiaans koken?
Sindskort hebben we ons eigen kookboekje. In “de smaak van Ligurië ” delen we geheime familierecepten, lokale trucjes en onweerstaanbare pastasauzen, zodat jij moeiteloos de authentieke smaak van Ligurië kunt proeven, gewoon bij jou thuis. Ontdek de kunst van het zelf maken van pasta, beleef culinaire avonturen en verras je gasten met onvergetelijke gerechten.
In de Ligurische kookboek met 58 pagina’s vind je
• heerlijke antipasti gerechten
• recepten hoe je zelf verschillende soorten pasta kunt maken
• heerlijke sauzen voor over de pasta
• hartige taarten
• leuke weetjes
• lekkere toetje
en nog veel meer…
Voor meer informatie of om te bestellen klik hier
En dan nog een paar gewoonten en regels tijdens het Italiaans eten
- Er staat meestal Parmezaanse kaas op tafel. Deze gebruik je alleen voor de pasta of de risotto. De Parmezaanse kaas wordt niet gebruikt bij het hoofdgerecht. Heb je pasta met vis besteld ook dan gebruikt je geen Parmezaanse kaas.
- Tijdens het eten worden geen zakelijke afspraken gemaakt. Eerst lekker eten en daarna pas zaken doen.
- Niet eten en lopen tegelijk. Dus geen broodje in de hand terwijl je door de stad wandelt. Voor eten neem je de tijd voor jezelf en je gezelschap.
- Brood mag je met de hand eten bij een warme maaltijd en je mag je bord ermee schoonvegen en deppen.
- Spaghetti rol je om je vork tegen de rand van het bord. Je snijdt de spaghetti snijd je niet! Spaghetti snijden dat is bijna een misdaad en een lepel erbij hoort niet.
- Een servet hoort bij iedere maaltijd. Zonder servet is een Italiaan onthand. Wij hebben wel eens een slechte recensie ontvangen omdat er geen servet bij het ontbijtbordje lag.
Nog meer regels tijdens het Italiaans eten
- Italianen houden niet van koud eten. Het is dan ook heel normaal om al te beginnen met eten zodra je je bord krijgt (of zelf opgeschept hebt) en niet te wachten tot iedereen is opgediend.
- Na 11 s` morgens geen cappuccino meer. Cappuccino wordt alleen gedronken tijdens en vlak na het ontbijt, zeker niet na warm eten of midden op de dag. De melk in de cappuccino zou slecht voor de maag zijn en zorgen voor een slechte spijsvertering.
- Geen warme dranken bij de maaltijd. Koffie of thee drink je na de maaltijd.
- ‘Laten we een pilsje pakken’ – dat hoor je in Nederland rond borreltijd; in Italia daarentegen wordt eerder voor een wijntje gekozen. ‘Prendiamo un bianchino’ (laten we een witte wijn bestellen). In de barretjes of op de terrassen wordt naast je drankje ( met alcohol) vaak een ‘hapje’ of zelfs een plankje aangeboden. Dat varieert van een schaaltje pinda’s, zoute chips, olijven tot een stukje pizza met ansjovis, focaccia of kleine tramezzini.