Onze eigen wijnen, echte OlivArancio wijnen

In Ligurië lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Kleine wijnboertjes maken hier nog hun wijn zoals hun vaders en opa`s dit ook deden. Ligurië is een klein maar fraai Italiaans wijngebied. Wijn verbouwen in deze prachtige provincie op de steile, recht uit zee oprijzende kliffen is een uitdaging. Ligurië heeft veel te bieden aan avontuurlijke wijndrinkers.

Een klein beetje geschiedenis

De Italiaanse wijnen zijn onderbelicht in vergelijking met de Franse wijnen. In Italië wordt al eeuwen wijn gedronken bij het eten. Wijn bij het eten is net zo gewoon als olijfolie en brood. Door toenemende welvaart, namen de Italiaanse wijnen toe in populariteit. Dit is zeker zo sinds het einde van de vorige eeuw. Een Italiaanse wijn wordt nog steeds geassocieerd met plezier, een beetje luxe, vakantie en natuurlijk de Italiaanse levenswijze. Italië heeft meer dan 400 druiven soorten. Geen enkel ander land heeft meer diversiteit als het om wijnbouwgebieden gaat. Eenvoudige tafelwijnen worden uit typische lage wijnglazen gedronken in Ligurië.

Cinque Terre en wijnen

In Ligurië heeft de wijnbouw zijn traditionele karakter kunnen behouden doordat men jarenlang de Ligurische wijnbouw onbelangrijk vond. Hierdoor zijn er in Ligurië nog heel veel autochtone druivenrassen te vinden. Tegenwoordig zijn kleine weer op kwaliteitsgerichte wijnbouwers erg in trek. Kleine wijnboertjes zijn er genoeg in Ligurië. De regio kent zo`n 7 DOC wijnen. De bekendste is de Sciacchetrà, een heerlijke witte wijn uit de Cinque Terre. De wijn wordt verbouwd tussen de dorpjes Riomaggiore, Vernazza en Monterosso. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn Bosco, Albarola en Vermentino. De wijn wordt nog maar in kleine hoeveelheden geproduceerd. Dit komt vooral omdat de heuvels van de Cinque Terre moeilijk begaanbaar zijn.

Het zijn moeilijke omstandigheden waarin de Ligurianen hun wijn moeten verbouwen. Aan zee is het klimaat, mediterraans. Iets hogerop in de bergen is de bodemstructuur en het weer een stuk ruiger. Het kan ineens flink waaien en de grond is hier moeilijk te bewerken. De druiventeelt vindt plaats op steile hellingen die soms smal uitlopen richting de kust. Ligurië heeft na, Valle d’Aosta, het kleinste wijnoppervlakte van Italië. Het is eigenlijk een wonder dat hier nog steeds wijn geproduceerd wordt.

Bekende druivenrassen

Van de witte wijnen is de Vermentino wel de bekendste. Vermentino Riviera Ligure di Ponente en die van Colli di Luni zijn echte aanraders. Deze wijnen smaken oa goed bij vis.

Voor de rode wijn kun je denken aan de druifsoorten canaiolo, ciliegiolo, albana, albarola, nebbiolo en de bianchetta genovese zeker de moeite waard. Je kunt dan aan wijnen denken zoals Colli de Luni rosso , Colli di Levanto rosso, een pigato of rossese van Riviera Ligure di Ponente of een Rossese di Doleacqua. Leuk om te weten is dat deze laatste ruikt en smaakt naar verse aardbei. Deze rode wijnen zijn niet te zwaar, rond en zacht van smaak.

En dan onze eigen wijnen

Het leek ons leuk om onze eigen wijnen aan onze gasten te kunnen aanbieden. Lekkere wijn uit de omgeving met ons eigen etiket. We zijn super trots dat het gelukt is. We hebben een eigen lekkere witte tafel wijn en een zeer goede rode wijn. Beide wijnen komen uit onze directe omgeving. We hebben gekozen voor een witte Vermentino wijn en een rode Ciliegiolo.

Onze wijnen zijn natuurlijk te bestellen tijdens je verblijf op onze Agriturismo. Daarnaast kunnen beiden wijnen ook besteld worden via onze webshop. Natuurlijk kun je ons ook direct een mailtje sturen.

Onze eigen Vino da Tavola een heerlijke witte wijn, een Vermentino

In deze heerlijke wijn is gebruik gemaakt van de Vermentino druif. De wijn is qua kleur Kleur Strogeel.
Het is een geurige fruitige wijn en een intensief aroma. De smaak lijkt een beetje op geroosterde amandelen.
Deze wijn past goed bij vis, verse kazen, wintersoepen, wit vlees.
Ideale serveertemperatuur 8/10 ° C
Dit is een drinkklare wijn en is niet geschikt om oud te laten worden in je wijn kleder.

Deze witte wijn is te bestellen per 6 flessen. Prijs per fles € 7,00,- Bestellen dat kan hier

Een eigen rode kwaliteit wijn, een heerlijke Cieliegiolo

Deze robijn rode wijn is gebruikt gemaakt van de ciliegiolo druif. De wijn heeft een zeer elegante kleur. Qua smaak is hij kruidig,
Deze wijn past goed bij rood vlees, maar ook bij oude kazen en wild.
Ideale serveertemperatuur 18 ° C.
In deze wijn is weinig tannine aanwezig. Deze kwaliteitswijn kan gerijpt worden in je wijnkleder, de eigenschappen van de wijn zullen hierdoor nog verbeteren.

Deze rode wij is te bestellen per 6 flessen. Prijs per fles € 9,00,- Bestellen kan hier

Een mooie aanbieding en een leuk Cadeau pakket.

Aanbieding: bestel 2 dozen wijn ( 1 rood en 1 wit of 2 dezelfde) en ontvang gratis 2 van onze bijzondere wijnglazen.

Cadeau pakket: 1 fles rode wijn, 1 wijnglas houder voor 2 glazen incl 2 glazen. € 27,95,-

Leuke weetjes

Het DOCG is het hoogst haalbare kwaliteitskeurmerk is. Deze wordt alleen toegekend als de wijnbouwer die voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen. Wist je dat Italië maar liefst 20 wijngebieden kent? En dat de oude Grieken Italië vroeger Oenotria noemden, wat het land van de wijn betekent? 

Zelf een wijngaard bezoeken

In de omgeving van onze camping RioRequesa kun je wijngaard Salino bezoeken. La Casetta is een bedrijf dat minder dan drieduizend rode en witte flessen wijn produceert uit een hectare wijngaard. Dit prachtige plekje is zeker een bezoekje waard. De wijnboerderij is alle dagen geopend behalve op zondag en sluit rond 19 uur. De wijn proeven kan elke dag. Azienda La Casetta is een familie bedrijf zoals veel Italiaanse bedrijven.

Salute!