Natuurpark Aveto voor een heerlijke wandeling

Natuurpark Aveto: lekker wandelen in Ligurie

In natuurpark Aveto ligt het Giacopiane-meer. In dit park liggen 2 kunstmatige waterreservoirs, de Giacopiane en Pian Sapeio. Deze meren liggen aan de rand van het Aveto park.

Tijdens de afgravingen en de aanleg van de kunstmatige reservoirs, zijn er verschillende vondsten gedaan uit de Mesolithische periode (9000-6000 voor Christus). Deze worden bewaard in het Archeologisch Museum van Chiavari.

picknickplek Aveto park

Het wandelpad.

“De ring” zoals dit wandelpad genoemd wordt is een pad dat geschikt is voor iedereen. Het is vlak, aangenaam voor kinderen die in het water van het meer kunnen spelen. Er zijn veel schaduwplekken die beschutting bieden tijdens de warmste uren van de dag. Daarnaast zijn er verschillende plekjes om lekker te picknicken zitten of zelfs een BBQ aan te steken op de daarvoor aangewezen plekken. Het wandelpad heeft een lengte van ongeveer 4 km. De wandeling duurt ongeveer 1 uur.

Dit wandelpad maakt ook deel uit van de MTB-routes in de provincie Genua. Je kunt hier dus ook lekker fietsen.

Op sommige plekken tijdens de wandeling is het mogelijk om de Ligurische Zee te zien. Op heldere dagen kun je in het noorden zelfs Corsica zien liggen.

 

aveto park wilde paarden

De wilde paarden in het Aveto-park.

De wilde paarden in het Aveto-park zijn bijzonder fascinerend. Het gaat om ongeveer veertig paarden van het Bardigiana-ras. De vorige eigenaar van het park heeft na zijn dood ongeveer 15 paarden achtergelaten in dit gebied. De paarden die hieruit geboren zijn hebben nooit relaties gehad met mensen.

De paarden zijn qua gedrag vergelijkbaar met de Mustangs van de Amerikaanse prairies en met de Przewalski-paarden: deze paarden waren, net als de tarpans, de enige die nooit werden gedomesticeerd.

Naast deze prachtige groep paarden loopt er ook een kudde kalme koeien rond.  Ze grazen lekker op de weilanden of ze staan te drinken uit het meer.

Aankoop toegangspas!

Om in het park te mogen wandelen heb je een toegangspas nodig. In het dorp Borzonasca zijn deze passen te koop bij elke bar. De prijs komt op 5 euro voor een auto je moet een identiteitsbewijs laten zien en het kenteken van de auto. Je betaalt per auto. De toegangspas is 1 dag geldig wil je de pas langer gebruiken dan komt er 1 euro per dag bij op. De toegangspas moet je goed zichtbaar in je auto leggen.

Natuurpark Aveto

De 2 dammen van het natuurpark Aveto.

De twee kunstmatige meren werden gecreëerd tussen 1920 en 1926:

Het meer van Giacopiane is 1500xm.500 m, heeft een capaciteit van bijna 5.000.000 m³.
Dit meer heeft twee dammen. 1 aan de noordelijke kant deze is gebouwd voor veiligheid. Deze dam is in natte periodes niet begaanbaar. De zuidelijke dam heeft een Art Nouveau-tempel in het midden en heeft de functie van observatorium en kapel.

Pian Sapeio meer, ongeveer m. 350 x m. 150 en heeft een capaciteit van 200.000 m³.
De twee dammen hebben een verticale val van ongeveer 40 meter.

In deze prachtige omgeving kunt je vissen, vooral op forel, karper en zeelt en in het najaar kun je er zoeken naar paddenstoelen.

prachtige meer van Giacopiane

Heb je liever een wandeling langs de kust en meer door de bergen. Bekijk dan onze derde tip in sestri Levante blog. een mooie wandeling naar punta Manara