Moneglia: een juweeltje in Ligurië

Moneglia Italie: een juweeltje in Ligurië

Moneglia ligt in het noordwesten van Italië tussen Genua en de Cinque Terre. Dankzij zijn ligging kreeg het dorp de latijnse naam “Monilia” wat zoveel betekent als juweel. Dit Ligurische’ juweeltje’ ligt in een prachtige baai omsloten door twee landtongen: Punta Moneglia en Punta Rospo.

De heuvels rond dit mooie stadje staan vol met olijf en citroenbomen. Moneglia stond 300 jaar na christus al bekend als een belangrijke locatie voor de productie van wijn, olie en kappertjes.

Moneglia strand

Het mooie zandstrand met kristalhelder water wordt jaarlijks beloond met een “bandiera blu”. Dit betekent dat het water en het strand behoord tot de schoonste stranden van Italië. Het kleine stadje heeft een aantal leuke winkeltjes, goede restaurantjes en sfeervolle cafeetjes

Moneglia strand

Dit rustige plaats heeft zo`n 2800 inwoners.

Moneglia Bezienswaardigheden:

In Moneglia kun je twee historische kerken bezoeken. De eerste kerk verdient het om gefotografeerd te worden. Dit is de kerk van San Giorgio uit 1396. De klokkentoren met zijn zwarte en witte strepen in pure Genuese stijl valt op tussen de daken van de huizen.

De tweede kerk die een bezoekje waard is, is de achttiende-eeuwse kerk van Santa Croce. Deze kerk is gebouwd op een oude parochiekerk uit de jaren 1100. Heel bijzonder zijn de geplaveide mozaïeken van het kerkhof. Dit zijn misschien wel de mooiste mozaïeken van Ligurië.

In Moneglia zijn verschillende wandelroutes te volgen. Daarnaast kunt je vanuit het haventje met de boot naar bv Portofino en de Cinque terre. De Cinque Terre is vanaf hier ook te bereiken met de trein.

Oude spoorwegtunnel.

Vanaf Riva Trigoso gaat er een hele bijzondere weg naar Moneglia. Je rijdt hier door de oude spoorwegtunnel. Zo`n 4 keer per uur springt het stoplicht op groen en rij je door de 6 km lange tunnel naar Moneglia. De tunnel is oud en prachtig en heeft op verschillende plekjes prachtige doorkijkjes naar zee. Bij een aantal van deze doorkijkjes kun je ook stoppen om te genieten van het uitzicht. Ook vanuit Moneglia kun je deze weg terug nemen naar Riva Trigoso. Hou je daarentegen niet van tunnels dan kun je Moneglia ook bereiken via de snelweg.

Moneglia is 1 van de 9 pareltjes beschreven in ons E-book. Nieuwsgrietig naar de andere 8 prachtige dorpjes? Download hem gratis hier

Tips

Qualcosa di buono voor lekker ijs!

Al het ijs is hier gemaakt van natuurlijke lokale producten. Zo wordt lokaal seizoens- fruit gebruikt. Het melk komt uit de Ligurische valleien. De eieren van biologische kippen en de hazelnoten komen uit Chiavari etc. Naast deze heerlijke ijsjes produceren ze ook ijs-cakes, lolly’s, yoghurt en slush pupy ( crosed ijs, granita)

ijs Moneglia

Due di Coppe voor een goede fles wijn!

De koning van de wijn. In dit leuke wijn winkeltje kun je verschillende rode en witte wijnen proeven. Wanneer je eenmaal een favoriete wijn hebt gevonden die je mee naar huis zou willen nemen, dan kies  je zelf een fles uit die je mooi vindt. Ze hebben verschillende maten en modellen. De wijnen zijn verkrijgbaar voor een zeer goede prijs. Er is nog een goede reden om dit heerlijke wijnwinkeltje te bezoeken. Naast deze heerlijke wijnen verkopen ze namelijk ook olijfolie, limoncello en arancia. Daarnaast zijn er nog verschillende koffie likeuren ook deze mag je allemaal proeven. Dit kleine winkeltje is zeker een bezoekje waard.

wijn moneglia          wijn Moneglia

Dit prachtige plekje ligt op slechts 25 km van Agritusimo OlivArancio.

Voor meer informatie over Ligurie en haar bezienswaardigheden 

Moneglia camping

Onze rustige groene camping RioRequesa ligt op ongeveer 30 km van Moneglia