Cinque Terre tips.

De Cinque Terre bestaat uit de 5 prachtige dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, CornigliaManarola en Riomaggiore. Ze behoren tot de meest beroemde dorpjes van Ligurië. Daarnaast staan ze op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Dit zorgt ervoor dat de dorpen tussen de 7000 en de 10.000 toeristen per dag ontvangen in het hoogseizoen.

Om op een leuke manier de Cinque Terre te bezoeken kunnen de meeste mensen wel wat tips gebruiken. Daarom hieronder een aantal Cinque Terre tips die helpen het bezoek aan deze prachtige dorpjes leuk te maken.

Tip 1

Onze eerste tip is dan ook bezoek de Cinque Terre niet in het hoogseizoen. Dat is natuurlijk een beetje flauw om te zeggen omdat de meeste mensen denken ” ik ben in de buurt dus nu wil ik ze bezoeken ook”. In het voor en najaar is het echter veel rustiger in deze dorpjes. Je kunt dan meer zien en meer genieten van al het moois.

Ontdek de 9 onontdekte pareltjes naast de Cinque Terre. 

Ligurië staat bekend om haar kleurrijke huisjes, die weerspiegelen in de azuurblauwe zee. Maar natuurlijk is Ligurië het meest bekend om haar prachtige 5 dorpjes. De “Cinque Terre”. De dorpjes dreigen ten onder te gaan aan hun eigen succes. De authenticiteit van de dorpjes dreigt te verdwijnen. De Cinque Terre is natuurlijk nog steeds een bezoekje waard, maar er zijn in Ligurië meer leuke dorpjes te ontdekken. Wil je wel een leuke Ligurisch kleurrijke dorpen bezoeken maar heb je geen zin in het extreme toerisme? Download dan ons gratis ebook en lees welke andere pareltjes er nog te vinden zijn in onze mooie regio.

Tip 2

Vervoer

Ga niet met de auto. De dorpjes zijn overbelast en voor de bewoners van de dorpen is bijna geen ruimte meer. Ga met de trein, de boot of neem de benen wagen.
Vanuit Chiavari, Sestri Levante, Levanto en verschillende andere dorpen vertrekken boten richting de Cinque Terre. Reserveer deze wel van te voren om zeker te zijn dat er een plekje is.

Vernazza

De verschillende Cinque Terre kaarten die er te koop zijn:

Cinque Terre Card voor Trekking 

Met deze kaart heb je toegang tot alle wandelpaden van de Cinque Terre, de treinen en de bussen die in sommige dorpjes rijden. Je kunt treinen tussen la Spezia en Levanto en alle dorpjes van de Cinque Terre er tussenin. Je kunt deze kaart kopen voor 1 of voor 2 dagen. Vergeet niet de kaart af te stempelen op het perron en/of vul de achterkant van het kaartje in met de datum en je naam. Heb je de kaart niet actief gemaakt en krijg je controle dan kan je dit 50 euro per persoon kosten.

Cinque terre treinkaart.

Met de Cinque Terre treinkaart kun je onbeperkt reizen tussen La Spezia en Levanto. De prijs van deze kaart komt op 18,20 euro en voor kinderen tot 12 jaar 11,40 euro. ( prijsverhogingen voorbehouden) Vergeet de treinkaart niet af te stempelen op het station. Met de treinkaart kun je niet de wandelpaden betreden wel de dorpjes bezoeken. Dus ben je niet van plan van dorp naar dorp te wandelen dan heb je voldoende aan deze treinkaart.

Cinque Terre fietstocht

Nog meer Cinque Terre tips

Tip 3

Bezoek de Cinque Terre op de fiets

Het is nu ook mogelijk om de Cinque Terre te bezoeken op de fiets. De route vertrek vanaf La Spezia en via een mooie bosroute bezoek je Monarola, het tweede dorp van de Cinque Terre. Je fiets op je e-bike langs de prachtige wijngaarden. Wanneer je het leuk vindt kun je ook een bezoekje brengen aan de ” De cantina Cinque Terre”. Hier wordt de enige echte Cinque Terre wijn geperst, de Sciacchetrà. De wijn wordt verbouwd tussen de dorpjes Riomaggiore, Vernazza en Monterosso. Wanneer je op de fiets de Cinque Terre bezoekt omzeil je de echte drukte en kun je genieten van al het moois dat deze omgeving te bieden heeft.

Wat is de beste tijd om de Cinque Terre te bezoeken?

Zoals al eerder genoemd zijn juli en augustus de minst goede maanden om een bezoekje aan de Cinque Terre te brengen. Dagelijks kan het aantal bezoeker oplopen tot 10,000 personen per dag. Kun je alleen in deze maanden bezoek de Cinque Terre dan zo vroeg mogelijk. Indien mogelijk bezoek je de Cinque Terre buiten het seizoen om. Een mooie periode is dan maart, april en mei. In juni merk je al dat de bezoekersaantallen flink beginnen op te lopen. Het voorjaar is ook een prachtige periode om Ligurië te bezoeken alles staat in bloei is is nog lekker groen en fris. Ga ook zo vroeg mogelijk in de ochtend ook dat scheelt drukte in de dorpjes en in de treinen.

Vanaf september en oktober wordt het langzaam aan weer rustiger. De Cinque Terre is ook prachtig met alle herfstkleuren. Ben je er in de maanden november of december dan kan het op een zonnige dag heerlijk zijn om 1 van de vele lekkere wandelingen te doen.

lente cinque terre

Tips die je in weinig toeristen boekjes vindt.

Tip 4

Een wandeling die je in weinig toeristenboekjes vindt is die van Levanto naar Monterosse al Mare toe. Je wandelt dus naar de Cinque Terre toe als het ware. Verblijf je bij ons op Agriturismo Olivarancio of op camping RioRequesa? We leggen je deze wandeling dan graag uit. Het is een heerlijke wandeling door het bos en langs de zee. Onderweg heb je fantastische vergezichten of zie je de volgende dorpjes al liggen. Deze wandeling is vaak niet druk en duurt zo’n 2.5 uur.

Doe echter goede wandelschoenen aan en neem voldoende water mee. Daarnaast is het wel slim om de wandeling zo vroeg mogelijk te beginnen zodat je niet tijdens de warmste uren van de dag aan het lopen bent.

Levanto; het zesde dorp van de Cinque Terre is zelf is ook zeker een bezoekje waard. Het dorp wordt niet voor niets het zesde dorpje van de Cinque Terre genoemd.

Tip 5

De Cinque Terre heeft een eigen officiële website. Hier kun je de Cinque Terre kaarten online kopen en informatie vinden.

Cinque Terre tips