De mooiste dorpjes van Ligurië

De mooiste dorpjes van Italië  (I borghi piu belli d`Italia).

mooiste dorpjes van Italië

In Italië zijn er zo`n 250 dorpjes die onder de mooiste dorpjes van Italië vallen. 7 van deze prachtige dorpjes kunt u makkelijk vanuit ons bezoeken.

Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’.

De lijst ontstond in 2001 en is opgericht voor kleine gemeenten, die het risico lopen te worden vergeten en worden verlaten. Door deze lijst hoopt men dat deze prachtige dorpen blijven bestaan en probeert men ze nieuw leven in te blazen.
Het doel van het keurmerk is het beschermen en behouden van de kleine dorpjes, die vaak wat verder van de bekende toeristische routes afliggen. De eisen om tot deze lijst te worden toegelaten zijn: architectonische harmonie, leefbaarheid van het dorp, artistieke en historische kwaliteit van het erfgoed en een goede openbare dienstverlening.

In onze omgeving staan er 7 van deze prachtige dorpen op de lijst. Te weten: Framura, Brugnato, Vernazza, Montemarcello, Varese Ligure, Tellaro en Moneglia.

Framura

Framura heeft 739 inwoners.
Vanuit Bonassola gaat er een fietspad richting Levanto maar ook de andere kant op naar Framura. Dit fietspad is iets langer, koeler, verlatener en donkerder en leidt naar het minidorpje Framura. Uit de muren van de tunnel zijn enkele paden gehakt die naar kleine strandjes leiden, en met een beetje geluk bent u daar helemaal alleen.

Framura is niet veel meer dan een schitterend baaitje met twee cafeetjes waar u van een aperitivo kunt genieten terwijl de vissers in hun bootjes netten aan het repareren zijn. Zodra het begint te schemeren varen ze uit om vis te vangen.

Brugnato

Brugnato
Brugnato heeft 1205 inwoners.
Het is is een rustig plaatsje met veel historie. In het oude centrum staan vele oude huizen uit de Middeleeuwen.

Shoppen in Brugnato!
Net buiten het historische dorp, richting de snelweg vindt u de shopping mall. Hier vindt u ruim 70 winkels en 100 verschillende merken. ( kleding, koffie, sport, keukenspullen etc….)

Vernazza

Vernazza is het enige dorpje met een uitgebouwd haventje. Door dit haventje is Vernazza het rijkste dorpje van de Cinque Terre. Er is ook een klein strandje. Vernazza is eigenlijk het mooiste dorp van de 5 en dit kunt u het beste zien van bovenaf. Het ligt op een landtong met op het puntje een kasteel. (Castello dei Doria 11e eeuw)

Als u Vernazza binnenwandelt langs de kustweg wordt u op schitterende uitzichten getrakteerd, zowel op Monterosso als op Corniglia.

Op 25 oktober 2011 werd Vernazza getroffen door overstromingen ten gevolge van de zware regenval in de streek. Het riviertje dat normaal ondergronds loopt zocht zijn weg door de hoofdstraat van Vernazza. Die kwam onder een metersdikke modderlaag te liggen, die ook alle gelijkvloerse verdiepingen binnendrong. Inmiddels is het dorpje hersteld van deze ramp. In het dorp hangen nog enkele poster waarop u kunt zien hoe groot de schade was die toen is aangericht.

Montemarcello

Vanuit Lerici leidt een mooie landschappelijke weg door beschermd natuurgebied naar Montemarcello. Dit kleine plaatsje op 260 meter hoogte is nog vrij rustig, zelfs in de drukke zomermaanden. Het uitzicht vanuit dit dorp is fantastisch.
Ten wensten van Montemarcello, tussen Tellaro en de landtong Punto Bianca, strekt zicht een kustgebied uit met steile kalkrotsen. Hier vindt u nog afgelegen strandjes zoals Spiagga Punto Corco.

Varese Ligure

Dit mooie dorpje heeft zo`n 2254 inwoners en sinds 1999 heeft het dorp het EU certificaat ecologische gemeente”. De veeteelt is biologisch, energie wordt uit windmolens gewonnen, oude huizen worden stijlvol gerenoveerd.
De kringvormige woonwijk stamt nog uit de 15e eeuw, ook wel Borgo Rotondo genoemd. Aan de rand van het dorp rijst het kasteel op.
Midden in het dorp vindt u de “Ponte Grecino”: de mooie middeleeuwse brug loopt over de kleine rivier Crovana.

Er is een markt op dinsdag ochtend van 9-12 uur.

Tellaro

Er is een kleine baai die aan èèn kant door rotsen wordt ingesloten, met daarom heen sierlijke olijfbomen. Dit kleine plaatsje met 600 inwoners is een prachtig vissers dorpje. Veel kleurige huizen prijken op de rotsen pal aan zee en smalle trappen steegjes leiden naar de haven.

Moneglia

Moneglia mooiste dorpje van ItaliëIn Moneglia kunt u heerlijk aan het strand liggen en vanuit Moneglia kunt u heerlijk wandelen en uitstapjes doen. De rustige plaats heeft 2800 inwoners, het heeft een prachtige baai.

Voor de hele lijst met 250 mooiste dorpen van Italië kun je kijken op www.borghitalia.it

Kijk hier voor de 9 mooiste stranden van Ligurie