De mooiste dorpjes van Ligurië

De mooiste dorpjes van Italië (I borghi piu belli d`Italia).

mooiste dorpjes van Italië

Ontdek de charme van de mooiste dorpjes van Italië! In totaal zijn er zo’n 250 van deze juweeltjes verspreid door het hele land. Vanuit onze agriturismo maar ook vanaf camping RioRequesa zijn 7 van deze prachtige dorpen gemakkelijk te bereiken.

Het keurmerk “I borghi più belli d’Italia” werd in 2001 in het leven geroepen om kleine gemeenschappen te ondersteunen. Het doel was om te voorkomen dat deze dorpen in de vergetelheid zouden raken of erger nog, zouden worden verlaten. Dankzij deze lijst krijgen deze dorpjes weer de aandacht die ze verdienen, wat resulteert in goed onderhouden en levendige dorpen die absoluut een bezoek waard zijn.

De geselecteerde dorpen worden gekozen op basis van architectonische harmonie, leefbaarheid, artistieke en historische waarde, en de kwaliteit van de openbare diensten. Ze liggen vaak weg van de gebaande toeristische paden, maar bieden desondanks een unieke ervaring.

Binnen onze omgeving vind je 7 van deze bijzondere dorpen op de lijst: Framura, Brugnato, Vernazza, Montemarcello, Varese Ligure, Tellaro en Moneglia. Maak je klaar om betoverd te worden door hun unieke schoonheid!

Framura

Ontdek Framura! Dit kleine dorpje, gelegen aan de prachtige Italiaanse kust, telt slechts 739 inwoners, waardoor het een intieme en authentieke sfeer heeft.

Vanuit het nabijgelegen Bonassola kun je langs een rustig fietspad naar Framura rijden. Dit pad, dat zowel naar Levanto als naar Framura leidt, biedt een afgelegen en sfeervolle route langs de kust. Onderweg kom je door tunnels die uitkomen op kleine strandjes, waar je soms het geluk hebt om helemaal alleen te zijn.

Framura zelf is niet veel meer dan een schilderachtig baaitje, met slechts twee café’s waar je kunt genieten van een heerlijke aperitivo terwijl je de lokale vissers gadeslaat die bezig zijn met het repareren van hun netten. Tegen de tijd dat de avond valt, varen ze uit om verse vis te vangen, wat zorgt voor een authentieke en levendige sfeer in het dorp.

Nog een van de de mooiste dorpjes heet Brugnato

Brugnato
Brugnato heeft 1205 inwoners.
Het is is een rustig plaatsje met veel historie. In het oude centrum staan vele oude huizen uit de Middeleeuwen.

Shoppen in Brugnato!
Net buiten het historische dorp, richting de snelweg vindt u de shopping mall. Hier vindt u ruim 70 winkels en 100 verschillende merken. ( kleding, koffie, sport, keukenspullen etc….)

Vernazza

Verken het charmante Vernazza! Dit dorpje, gelegen in het hart van de Cinque Terre, staat bekend om zijn pittoreske haventje, het enige in zijn soort onder de vijf dorpen. Dankzij dit haventje is Vernazza het welvarendste dorp van de regio. Langs de kustlijn strekt zich een klein strandje uit, perfect om te ontspannen aan zee.

Vernazza wordt vaak beschouwd als het meest adembenemende dorp van de Cinque Terre, vooral wanneer je het van bovenaf bekijkt. Het dorp is gelegen op een landtong, met op het hoogste punt een eeuwenoud kasteel, het Castello dei Doria uit de 11e eeuw.

Een wandeling door Vernazza langs de kustweg beloont je met schitterende panorama’s, waarbij je zowel Monterosso als Corniglia in de verte kunt zien liggen.

Op 25 oktober 2011 werd Vernazza echter zwaar getroffen door overstromingen als gevolg van hevige regenval in de streek. Het normaal ondergrondse riviertje zocht zijn weg door de hoofdstraat van Vernazza, waardoor het dorp bedekt werd onder een dikke laag modder en water. Gelukkig is het dorp inmiddels hersteld van deze tragedie, hoewel sommige herinneringen aan de ramp nog te zien zijn in de vorm van posters die de omvang van de schade laten zien.

Montemarcello

Ontdek het verborgen Montemarcello! Gelegen op een hoogte van 260 meter boven de zeespiegel, biedt dit kleine dorpje een oase van rust te midden van het drukke zomerseizoen. Vanuit Lerici leidt een prachtige schilderachtige weg door beschermd natuurgebied naar Montemarcello, waardoor je onderweg kunt genieten van adembenemende landschappen.

Het uitzicht vanuit Montemarcello is werkelijk fantastisch, waardoor het dorpje een favoriete bestemming is voor liefhebbers van natuurlijke schoonheid. Richting het westen, tussen Tellaro en de landtong Punto Bianca, strekt zich een kustgebied uit met steile kalkrotsen. Hier vind je verborgen strandjes zoals Spiaggia Punto Corco, perfect voor wie op zoek is naar rust en afzondering.

Montemarcello is een plek die nog niet is overspoeld door toeristen, waardoor het zijn authentieke charme heeft weten te behouden. Een bezoek aan dit dorpje belooft een onvergetelijke ervaring te worden, waarbij je kunt genieten van de natuurlijke pracht van de regio en kunt ontspannen in een vredige omgeving.

Varese Ligure

Varese Ligure, een schilderachtig dorpje in het hart van Italië! Met ongeveer 2254 inwoners ademt dit dorpje een authentieke sfeer uit, versterkt door het feit dat het sinds 1999 het EU-certificaat “ecologische gemeente” draagt.

Varese Ligure is een toonbeeld van duurzaamheid en charme. De veeteelt is biologisch, energie wordt opgewekt door windmolens en oude huizen worden met stijl gerenoveerd. Slenter door de kronkelende straatjes en bewonder de charmante middeleeuwse gebouwen die het dorpje sieren. Hier kun je echt de Italiaanse cultuur ervaren, ver weg van alle drukte.

De historische woonwijk, bekend als Borgo Rotondo, dateert uit de 15e eeuw en wordt gekenmerkt door zijn cirkelvormige opstelling. Aan de rand van het dorp torent het kasteel hoog boven de omgeving uit. In het hart van het dorp bevindt zich de prachtige middeleeuwse brug genaamd de “Ponte Grecino”, die over de kleine rivier Crovana loopt.

Mis de markt op dinsdagochtend niet, waar je tussen 9 en 12 uur lokale producten kunt ontdekken en genieten van de levendige sfeer van de gemeenschap. 

Tellaro

Ontdek het vissersdorpje Tellaro! Gelegen aan de kust van Italië, omarmt dit kleine plaatsje van 600 inwoners zijn bezoekers met warme gastvrijheid en een adembenemend uitzicht. Een kleine baai, ingesloten door rotsen aan één zijde en omringd door elegante olijfbomen, vormt het schilderachtige decor van Tellaro.

De kleurrijke huizen die oprijzen uit de rotsen, pal aan zee, geven het dorp een bijzonder karakter. Smalle steegjes en trappen leiden naar de haven, waar vissersboten dobberen op de kalme wateren. Het geluid van de zee vermengt zich met het gezellige geroezemoes van de lokale bevolking. Hwaardoor Tellaro een plek is waar de tijd lijkt stil te staan.

Een wandeling door de kronkelende straatjes van Tellaro biedt een glimp van het authentieke leven in dit charmante vissersdorpje. Of je nu geniet van verse zeevruchten in een lokaal restaurant of ontspant op het kiezelstrand, Tellaro belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor iedereen die de schoonheid van de Italiaanse kust wil ontdekken.

Het laatste te noemen mooiste dorpjes van Italie is Moneglia

Moneglia mooiste dorpje van Italië

Verken het serene Moneglia, een rustig dorpje aan de prachtige Italiaanse kust! Met zijn charmante baai en ontspannen sfeer is Moneglia de ideale bestemming voor zowel strandliefhebbers als wandelaars. Dit vredige dorpje, bewoond door ongeveer 2800 mensen, biedt een perfecte ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven.

Geniet van luie dagen op het strand, waar je kunt zonnebaden en zwemmen in het heldere water van de baai. Maar Moneglia biedt meer dan alleen strandplezier. Vanuit dit pittoreske dorpje kunt u prachtige wandelingen maken en spannende uitstapjes maken naar nabijgelegen bezienswaardigheden en natuurgebieden.

Voor de hele lijst met 250 mooiste dorpjes van Italië kun je kijken op www.borghitalia.it

Kijk hier voor de 9 mooiste stranden van Ligurie