Olijfolie de lekkerste komt uit Ligurië!

De lekkerste olijfolie komt uit Ligurië!

Een van de redenen hiervoor is dat de olijven blootgesteld worden een de zeelucht en dat is goed te proeven. Hierdoor ontstaat een heerlijke milde fruitige smaak. Olijfolie is heel erg gezond niet voor niets is de levensverwachting in Italië relatief hoog. Men zegt dat dit hoofdzakelijk door de olijfolie komt.

olijfboom

De Taggiasca olijf is het soort olijf die voornamelijk hier in Ligurië wordt geteeld.

Deze relatief kleine olijven zijn echte Ligurische olijven. Ze worden in het seizoen tussen november en maart geoogst en zij groeien op terrassen en op de hellingen van de Ligurische heuvels.

In een goed jaar kun je ongeveer 10 kilo olijven oogsten per persoon, per uur. Voor 1 liter olijfolie heb je ongeveer 7-10 kilo olijven nodig. Niets voor niets is goede olijfolie aan de prijs. Het is een geduldig werkje.

Onze eigen Italiaanse olijfolie van OlivArancio.

Wij zijn natuurlijk supertrots dat wij onze eigen olijfolie hebben. Elk jaar zijn we met man en macht aan het werk om de olijfgaard onder controle te krijgen. De vorige eigenaar heeft de olijfbomen gepland maar er daarna niet vaak genoeg naar om gekeken. Wij proberen de olijfgaard te herstellen en dat is best lastig wanneer je hier niet mee opgegroeid bent.

olijfolie Ligurië

Zo moeten de terrassen meerdere keren per jaar gemaaid worden. Een lastige klus wanneer het terrein niet vlak is. Bijna alle bomen moeten getopt worden omdat ze te hoog zijn geworden. In te hoge lijfbomen groeien weinig olijven en probeer ze er dan nog maar uit te krijgen. En dan nog de snoei. Hoe doe je dat goed? Gelukkig hebben wij een hele lieve buurman die het ons elk jaar weer geduldig uitlegt.

Om ons een handje te helpen vragen we jaarlijks of er mensen zijn die het leuk vinden om ons te helpen. Soms moeten de olijven geplukt, soms bomen getopt, gemaaid of andere werkzaamheden om de olijfgaard te onderhouden. Vind jij dit leuk voor 2021? Neem dan rond september even contact met ons op. Meestal beginnen wij met de pluk zo in november.

olijfolie Ligurië.

Leuke olijf en olijfolie weetjes

  • Weet je dat wij 2 keer per jaar ( april & Nov) naar Nederland komen met onze eigen olijfolie ea leuke en lekkere Italiaanse producten? Deze kun je online bestellen en worden dan door ons gratis bij je thuis bezorgt. Kijk hier voor al onze leuke en lekkere producten.
  • Wanneer je zwarte olijven in blik koopt die er glad en mooi uitzien weet je bijna zeker dat je groene olijven met zwarte verf hebt gekocht. Dit waren 2 rangs groene olijven die ze door de zwarte verf een mooi uiterlijk willen geven.
  • Olijven van de boom kun je niet eten. Deze moet je eerst bewerken en bv weken in een jutezak met grof zeezout laten liggen voordat je ze eetbaar kunt maken.
  • Onze olijven worden geoogst wanneer ze in het midden volledig rijp zijn. Ze zijn dan nog half groen, half paars. Onze olie is wat groenig van kleur.

olijfpers

En dan gaat de olie naar de Olijf pers.

Na al het plukken snoeien en het harde werk mogen de olijven eindelijk naar de pers. Deze ligt op 4 km van OlivArancio. De pers is open vanaf september t/m maart. Echter wanneer je daarvoor of daarna bij de olijf pers wilt kijken kan dat ook.

De familie Solari

De Olijfolie molen van de familie Solari bestaat al 25 jaar. Op dit moment is zoon Mauro Solari de baas. Het bedrijf ligt in het dorpje San Bartolomeo. Op zo`n 4 km van onze agriturismo. Er zijn 12 machines aanwezig die samen tot maximaal 20 ton olijven per uur kunnen verwerken.

Ze persen de olijven van de olijfboeren uit de omgeving. Daarnaast kopen ze ook de olijven op van de grotere boeren uit de omgeving en deze verkopen zij dan zelf weer. Naast olijfolie verkopen zij ook producten waarin olijfolie is verwerkt. Zoals zeepjes, lotion etc… Je kunt ook Nocciolino bij hen kopen. De pitten van de olijven. De olijf pitten worden gemalen en vervolgens gebruikt om kachels mee te stoken. Wil je meer informatie over dit leuke bedrijf  kijk dan hier

onze eigen olijfolie

Onze eigen Italiaanse olijfolie kopen?

Ook OlivArancio laat haar Olijven persen bij Solari. Onze eigen biologische olijfolie is te koop zo lang de voorraad strekt. Wij verkopen onze olie is mooie flessen van 750 ml.

Wil je de olijfpers bezoeken dat kan!
Via Selaschi 3 | 16040 Leivi (GE)
Tel: 0185.308821

Vind je het leuk om meer over ons te lezen? Klik dan hier voor ons ik vertrek verhaal.