Framura: Welkom in het echte Ligurië.

Framura: Welkom in het echte Ligurië.

Framura ligt slechts een paar kilometer ten noorden van de Cinque Terre maar qua aantal bezoekers is het een hele andere wereld. Terwijl de toeristen rond zwermen in de prachtige dorpen van de Cinque Terre zoals Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore, zijn in Framura lege paden ruimte en rust. Framura is een dorp met veel geschiedenis heerlijke wijnen maar vooral veel minder mensen.

Framura is niet veel meer dan een schitterend baaitje met twee cafeetjes vanwaar je kunt genieten van je aperitief terwijl de vissers in hun bootjes netten aan het repareren zijn. Zodra het begint te schemeren varen ze uit om vis te vangen.

framura italie

 

Dit prachtige Italiaanse dorpje ligt in de Italiaanse provincie La Spezia en telt 739 inwoners. De oppervlakte bedraagt 18,9 km², de bevolkingsdichtheid is 41 inwoners per km².

5 dorpjes samen vormen Framura

Framura is in feite de verzamelnaam van de 5 kleine gehuchten waaruit de gemeente is samengesteld. Deze strekt zicht uit van de zee naar het binnenland. Vanaf het strand komen we bij het eerste dorpje  Anzo.

Anzo wordt gekenmerkt door een Genuese wachttoren uit de 15e eeuw en door de neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw. Net onder de bebouwde kom van Anzo ligt het treinstation Framura. Tussen het station en het panoramische Punta dei Marmi ligt de kleine stadshaven. Het tweede dorpje heet Ravecca, waarvan de gebouwen een duidelijke middeleeuwse uitstraling hebben.

Het gemeentehuis van Framura

Het gemeentehuis van de gemeente Framura bevindt zich in Setta. Ook hier staat een Genuese wachttoren uit de vijftiende eeuw. Dit is een prachtig dorpje om doorheen te wandelen. Mooie smalle straatjes. Er is ook een leuke bar/restaurant te vinden en een supermarkt annex restaurant met een prachtig buiten terras.

Het dorpje Costa is het stadje met de belangrijkste artistieke kenmerken. Er is een ​​Karolingische toren te bewonderen die dateert uit de IX eeuw, evenals de Pieve di San Martino die de beroemde schilderijen bewaart van de beroemde Genuese schilder Bernardo bewaart Strozzi.

Het laatste dorpje heet Castagnola. Hier is de parochiekerk van San Lorenzo de moeite waard is om te bezoeken. In de kerk wordt het schilderij “The Deposition” van Luca Cambiaso, een beroemde 16e-eeuwse schilder, geboren in Moneglia, bewaard.

Costa is het oudste dorp, met de kerk van San Martino. Castagnola de meest bewoonde dorp. De grootste is Ravecca. Anzo is waar de Genuese adel samenkwam, met prachtige huizen met oude portalen en fresco’s op de gevel.

de zee van framura italie

Schone zee.

Ook dit jaar, voor de vijfde keer op rij, kreeg Framura de Blauwe Vlag toegekend. Een prijs wordt uitgereikt door de FEE (Foundation for Environmental Education). Op basis van 32 criteria kijken zij naar duurzaamheid, landbeheer. Ook kijken zij naar waterzuivering en afvalbeheer. Daarnaast bekijken ze de fietspaden en badinrichtingen. Ligurië bevestigt zichzelf als de leider van uitstekende stranden, met 27 bekroonde locaties. Andere blauwe vlaggen zijn toegekend aan Levanto, Bonassola, Framura en Moneglia. Met name Framura, Bonassola en Levanto hebben een uniek en aaneengesloten kustgebied, doorkruist door het spectaculaire Maremonti-fiets-voetpad.

meer info over mooie stranden in de omgeving: 9 mooie stranden in Ligurië

Een feest om niet te missen.

Van 28 t/m 30 juli vindt in Framura het festival FraleMura plaats. “Het festival is de gelegenheid om stem te geven aan deze prachtige plek. Theater, journalistiek, muziek, schilderkunst, fotografie dit alles vindt plaats in de prachtige tuinen met uitzicht op zee. Het festival is gratis.

framura wandelen

Wandelen vanuit Framura.

Vanuit Framura ligt een mooi panoramisch pad (nr. 591) dat naar het dorp Monterosso leidt. Het is een wandeling van ongeveer drie uur.

Onderweg zie je 2 prachtige gerestaureerde huizen uit de late 18e eeuw. De wandeling loopt langs oude olijfgaarden en heeft mooie uitzichten.

Porto piccolo

Deze mooie baai is te voet bereikbaar vanaf het station Framura, via de oude niet meer gebruikte spoorwegtunnel. Deze tunnel is veranderd in een voetganger pad van Bonassola naar Levanto (5 km). Tientallen prachtige stranden die volledig onbereikbaar waren, liggen nu op loopafstand.

Wandeling van Framura naar Deiva Marina.

Deze wandeling wordt ook wel genoemd de ring van Monte Serro. De wandeling duurt zo`n 120 minuten en het hoogteverschil is zo`n 250 meter. Je hebt echt het idee dat je door een soort openluchtmuseum loopt in het beschermde gebied van de Cinque Terre. Je loopt tussen rotsen door de bossen en majestueuze landschappen met uitzicht op de zee

l`Agave restaurant

Tip

Zoals in de 2e alinea staat beschreven is Framura niet meer dan schitterend baaitje met 2 bar/restaurantjes. In 1 van deze restaurantjes L`Agave genaamd hebben wij een keer de lunch gebruikt. Dit is zeker een aanrader. Hier kun je heerlijk eten en heb je tegelijkertijd fantastisch uitzicht over het baaitje. L`Agave is niet goedkoop maar wel erg bijzonder.

Voor meer informatie over dit restaurant: L`Agave

Framura ligt op 35 km van onze Agritusimo OlivArancio.

Framura Camping

Kampeer je liever tijdens je vakantie maar lijkt het je wel leuk om dit bijzonderle plaatsje te bezoeken? Kijk dan eens op de volgende pagina:  camping nabij Framura