Met de auto naar Noord-Italië Ontdek hier de beste tips!

Met de auto naar Noord-Italië: Weg van de drukte

Vliegen naar Italië? Dat wordt steeds minder populair. Drukke vliegvelden, lange wachttijden, luchtverontreiniging en vliegschaamte maken autorijden aantrekkelijker. Maar hoe maak je die rit aangenaam?

Tips voor Tolwegen in Italië

Bereid je voor op tolwegen. Check van tevoren welke routes tol vereisen. Zorg voor contant geld, een creditcard of een tolbadge om verrassingen te vermijden. Volg verkeersborden en kies de juiste tolrijstroken. Bewaar evt je tolbonnen voor controles. Een tolbadge is voor ongeveer 25 euro voor niet leden te koop bij de ANWB. Met een tolbadge kun je aansluiten in de rij Telepass dit scheelt je vaak veel tijd.

Reis je met creditcard dan kun je aansluiten in de rij Carte en wil je contant betalen dan kan dat ook. Dit zijn vaak wel de langste rijen.

Comfortabel rijden in de hitte

Terwijl de zomerzon genadeloos schijnt, zijn er een paar tips om koel te blijven tijdens het rijden. Controleer je auto op koelvloeistof, bandenspanning en airconditioning voordat je vertrekt. Draag lichte kleding en smeer jezelf in met zonnebrandcrème. Neem regelmatig pauzes en drink regelmatig water om vermoeidheid te voorkomen. En vergeet niet de auto goed te ventileren en gebruik te maken van zonneschermen om de hitte te verminderen.

Met de auto naar Noord-Italië; Wat moet er in de auto verplicht mee?

Binnen Euro zijn er een aantal zaken die je verplicht bij je moet hebben wanneer je met de auto op reis gaat. Voor Italie gelden een aantal specifieke regels.

 • Gevarendriehoek – Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.
  • Gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is alleen verplicht als de auto niet tijdig zichtbaar is voor het overige verkeer (bijvoorbeeld in het donker als de achterlichten defect zijn, bij slecht zicht, of vanwege een bocht of heuvel).
  • Plaats de gevarendriehoek op snelwegen ongeveer 100 m en op overige wegen ongeveer 50 m achter de auto.
 • Veiligheidsvest – Zowel de bestuurder als de passagiers van een auto zijn verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen als ze buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht vanwege pech of een ongeval de auto moeten verlaten. Zorg dat je voor alle inzittende een vest in de auto hebt.
  • In Europa moet een reflectievest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
met de auto naar noord Italie

Autovakantie met kinderen naar Italië hoe houd je het leuk?

Zo houd je het leuk in de auto
Het valt niet mee om zestien uur met je kroost op de achterbank naar de zonovergoten Italië te rijden. Veel ouders zien dan ook op tegen de reis. Worden de kinderen wagenziek, vermaken ze zich wel, maken ze niet de hele reis ruzie etc.. Daarom hieronder een aantal tips.

Schaf een autospeeltafel aan.
Deze tafel is speciaal ontwikkeld voor in de auto. Hierdoor kunnen kinderen tekenen, met playmobiel spelen etc.. Wanneer de tafel ook nog een opstaande rand heeft vallen niet steeds alle kleurpotloden op de grond.

Een tablet
Wanneer de kinderen thuis ook af en toe op hun tablet mogen kijken is dit in de auto echt een uitkomst. Zet het filmje kijken in op moeilijke momenten dan heb je nog iets achter de hand wanneer de kids er doorheen zitten.

Favoriete speelgoed
Neem speelgod mee waarmee de kinderen thuis ook spelen. Houden ze van tekenen, koop een leuk kleurboek. Houden ze van lezen laat ze voor de reis begint zelf een boekje uitzoeken. Vinden ze voorlezen nog leuk? Lees ze dan af en toe een leuk verhaaltje voor. Houden ze niet zo van zelf een boek lezen? Neem dan luisterboeken mee.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet…
Blijft een leuk spelletje. Vooral wanneer kinderen misselijk worden is dit een goed spel omdat ze naar buiten kijken. Spreek van te voren wel duidelijk de regels af om ruzie te voorkomen.

Vermijd zwarte zaterdagen wanneer je met de auto naar Noord-Italië gaat

Maar pas op voor de gevreesde “zwarte zaterdagen”. Dit zijn dagen waarop vakantieverkeer zijn hoogtepunt bereikt. Raadpleeg verkeersinformatie voordat je vertrekt en vermijd reizen op deze dagen indien mogelijk. Als je toch moet reizen, vertrek dan vroeg in de ochtend of laat in de avond om de drukte te vermijden en rustig van de reis te genieten.

Terras B&B kamer Rosmarino

Flexibiliteit bij Agriturismo OlivArancio

Bij Agriturismo OlivArancio hebben we geen vaste aankomst en vertrek dagen. Hierdoor kun je aankomen in je appartement wanneer je wilt en vertrekken wanneer het jou uitkomt. Wil je 6 dagen bij ons verblijven dan kan dat maar ook 8 of 10 dagen is ook geen probleem. Zo kun je de zwarte zaterdagen en andere drukke momenten op de weg vermijden.

Vermijd drukte op de weg door flexibel te zijn in je verblijfsduur.

Milieuvriendelijk reizen:

Als je om het milieu geeft, overweeg dan om milieuvriendelijke rijgewoonten aan te nemen tijdens je reis naar Noord-Italië. Verminder je snelheid om brandstof te besparen en de uitstoot te verminderen, vermijd onnodig stationair draaien van de motor en kies voor eco-vriendelijke accommodaties die zich inzetten voor duurzaamheid en milieubescherming. Met kleine aanpassingen kunnen we allemaal bijdragen aan een schonere en groenere wereld. Wil je meer lezen over hoe je een beetje duurzaamheid op je vakantie kunt toevoegen. Lees dan het volgende blog.

Tips om file voor de Gotthard te vermijden

Je kunt natuurlijk een alternatieve route kiezen maar daarnaast is het slim om, zeker in juli en augustus, doordeweeks te rijden. Dan is het minder druk dan in het weekend. Men zegt dat dinsdag de beste dag hiervoor zou zijn.

De Grote Sint Bernardtunnel is een goed alternatief wanneer je bestemming richting Genua of Piemonte is. Je kunt natuurlijk ook over de Gotthardtunnel heen. Je neemt dan de Gotthardpas. Voor personenauto’s kan dit een goed alternatief zijn. Je moet tegen een slingerweg kunnen en de pas kan hier en daar steil zijn, dus je auto moet wel sterk genoeg zijn en geen zware aanhangers of caravans trekken.

Elektrisch rijden in Noord-Italië

Met de auto naar Noord-Italië met een elektrische of hybride auto?

Dat is tegen woordig geen probleem meer. Italië beschikt over ongeveer 3.000 oplaadpunten. De meeste vind je in het noorden en in de grotere steden. Hoe verder je naar het zuiden gaat hoe minder oplaadpunten er momenteel nog zijn. Via deze handige site’s kun je kijken waar de oplaadpunten in je omgeving te vinden zijn. Kijk op enelx.com en chargemap.com hier vind je een kaart met daarop de laadpunten voor elektrische auto’s. Hier kun je nog wat aanvullende tips lezen wanneer je met je elektrische auto naar noord-Italië op vakantie gaat.

Agriturismo OlivArancio heeft nu een eigen laadpaal!

Met de auto naar Noord-Italië, autovakantie

Hier zijn nog 9 tips om je roadtrip naar Noord-Italië nog aangenamer te maken:

 1. Navigatie en Verkeersinformatie: Zorg voor een betrouwbare navigatie-app of GPS-systeem en houd de verkeersinformatie goed in de gaten. Dit helpt je om files te vermijden en efficiënter te rijden.
 2. Pauzeer Regelmatig: Neem regelmatig pauzes om vermoeidheid te voorkomen. Dit is niet alleen goed voor de veiligheid, maar het stelt je ook in staat om van het landschap te genieten en lokale attracties te ontdekken.
 3. Picknick Onderweg: Plan picknickstops met wat lokale lekkernijen. Zo kun je niet alleen genieten van het heerlijke eten, maar ook van de prachtige omgeving.
 4. Lokale Muziek en Taal: Creëer een roadtrip afspeellijst met muziek uit de regio en leer enkele basisuitdrukkingen in de lokale taal. Dit draagt bij aan de culturele ervaring.
 5. Bagageruimte Optimaal Benutten: Organiseer je bagage zodat je gemakkelijk bij benodigdheden kunt, zonder dat je de hele auto overhoop hoeft te halen. Denk aan een handige indeling voor snacks, water en entertainment.
 6. Overnachtingsmogelijkheden: Plan je overnachtingen op strategische plekken. Kies voor accommodaties die bijdragen aan de algehele ervaring, zoals charmante bed and breakfasts of sfeervolle agriturismo’s.
 7. Cultuur en Tradities: Lees wat over de lokale cultuur en tradities van de plaatsen die je gaat bezoeken. Dit vergroot je begrip en maakt de reis nog boeiender.
 8. Camera en Notitieboekje: Neem een camera mee om onvergetelijke momenten vast te leggen en een notitieboekje om je ervaringen te documenteren. Dit kan later leiden tot mooie herinneringen.
 9. Weer en Kleding: Houd rekening met het weer en kleed je gepast. Neem eventueel een paraplu, zonnebril en extra kleding mee voor onverwachte weersomstandigheden.

Verkeersboete uit Italië: wel of niet betalen?

Ik krijg nog wel een een mailtje van gasten met de vraag of ze een boete die ze hebben gekregen tijdens hun vakantie bij Olivarancio wel of niet moeten betalen. Wanneer mensen tijdens hun vakantie een boete oplopen betreft dit vaak fout parkeren of het tolpoortje stond open en men is doorgereden. Vaak valt deze boete pas maanden later op de deurmat. Mijn advies is eigenlijk altijd controleren op echtheid maar dan gewoon betalen. Wanneer je niet betaald kan je naam opgenomen worden in het buitenlandse opsporingsregister. Bij een volgende grenscontrole moet je hem dan alsnog ( maar dan flink verhoogd) betalen. In Italie geldt vaak de regel betaal je binnen 5 dagen dan krijg je flinke korting. Dus loop je een boete op tijdens je vakantie, betaald deze dan direct. Deze boetes verjaren pas na 10 jaar.

Op grond van Europese wetgeving kan Italië een onbetaalde boete overdragen aan het Nederlandse CJIB. Het CJIB kan de boete dan innen. Italiaanse autoriteiten kunnen er ook voor kiezen om een incassobureau in te schakelen om de openstaande boete te innen.

Zo controleer je de echtheid
Op de brief staan je naam, adres en kenteken vermeld. Naar aanleiding van het wetsartikel staat vermeld welke overtreding je hebt begaan. Op de brief staan het bedrag en de eventuele administratie- en procedurekosten. De manier waarop je moet betalen is duidelijk vermeld.
De bekeuring wordt per post naar het huisadres gestuurd, nooit per email. Twijfel je toch nog, bel dan met de instantie die de boete heeft opgelegd. 

Met de auto naar Noord-Italië? Vergeet onderweg niet

Terwijl je over de wegen van Noord-Italië rijdt, geniet je van adembenemende landschappen, pittoreske dorpjes en heerlijk eten. Vergeet niet om onderweg te stoppen bij charmante rustplaatsen en tankstations. Proef de heerlijke lokale gerechten en neem de tijd om te ontspannen en te genieten van de Italiaanse gastvrijheid. Geniet ook van de reis niet alleen van de eindbestemming.

Buon viaggio