Als het voorjaar lonkt is limoncello aan zet

Nu het voorjaar lonkt en we ons verheugen op hogere temperaturen, zien we ons alweer zitten in de tuin of op het balkon met lekkere ’s zomerse hapjes en drankjes. Eén van die drankjes is het bekende Italiaanse limoncello. Wat is dat toch dat dit drankje zo treffend zomers en populair maakt?

Die zomerse vibes zijn te danken aan de frisheid van limoncello, en dat is weer te danken aan het basisingrediënt: citroenschillen. De gele kleur doet de rest. De citroenen uit het Italiaanse Sorrento lijken daarbij leidend. Dat wil echter niet zeggen dat het met andere citroenen niet zou lukken. Sterker nog, ook wij maken onze eigen limoncello met heerlijke biologische citroenen.

Limoncello maken

Limoncello is geen gewoon drankje, het is een heuse likeur die we kunnen vergelijken met de Nederlandse citroenbrandewijn. Het laat zich raden dat er flink wat alcohol inzit, zo’n ruim 25 procent.

Limoncello maken is niet moeilijk, maar de ene limoncello is de andere niet. Iedereen die limoncello maakt probeert daar een eigen draai aan te geven en het steeds weer lekkerder te maken.

Limoncello bestaat uit citroen, water, suiker en alcohol. Wie daarmee durft te experimenteren creëert zijn eigen persoonlijke limoncello. Ook wij maken onze eigen OlivArancio limoncello. Het recept? Dat geven we natuurlijk niet prijs. Kom gerust proeven of bestel een fles limoncello via onze eigen OlivArancio webshop.

voorbereiding limoncello
Limoncello ingredienten

Blijf nieuwsgierig naar de smaak van limoncello

Zoals gezegd creëren Italianen veelal hun eigen limoncello en dat maakt de likeur zo interessant. Geen fles limoncello is hetzelfde. Daarmee zou je kunnen zeggen dat limoncello een gepersonaliseerde drank is. Dat zorgt ervoor dat je altijd nieuwsgierig blijft naar de smaak van dit zonnige drankje. Je drinkt het overigens koud. De beste temperatuur om limoncello na het eten te drinken is op een temperatuur van vier tot vijf graden. Mixen in cocktails of combineren met drankjes als prosecco of tonic wordt ook wel gedaan.

De geschiedenis van limoncello

Zoals het met veel recepten gaat, is de oorsprong van limoncello lastig te achterhalen. Dat zorgt ervoor dat meerdere regio’s ‘het eigendom’ ervan claimen. Sorrento is er daar één van. Capri meent er ook recht op te hebben. Al met al is limoncello goed voor allerhande spannende verhalen van restaurantjes en caféetjes waar het drankje al vroeg in de negentiende eeuw geschonken werd. Gedronken door vissers om zich te weren tegen de kou en door kloosterlingen als versnapering tussen de gebeden door. Wie het weet mag het zeggen.

Ambachelijke biologische OlivArancio limoncello

Wat we wel weten is dat limoncello inmiddels wereldwijd wordt gedronken. Met de hand geschilde citroenen en een juiste hoeveelheid alcohol, suiker en water maken het drankje tot een waar ambachtelijk goedje dat heerlijk smaakt op een warme ’s zomerse avond. In Italië lukt dat natuurlijk het beste en daarom kun je er bij ons heerlijk van genieten. We doen ieder jaar ons best om de lekkerste ambachtelijke biologische limoncello te maken. Om dat gevoel mee naar huis te kunnen nemen en ook op warme zomerse avonden in Nederland je even in Italië te wanen, kun je bij ons het drankje ook bestellen.

Tip: Wij komen 4 april naar Nederland. Bestel je voor meer dan zestig euro in onze webshop dan komen we de bestelling gratis bij je thuisbrengen!

Weet dan dat je onze limoncello op meerdere manieren kunt toepassen. Van puur drinken tot verwerken in bijvoorbeeld toetjes. We schreven eerder al een blog met verschillende limoncello recepten. Heb je een persoonlijk recept waar limoncello in is verwerkt? Laat het ons weten! Stuur je recept naar: [email protected] of vul het contactformulier in op onze website. We zijn heel benieuwd.