Steden en dorpjes

Authentieke dorpjes en gezellige steden

Lucca Terrasjes
toren van Pisa
Markt in Chiavari

Chiavari

Dit leuke stadje ligt aan de Golf van Tigullio. De mooie binnenstad en het strand lokken jaarlijks veel toeristen naar Chiavari. Karakteristiek zijn de gekleurde huizen en arcadegalerijen in het historische centrum. Rondom de stad zijn veel prehistorische vondsten gedaan; deze zijn tentoongesteld in het archeologisch museum. De visserij speelt een belangrijke rol. Chiavari bezit  vissers- en jachthavens. De meubelindustrie is gespecialiseerd in de productie van een stoel; de elegante chiavarina. Onze agriturismo kijkt uit op Chiavari.

I borghi piu belli d`Italia ( de mooiste dorpjes van Italie)

Er is een lijst samen gesteld met de mooiste dorpen in Italië. Deze is opgericht door kleine gemeenten, die ondanks hun grote waarde het risico lopen te worden vergeten en worden verlaten. Door deze lijst hoopt men dat deze prachtige dorpen blijven bestaan en nieuw leven in wordt geblazen. De eisen om tot deze lijst te worden toegelaten zijn: architectonische harmonie, leefbaarheid van het dorp, artistieke en historische kwaliteiten van het erfgoed en de openbare dienst verlening.

In onze omgeving staan er 7 van deze prachtige dorpen op de lijst. Te weten: Framura, Brugnato, Vernazza, Montemarcello, Varese Ligure, Tellaro en Moneglia. Voor de hele lijst kun je kijken op www.borghitalia.it

Genua

Genua, met ongeveer 630.000 inwoners de belangrijkste Italiaanse havenstad aan de Middellandse Zee, is één van de meest onderschatte steden van Italië. Als havenstad wordt ze makkelijk geassocieerd met industrie en bijhorende vervuiling. De eerste keer in Genua kijk je meteen je ogen uit. De grote, fraai versierde palazzi zijn het bewijs van rijkdom die al in de vroege eeuwen is vergaard. De oude haven en de kleine straatjes van centro storico geven je een goed beeld van deze prachtige stad. Genua is een bijzondere mix van kleuren en stijlen.

Levanto

Levanto ligt net ten noorden van Cinque Terre. Het is levendig stadje, gelegen in een kleine baai en met een mooi zandstrand. Het stadje heeft 6500 inwoners. Levanto is voor ervaren surfers één van de beste plekken aan de Italiaanse kust. De golven kunnen er tot 4 meter hoog worden. De ideale maanden hiervoor zijn september t/m november.

Pisa

Pisa ligt op 70 minuten rijden vanaf OlivArancio. De stad is vooral beroemd om zijn scheve toren. De toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren (een campanile) bij de kathedraal van Pisa ( Duomo di Pisa) De toren is een van de onderdelen van de Piazza dei Miracoli. Bouwmeesters waren Gugilmo en Buonanno. De bedoeling was een verticale toren te bouwen, maar kort na het begin van de bouw in augustus 1173 begon de toren al over te hellen. Doordat men loodrecht verder bouwde, is de toren niet alleen scheef maar ook krom. Wanneer u naar Pisa gaat vergeet vooral niet om naast de toren ook het oude centrum te bezoeken.

Lucca

Lucca ligt op ongeveer 80 minuten van OlivArancio. De stad is één van de rijkste steden in Noord- Italië. Lucca is ooit door de Etrusken gesticht, heeft een lange historie en de romaanse stijl van de dom verraadt al dat het daar in de 11e eeuw goed wonen was. Renaissance is op vele gebouwen van toepassing. Rondom de stad heeft Lucca een brede vestingmuur, vooral tegen aanvallen destijds vanuit Florence. Echter de muur is nooit gebruikt voor militaire doeleinden. Ze is een keer gebruikt in de 19e eeuw om het stadscentrum niet te laten overspoelen door de buiten haar oevers tredende nabije rivier. De muur is 4 kilometer lang en nog steeds in goede staat. Er is een park op aangelegd en er lopen een fiets- en een wandelpad over.

Extra

Markt in Genua

Markt in Genua

De grootste markthal in Genova is Mercato Orientale, deze ligt in het oostelijke deel van de stad. Het gebouw is van 1899 en is 's ochtends een zeer kleurrijke heerlijk geurende markt. De sfeer is gezellig, informeel en luidruchtig.

Kleurrijke groenten of vers gevangen vis

Er worden vooral kleurrijke groenten, fruit en strengen knoflook verkocht. Natuurlijk is er ook versgevangen vis in alle soorten en maten, heerlijke kruiden en specerijen, pestosausen, salami, ham en traditioneel gebak. Een feest voor alle zintuigen.

Markt in Genua