Site pictogram Olivarancio.com

Kerstmis in Italië kan niet zonder Panettone

Legende over de Panettone

Dat de Panettone van origine uit Milaan komt, wordt wel bevestigd door de vele documenten die zijn overgebleven uit de Italiaanse geschiedenis. Maar er bestaan ook een aantal legendes over deze cake. Een van die legendes gaat over de kok van Ludovico il Moro en op dat moment de hertog van Milaan. Deze kok moest van zijn baas een onvergetelijke kerstlunch bereiden. Hij maakte onder andere een verrukkelijke cake, maar vergat helemaal om deze uit de oven te halen! Waardoor de cake verbrandde en de hele lunch dreigde uit te lopen op een groot fiasco. Gelukkig was daar zijn assistent Toni, die met een geweldige oplossing kwam.

Ze moesten van alle overgebleven ingrediënten een cake bakken: bloem, boter, eieren, rozijnen en wat stukjes gedroogde citroen. Uiteraard werd dit een groot succes en wilde Ludovico il Moro de naam van de cake weten. De cake werd vernoemd naar Toni: Il pan’ del Toni. Wat we dus nu Panettone noemen.

Verpakking

De lekkerste panettones koop je natuurlijk bij de Italiaanse bakkers en verder bij goede delicatessezaken. Maar je kunt hem ook zelf bakken met de vele recepten op het internet of gewoon kopen in de supermarkt. De panettones worden verkocht in een rode of goudkleurige doos, met een mooie strik eromheen. Het is een mooi cadeautje om te geven of om samen van te smullen!

Leuk weetje:

In de gevangenis van Genua worden de laatste maanden van het jaar, door de gevangenen, panettones gebakken en verpakt. De verpakking is een doorzichtig folie met rode versiersels.

Recept om zelf panettone te maken

Deze ingrediënten heb je nodig

Zo bereid je de panettone

Stap 1

Verwarm de melk in een steelpan, maar laat het niet koken. Vervolgens doe je de lauwwarme melk, de bloem, de gist, de suiker, de 5 eieren (per panettone) en het zout in de kom van de staande mixer met deeghaken en meng de ingrediënten 2 minuten op de laagste stand. Verhoog na 2 minuten de snelheid tot middelhoog en meng nogmaals 7 minuten tot een samenhangend deeg. Schraap tussentijds de randen van de kom schoon, zodat alle deeg goed gemengd wordt.

Stap 2

Rasp ondertussen de schil van de citroen en de schil van de sinaasappel. Voeg het citrusrasp met de boter toe aan het deeg en meng dit nogmaals 7 minuten op middelhoge snelheid. Schraap tussentijds de randen van de kom schoon. Voeg de sukade en studentenhaver toe en meng 1 minuut door het deeg. Schep het beslag in een ruime kom en dek het af met vershoudfolie. Laat het mengsel 12 uur lang in de koelkast rusten.

Stap 3

Vet de springvorm en de randen royaal in met boter, om het plakken van de panettone in blik te voorkomen. Neem het deeg uit de kom en kneed het nog even kort. Vorm het nog plakkerige deeg tot een bal en doe dit in de springvorm. Dek het deeg losjes af met vershoudfolie en laat het op een warme, tochtvrije plek 3 uur rijzen tot het boven de rand uitkomt.

En dan in de oven

Stap 4

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop het resterende ei los en bestrijk het deeg hiermee. Hierdoor krijg je een glanzende laag wanneer hij uit de oven komt. Bak de panettone in ca. 20 minuten gaar, onder het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak het nog ca. 45 min na. Steek er na 40 min een satéprikker in de taart, komt deze er schoon uit, dan is de panettone gaar.

Stap 5

Neem de panettone uit de springvorm en laat 30 minuten afkoelen op een rooster. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Met de panettone in de hand lekker toeleven naar je volgende vakantie. Lees hier waar je deze zomer om het strand kunt liggen.

Verschillende recepten

Er zijn verschillende recepten van de panettone op de markt, dus je hebt keuze zat. Je kunt ze natuurlijk ook met verschillende smaakjes maken zoals met meerdere noten of met verschillende kruiden. Wil je wat meer variatie? Kijk dan eens naar de volgende 34 recepten van panettone.

Panettone is heerlijk bij een glas prosecco, maar kan ook bij het ontbijt worden gegeten.

Buon appetito!

Als eerste op de hoogte zijn van een nieuwe blog? Schrijf je hier in!

Mobiele versie afsluiten