Het vis feest in Camogli

De 68ste editie van Sagra del Pesce (het visfeest), in Camogli   

Wereldberoemd is dit leuke feest dat dit jaar alweer voor de 68ste keer gehouden wordt. Dit  traditionele visfeest is beroemd om zijn uitstekende gebakken vis  en om  het gebruik van de indrukwekkende maxi pan.

Het begon allemaal in 1952, toen ongeveer twintig vissers besloten om gebakken vis te schenken aan bewoners en de passerende bezoekers, tijdens het feest van San Fortunato, de beschermheilige van de vissers. Het initiatief was succesvol en boven alle verwachtingen.

De koekenpan.

Het was zo’ n succes dat de vissers de hele dag vis stonden te bakken. Het jaar erop werd het evenement herhaald en Lorenzo Viacava, bekend als “O Napoli”, samen met Lorenzo Gelosi, bekend als “Cen”, beide visser mannen, besloten voor de gelegenheid om een gigantische pan te bouwen.  Die pan werd meteen de grootste attractie van het feest.

Sindsdien wordt er op elke tweede zondag van mei een enorme pan naar het centrale plein gedragen, waarin vervolgens tonnen heerlijk verse vis voor de inwoners en de bezoekers van Camogli klaar wordt gemaakt. Vele vrijwilligers zorgen dat iedereen wat van de vis kan proeven. Tijdens dit visfeest wordt er ongeveer 3 ton verse vis gebruikt en 3.000 liter olijfolie.

Dit jaar valt het feest op zondag 12 mei.

Processie en vuurwerk.

Het is een weekend vol smaak en folklore in het mooie badplaatsje Camogli. Op zaterdag wordt een wake gehouden met een processie van de Ark van San Fortunato vergezeld door de Band “Città di Camogli”. Later, op het strand, kun je de vreugdevuren bewonderen, terwijl er gelijktijdig een groot vuurwerk wordt afgestoken boven de zee.

De toegang is gratis.

Hoe bereik je Camogli? Voor de reizigers die met de auto komen:  verlaat de snelweg A12 bij afslag  Recco. Beter is het echter om met de trein te komen.

Er is een klein treinstation in Camogli. Parkeren met de auto zal erg moeizaam zijn wegens de drukte.

mooie stranden Camogli